קרן המטבע מורידה את תחזית הצמיחה הגלובלית ל-2023, ופסימית לגבי הטווח הבינוני
קרן המטבע מורידה את תחזית הצמיחה הגלובלית ל-2023, ופסימית לגבי הטווח הבינוני
בקרן צופים כי הכלכלה הגלובלית תצמח ב-2.8% השנה וב-3% ב-2024; כלכלת ישראל צפויה להתרחב השנה ב-2.9%, ארה"ב - ב-1.6%. תחזית הצמיחה לעוד חמש שנים - הנמוכה ביותר מאז 1990
שיעור הצמיחה הגלובלי בעוד חמש שנים צפוי לעמוד על כ-3% - כך לפי תחזית שפרסמה היום קרן המטבע הבינלאומית. זו התחזית הנמוכה ביותר שהקרן מפרסמת לטווח הבינוני מאז 1990.
"בטווח הבינוני כלכלת העולם לא צפויה לחזור לשיעורי הצמיחה שאפיינו אותה לפני פרוץ מגפת הקורונה", נמסר מהקרן. לדבריה, שיעור הצמיחה הנמוך יחסית מקורו בכלכלות כגון סין ודרום קוריאה שכבר הגדילו את רמת החיים בהן; בצמיחה אטית של שוק העבודה; ובגורמים גאופוליטיים, ובהם הברקזיט ופלישת רוסיה לאוקראינה.
בטווח הקצר הקרן צופה כי הכלכלה הגלובלית תצמח ב-2.8% השנה וב-3% ב-2024 - 0.1% פחות מאשר בתחזית הקודמת שפורסמה בינואר.
"התחזית האנמית משקפת את המדיניות המצמצמת שדרושה כדי להוריד את האינפלציה, את הידרדרות התנאים הפיננסיים, המלחמה הנמשכת באוקראינה והמצב הגאו-כלכלי השברירי", כך לפי הקרן.
בקרן צופים כי כלכלת ארה"ב תתרחב ב-1.6% השנה (לעומת 1.4% בתחזית הקודמת בינואר), וכלכלת גוש היורו תצמח ב-0.8% (לעומת 0.7% בתחזית הקודמת). לעומתן, כלכלת בריטניה תתכווץ ב-0.3% (שיפור מהתחזית הקודמת שצפתה התכווצות של 0.6%).
לפי התחזית, התוצר של סין צפוי לצמוח השנה ב-5.2%, ושל הודו - ב-5.9%. כלכלת רוסיה, שהתכווצה ב-2% ב-2022, צפויה לצמוח השנה ב-0.7%.
בקרן צופים כי כלכלת ישראל תצמח ב-2.9% השנה, וב-3.1% ב-2024 - לאחר צמיחה של 6.4% אשתקד. לשם השוואה, תחזית הצמיחה של בנק ישראל מתחילת אפריל עומדת על 2.5% השנה (לעומת 2.8% בתחזית הקודמת) ועל 3.4% ב-2024. עם זאת בבנק צופים כי הצמיחה תיפגע משמעותית אם חוקי ההפיכה המשטרית ייצאו לפועל.
לפי הקרן, "הכוחות המרכזיים שהשפיעו על הכלכלה הגלובלית ב-2022 - המדיניות המצמצמת של הבנקים המרכזיים בתגובה לאינפלציה, מנגנונים תקציביים מוגבלים לסיוע בספיגת זעזועים, חובות לאומיים גבוהים, עלייה במחירי הסחורות, הפתיחה מחדש של כלכלת סין והפלישה הרוסית לאוקראינה - קיימים גם ב-2023. אולם נוספו אליהם חששות לגבי היציבות הפיננסית.
הדברים נאמרו ברקע לקריסת סיליקון ואלי בנק וסיגניצ'ר במרץ והקשיים שאליהם נקלע קרדיט סוויס, שנמכר ל-UBS.
לדברי כלכלני הקרן, התחזית מביאה בחשבון כי הקשיים שנרשמו באחרונה בענף הפיננסים עדיין מוגבלים. עם זאת הם ציינו כי "הלחצים בענף הפיננסים עשויים להתגבר ולהתפשט, דבר שיחליש את הכלכלה הריאלית ויכריח את הבנקים המרכזיים לשקול מחדש את המדיניות שלהם".
עוד כתבו הכלכלנים כי "'נחיתה קשה', בעיקר עבור כלכלות מתקדמות, הפכה כעת לסיכון מוחשי יותר. קובעי המדיניות ייאלצו להתמודד עם כמה חלופות כדי להוריד את האינפלציה ולשמור על הצמיחה ובמקביל לשמור על היציבות הפיננסית".
בקרן צופים כי שיעור האינפלציה הגלובלי יירד מ-8.7% ב-2022 ל-7% השנה, ברקע לירידה במחירי האנרגיה. עם זאת אינפלציית הליבה - שאינה כוללת את מחירי המזון והאנרגיה התנודתיים - תרד באופן אטי יותר.