סגור
ניצולים ברעש האדמה ב טורקיה רעידת אדמה
ניצולים בין ההריסות (צילום: רויטרס)

יותר מ-5,000 הרוגים בטורקיה וסוריה. באו"ם מזהירים: "מספר הקורבנות הסופי יהיה גדול פי 8"

החיפושים בטורקיה ובסוריה נמשכו כל הלילה בקור מקפיא, מספר הנספים הסופי עלול להגיע ל-20,000. הקשר עם יישובים מרוחקים ניתק, כבישים ניזוקו, וצוותי הצלה לא הגיעו לחלק מאזורי האסון גם אחרי שעות: "שומעים קולות מההריסות, אבל איש לא בא. איך נציל אותם?". המשלחת מישראל נחתה, הבוקר: עוד רעש – בעוצמה 5.7

בטורקיה ובסוריה נמשכים הבוקר (יום ג') מאמצי החילוץ וההצלה בהריסות של אלפי הבניינים שקרסו ברעידות האדמה אתמול. צוותי חיפוש עמלו לאורך כל הלילה על פינוי גושי הבטון הענקיים שנותרו מהבתים שהתמוטטו, ומעת לעת הצליחו לשלוף עוד ניצולים – וכל זאת בקור כבד של כמה מעלות מתחת לאפס, המפחית את סיכויי הלכודים לשרוד ככל שעובר הזמן. הלילה הגיעה לטורקיה משלחת הסיוע הישראלית, ובמהלך היום היא תצטרף למאמצי החילוץ.
הבוקר טיפס מספר ההרוגים הרשמי ברעש ל-4,825: בטורקיה, מוקד רעידות האדמה של אתמול, עומד מספר ההרוגים הרשמי על 3,381, ובסוריה השכנה, שספגה גם היא נזק כבד מהרעידות, הוא הגיע ל-1,444 נספים. עוד קרוב ל-20,000 בני אדם נפצעו בשתי המדינות: כ-16,000 בטורקיה וכ-3,500 בסוריה.
לפי הרשויות הטורקיות, קרוב ל-8,000 ניצולים חולצו בחיים מההריסות של כ-5,600 בתים שנהרסו, אבל ההערכה היא שאלפים עדיין קבורים שם בין עיי החורבות. בצפון מערב-סוריה, באזורי השליטה של המורדים נגד משטרו של בשאר אסד, העריכו היום כוחות ההצלה כי מאות משפחות לכודות עדיין מתחת לבתים שנהרסו. אמש העריכו בארגון הבריאות העולמי כי מספר ההרוגים הסופי בשתי המדינות יכול להגיע ל-20 אלף.
החשש שמספר הנפגעים האמיתי גבוה בהרבה מזה שידוע לפי שעה נובע בין השאר מהעובדה שהתקשורת עם חלק מהיישובים המרוחקים בטורקיה ובסוריה קרסה, וכבישים המובילים אליהם ניזוקו. נוסף על כך רעידות משנה ממשיכות לפקוד את טורקיה כל העת, ומאז הרעש הגדול אתמול לפנות בוקר, שעוצמתו הייתה 7.8, נרשמו יותר מ-140 כאלה. הלילה טלטל את מרכז טורקיה רעש משנה חזק יחסית, בעוצמה 5.6, וגם המוקד שלו היה קרוב מאוד לפני הקרקע, בעומק של שני קילומטרים בלבד. שעות אחר כך, מעט אחרי 9:30 בבוקר שעון ישראל, אירע עוד רעש משנה, הפעם בעוצמה 5.7.
אלפי בניינים נהרסו בטורקיה, ברעידת האדמה הקשה ביותר שהייתה במזרח התיכון מאז 1939. טורקיה היא מדינה המורגלת ברעידות אדמה, אך ההערכות הן שהפעם מספר הקורבנות יהיה כבד במיוחד לאור העובדה שהרעש היה באמצע הלילה, כשהתושבים ישנים בבתים, ובזמן מזג אוויר מקפיא שכולל שלג וגשם כבד. תנאי מזג האוויר והקור העז מקשים על מאמצי החילוץ באזורי האסון, ומפחיתים עוד יותר את הסיכויים של הלכודים לשרוד לאורך זמן מתחת להריסות.
צווותי החילוץ שהוזעקו לאזורי האסון נאלצו לעבור דרך כבישים מרכזיים שהתכסו בשלג ובקרח. בנוסף השביתה רעידת האדמה את פעילותם של שלושה נמלי תעופה גדולים בדרום-מזרח טורקיה - מה שמקשה על העברת הסיוע הדרוש לטורקים. יתרה מכך, בשעות שאחרי הרעש פקדו את האזור יותר מ-140 רעשי משנה - ורעש בעוצמה 7.7 שגרם גם כן לקריסת בניינים וסיכן את צוותי החילוץ.
ארגון הבריאות העולמי, זרוע של האו"ם, אמר כי החשש הוא שמספר הקורבנות הסופי יהיה גבוה פי 8 מהמספר הנוכחי. קתרין סמולווד, בכירה בשלוחה האירופית של ארגון הבריאות, אמר כי באירועים מסוג זה "אנחנו בדרך כלל רואים מספרים שגבוהים פי 8 מהמספרים הראשוניים".
מוקדם יותר אתמול ציין אחד מיועציו של נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, כי מתנהל "מרוץ נגד השעון" כדי לחלץ מההריסות לכודים – לפני שהלילה ירד והטמפרטורות יצנחו אל מתחת לאפס. התושבים באזורי האסון מסייעים לצוותים הפועלים בשטח, מפנים את ההריסות בידיים חשופות ומחפשים ניצולים. ארדואן הכריז אמש על שבוע אבל לאומי בטורקיה בעקבות האסון.
כשהלילה ירד המשיכו הצוותים לערוך חיפושים בין ההריסות, ובכמה מקרים מצאו גופות. מסביב להריסות מתאספות משפחות הנעדרים, וממתינות במתח לעדכון על גורל יקיריהן. "הנכד שלי בן שנה וחצי", סיפרה אימראן, שמתפללת שמשפחתה - שגרה בקומה ה-12 בבניין שקרס בעיר אדנה, שרדה את האסון. "בבקשה תעזרו להם, מהבוקר אנחנו לא שמענו מהם או קיבלנו עדכונים עליהם".
רעידת האדמה הקטלנית הייתה אתמול בשעה 03:17 לפנות בוקר, בעוצמה 7.8, והורגשה היטב בישראל. מוקד הרעש היה כ-33 קילומטרים מהעיר הגדולה גזיאנטפ שבדרום טורקיה, שבה חיים כ-2 מיליון איש, כ-90 ק"מ מהגבול הסורי. מוקד הרעש היה בעומק לא רב, של כ-18 ק"מ בבטן האדמה.

1 צפייה בגלריה
רעידת אדמה ב טורקיה הריסות של מבנים
רעידת אדמה ב טורקיה הריסות של מבנים
מחפשים ניצולים
(צילום: AFP)

בצהריים, תשע שעות אחרי רעידת האדמה הקטלנית, פקד את טורקיה רעש חזק נוסף – שהורגש גם כן היטב בישראל. הרעש שאירע בצהריים היה כאמור בעוצמה של 7.7, מעט פחות מהרעידה בלילה. גורמים בטורקיה הדגישו כי הרעש החזק בצהריים לא היה רעש משנה, אלא רעידת אדמה עצמאית, שהמוקד שלה היה בקרמנמארש שבדרום טורקיה, כ-80 ק"מ ממוקד הרעש שאירע ליד העיר גזיאנטפ בלילה. מוקד הרעש בצהריים היה בעומק של שני קילומטרים בבטן האדמה.
"אני חיה באזור של רעשי אדמה, אז התרגלתי לרעידות האלה, אבל זו הייתה הפעם הראשונה שחווינו משהו כזה", אמרה מליסה סלמאן, עיתונאית בת 23 מהעיר קרמאנמרש שבדרום-מזרח טורקיה. "חשבנו שזו האפוקליפסה". בעיר קרמנמארש הצליחו הצוותים לחלץ שני ילדים מההריסות. הילדים פונו ונשכבו באלונקות על הקרקע המושלגת.
בחלק מאזורי האסון צוותי החילוץ שמחפשים את הניצולים נדרשים לפלס את דרכם בהריסות במזג אוויר סוער. לעיתים הם מבקשים מהסובבים אותם להיות בשקט, בתקווה שיצליחו לתקשר עם מי שלכודים בהריסות. "האם מישהו שומע אותי?", קראו המחלצים בעיר קרמאנמרש. בכמה מוקדים בדרום-מזרח טורקיה ניתן היה לשמוע את התושבים הלכודים זועקים לעזרה. אמש העלו טורקים לכודים סרטונים לרשתות החברתיות שבהם התחננו לעזרה ולחילוץ מהריסות הבניינים שקרסו.
הרשויות בטורקיה דיווחו על יותר מ-5,600 בניינים שנהרסו, ועשרות אלפים נותרו ללא קורת גג. התושבים מצאו מקלט בקניונים, באצטדיונים ובמרכזים קהילתיים, וגם המסגדים נפתחו כדי לקלוט אותם. עם זאת, לפי דיווחים אזרחים רבים נאלצים לשהות הלילה תחת כיפת השמיים, ובקור מקפיא.
בטורקיה פורסמו תמונות של אזרחים שאיבדו את בתיהם מתאספים מסביב למדורות בדרום-מזרח המדינה ומנסים להתחמם. אותם תושבים נערכים לשהות תחת כיפת השמיים למרות מזג האוויר הקיצוני. "אין לנו לאן ללכת, אנחנו מפחדים", אמר מחמט, שהתאסף עם משפחתו מסביב למדורה בעיר אורפה שבדרום טורקיה. "אין לנו מיטה לישון בה", סיפרה אישה בעיר קרמנמארש.
בין אלפי הבניינים שנחרבו ברעידת האדמה בדרום טורקיה היה בית החולים בעיר איקסנדרון, שנהרס חלקית. לפנות ערב הצליחו צוותי החילוץ לחלץ אדם פצוע מההריסות ולפנות אותו על אלוונקה. במחוז הטאי, שבו נמצאת איסקנדרון, נהרסו יותר מ-1,200 בניינים, ולפחות 520 איש נהרגו במחוז. שר הבריאות הטורקי, פהרטין קוג'ה, אמר כי "הבניין של בית החולים הממלכתי איסקנדרון קרס ברעידת האדמה. מאמצי החילוץ נמשכים כדי לחלץ מאושפזים ואנשי צוות מההריסות".
חוסיין יאיימאן, מחוקק ממחוז הטאי, אמר שכמה מבני משפחתו לכודים בהריסות הבתים. "יש כל כך הרבה אנשים שלכודים גם הם, ויש כל כך הרבה בניינים שנפגעו. יש אנשים ברחובות, יש גשם וחורף"
בעיר גזיאנטפ - שסמוכה למוקד הרעש הראשון - ניתן היה לראות הריסות בניינים בשלג, ובתקשורת הטורקית פורסם כי טירת גזיאנטפ העתיקה – מהאתרים המפורסמים ביותר באזור, ספגה נזק קשה וחלקים גדולים ממנה נחרבו. הטירה נבנתה על-ידי הרומאים במאות השנייה והשלישית לספירה.
ההרס האדיר בסוריה: "כל המלחמה לא הרגשנו ככה"
בסוריה, כאמור, עומד לפי שעה מספר ההרוגים על 1,444 בני אדם. לפי משרד הבריאות הסורי, 711 איש נהרגו באזורים שנמצאים בשליטת המשטר של הנשיא בשאר אסד- במחוזות חלב, לטקייה, חמה וטרטוס. עוד 1,431 בני אדם נפצעו. באזורים בצפון-מערב סוריה, שבהם שולטים המורדים הנלחמים באסד, דיווח ארגון הסיוע "הקסדות הלבנות" על 733 הרוגים ועוד 2,100 פצועים לפי שעה.
אוסמ עבדל חמיד, תושב מחוז אידליב - שנמצא בידי המורדים, הצליח לשרוד את רעידת האדמה שאירעה אתמול בלילה. הוא סיפר שמשפחתו ישנה בזמן שהאדמה רעדה. "הקירות קרסו עלינו, אבל הבן שלי הצליח לצאת החוצה. הוא התחיל לצרוח ואנשים התאספו מסביב. הם ידעו שיש ניצולים, ומשכו אותנו מההריסות". הגבר הסורי סיפר כי בניין המגורים שלו, בן ארבע קומות, קרס ורוב השכנים שלו נהרגו.
בעיירה ג'נדריס, שנמצאת בשליטת המורדים במחוז חלב, התנהלו חיפושים קדחתניים בהריסות בניין בן כמה קומות שהתמוטט. "היו שם 12 משפחות, ואף אחד לא יצא החוצה. אפילו לא אחד", סיפר צעיר המום, שראשו היה חבוש. גם בסוריה התושבים סייעו בפעולות החילוץ ופינו הריסות בידיים, בתקווה למצוא ניצולים. "כל המשפחה שלי מתחת להריסות", אמר גבר מג'נדריס שבנו הקטן נהרג ברעידת האדמה. "הילדים שלי, הבת שלי, גיסתי, ואין אף אחד שיחלץ אותם".
רעידת האדמה היא טרגדיה נוספת לסורים, שסובלים כבר יותר מ-11 שנים ממלחמת האזרחים בין אסד למורדים. באזורי המורדים בצפון-מערב סוריה מתגוררים כעת כארבעה מיליון פליטים סורים שנעקרו מבתיהם ברחבי סוריה במהלך מלחמת האזרחים שפרצה ב-2011. רבים מהם התקיימו בתנאים איומים עוד לפני הרעש, והאסון הזה צפוי רק להגביר את מצוקתם. עוד מיליוני פליטים סורים גרים בערים טורקיות מעבר לגבול שספגו את הרעידה.
אנאס חבאש, תושב העיר חלב (שחזרה לידי אסד ב-2016 אחרי קרבות מרים), סיפר כי הוא נמלט מביתו עם אשתו ובנו בזמן הרעש. "רצתי במדרגות כמו מטורף", סיפר אנאס בן ה-37. "כשיצאנו לרחוב ראינו עשרות משפחות מוכות בהלם ופחד". חלק מהתושבים כרעו ברך והתפללו, ואחרים התחילו לבכות "כאילו זה יום הדין. לא הייתה לי הרגשה כזאת בכל שנות המלחמה".
לפי המכון הגאולוגי האמריקני, רעידת האדמה בטורקיה היא החזקה ביותר שהייתה בעולם מאז רעש שהיה באוגוסט 2021, באזור מרוחק בדרום האוקינוס האטלנטי. מלבד ישראל ולבנון, הרעידה הורגשה גם במקומות שנמצאים במרחק אלפי קילומטרים מטורקיה: המכון הגאולוגי בדנמרק דיווח כי רעשי המשנה הגיעו לחוף המזרחי של גרינלנד, כשמונה דקות אחרי הרעידה באזור גזיאנטפ.
עשרות מדינות הציעו מאז יום שני בבוקר סיוע לטורקיה ולסוריה, ובהן גם ישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע אתמול כי משלחת ישראלית תצא לסייע לכוחות הטורקיים, ושעות אחר כך אמר כי הורה לסייע גם לנפגעים סורים בעקבות בקשה שהתקבלה. גורמים ישראלים אומרים כי משטר אסד עצמו הוא שביקש את הסיוע, וכי הבקשה הועברה דרך רוסיה. הסיוע הישראלי יהיה בדמות ציוד כגון תרופות, אוהלים ושמיכות, ואם תתבקש – ישראל תסכים גם לקלוט פצועים בישראל ולטפל בהם.
במהלך הלילה המריאה המשלחת "ענפי זית" של צה"ל, משרד הביטחון ומשרד החוץ למוקד רעידת האדמה בטורקיה, והספיקה לנחות בו מוקדם בבוקר. המשלחת תמנה 150 איש, ותסייע בחילוץ הלכודים מהריסות. ישראל גם תקים בטורקיה בית חולים שדה. לפי משרד החוץ, אנשי המשרד פעלו במהלך הלילה מול השלטונות באנקרה כדי לאפשר את קליטת הכוחות, ונערכים לקבלת בית החולים שדה, שצפוי להגיע בהמשך. סגן שגרירת ישראל בטורקיה נדב מרקמן מסר כי "אני נרגש וגאה לראות את המטוסים הצה"ליים נוחתים בשדה התעופה, מובילים את כוחות החילוץ בדרכם להושיט סיוע לתושבים שנפגעו".