הלחץ רק גובר: קוריאה הדרומית נערכת לבליץ המכסים של טראמפ
הלחץ רק גובר: קוריאה הדרומית נערכת לבליץ המכסים של טראמפ
הכרזות הנשיא הנבחר על הטלת מכסים כבדים על שותפות הסחר הגדולות של ארה"ב מגיעות בתקופת פסימיות עסקית גוברת בקוריאה הדרומית, כשחברות רבות דיווחו על ירידה ברווח התפעולי בעקבות התחרות הקשה מול הייצוא הסיני. "הייצוא של קוריאה הדרומית וההשקעות בה צפויים להיחלש", אמר כלכלן בכיר בגודלמן זאקס
הבנק המרכזי של קוריאה הפחית במפתיע ביום חמישי האחרון את הריבית, לאור חששות לגבי ההשפעות האפשריות של בחירת דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב על הכלכלה הרביעית בגודלה באסיה. הבנק המרכזי של קוריאה הפחית את הריבית ב־0.25% לשיעור של 3% בתקופה של ירידה באינפלציה והאטה בצמיחה.
המהלך נבע משינוי בתחזית הצמיחה מ־2.4% ל־2.2% לשנה הנוכחית, ולגבי 2025 שינה הבנק את התחזית מ־2.1% ל־1.9%. "אפשר לפרש את ההחלטה שלנו כגורם שיקל על יכולת ההתמודדות עם הסיכונים הכלכליים, שגדלו מעבר לצפי קודם שלנו", אמר נשיא הבנק המרכזי של קוריאה צ'אנג יונג, ביום שבו הכריז על הורדת הריבית.
"עם השינויים הגדולים ביותר מאוגוסט נמנה 'הכיבוש האדום' בארה"ב, שהתברר כנרחב מכפי שהערכנו", אמר צ'אנג יונג, בהתייחסו לנצחון טראמפ ולרוב שהשיגו הרפובליקנים בשני בתי הקונגרס בבחירות בתחילת נובמבר.
האיומים שהשמיע טראמפ השבוע באשר להטלת מכסים כבדים על שותפות הסחר הגדולות של ארה"ב זעזעו את דרום קוריאה, שכלכלתה מוטת הייצוא אמורה לרשום השנה שיא בעודף המאזן המסחרי שלה מול ארה"ב.
הכרזות הנשיא הנבחר מגיעות בתקופת פסימיות עסקית גוברת בקוריאה הדרומית. 12 מתוך 17 סקטורים, שנסקרו בידי פדרציית התעשיות הקוריאנית, דיווחו על ירידה ברווח התפעולי ברבעון השלישי השנה, בעקבות התחרות הקשה מול הייצוא הסיני. גורמים בכירים בסיאול, בירת דרום קוריאה, התכנסו לדיון חירום בדבר ההשלכות של גזירות טראמפ על חברות מקומיות. הנשיא הנבחר מתכוון להטיל מכס של 25% על סחורות מקנדה ומקסיקו, ומכס של 10% נוספים על סחורות מתוצרת סינית.
בחודש שעבר הגדיר טראמפ את דרום קוריאה כ"מכונת כסף", שאמורה לשלם 10 מיליארד דולר בשנה עבור נוכחות צבא ארה"ב בחצי האי הקוריאני.
על פי ארגון הסחר הבינלאומי של דרום קוריאה, הסתכם עודף המאזן המסחרי של המדינה מול ארה"ב במחצית הראשונה של השנה הנוכחית ב־28.7 מיליארד דולר. העודף במאזן ל־2024 כולה צפוי לעקוף את השיא של 2023, שעמד על 44.4 מיליארד דולר. הצפי לנתון הזה העלה חששות שדרום קוריאה תמצא את עצמה שוב על הכוונת של טראמפ, שנוהג לצאת נגד מדינות שהמאזן המסחרי של ארה"ב מולן שלילי.
"בשל אי־הבהירות לגבי המדיניות העתידית של ארה"ב, צפויים הייצוא של קוריאה הדרומית וההשקעות בה להיחלש", אמר קוואן גוהון, הכלכלן הבכיר ליבשת אסיה בבנק ההשקעות גולדמן זאקס. "למרות האפשרות שהצריכה המקומית תגדל, החולשה הנוכחית בהיקפי הייצוא צפויה להישאר ברמתה הנוכחית".
כלכלנים גם מביעים חשש מכך שאינפלציה גבוהה יותר בארה"ב — כתוצאה ממדיניות המכסים של טראמפ — תגרום לפדרל ריזרב להדק את המדיניות המוניטרית, דבר שיחזק את הדולר מול הוון הקוריאני.
"החלשת הוון תייקר את היבוא הקוריאני ותגביר את הלחץ האינפלציוני על המדינה שנסמכת מאוד על יבוא נפט", אמר לי טאי־קיו, חוקר בכיר במכון המחקר הכלכלי של קוריאה. "הבנק המרכזי יתקשה, במקרה כזה, להוריד את הריבית", הוא הוסיף, "שכן אם הריבית תישאר גבוהה, ייגבר הלחץ על יכולת הצמיחה הכלכלית".