תרופת ההרזיה של נובו נורדיסק בדרך להפוך לתרופה הנמכרת בעולם
תרופת ההרזיה של נובו נורדיסק בדרך להפוך לתרופה הנמכרת בעולם
תרופת ההרזיה סמגלוטייד (semaglutide), הנמכרת תחת השמות המסחריים וויגובי ואוזמפיק, צפויה להפוך לתרופה הנמכרת ביותר בשנה הבאה. אולם, המתחרות כבר נושפות בעורפה, ובחברה הדנית עובדים על שדרוג התרופה. שוק תרופות ההרזיה צפוי לגלגל 130 מיליארד דולר עד סוף העשור
תרופת ההרזיה סמגלוטייד (semaglutide) של נובו נורדיסק, הנמכרת תחת השמות המסחריים וויגובי ואוזמפיק, תהפוך קרוב לוודאי לתרופה הנמכרת ביותר בשנה הבאה, כך לפי דיווח בבלומברג. התרופה פתחה שוק שלפי ההערכות יגלגל 130 מיליארד דולר עד 2030 ובעל השפעה תרבותית רחבה יותר מכל תרופה חדשה מאז השקת הוויאגרה.
אולם, המתחרות כבר נושפות בעורפה של החברה הדנית. כך, תרופת ההרזייה של אלי לילי, מאונג'רו (Mounjaro), הציגה עד כה תוצאות טובות יותר משל וויגובי בכל הקשור להרזייה, זאת בנוסף לשורה של חברות נוספות המפתחות את הדור הבא של התרופות, כולל זריקות שעשויות להיות יעילות יותר וגלולות שקל יותר לצרוך. לכך יש להוסיף את העובדה שסמגלוטייד מאבדת את הגנת הפטנט שלה באירופה ב-2031 ובסין כבר ב-2026, והמתחרות הגנריות הפוטנציאליות כבר מחכות לתורן להיכנס לשוק.
בניסיון לשמור על העליונות שלהם בשוק, בנובו מצרפים לסמגלוטייד רכיב נוסף בשם קגרילינטייד (cagrilintide), שאמור לעכב את תנועת המזון במערכת העיכול באמצעות חיקוי של הורמון בשם GLP-1. השילוב בין שני הרכיבים יוצר תרופה היברידית חדשה בשם CagriSema, ובנובו מאמינים שהיא תסייע למטופלים להוריד כרבע ממשקל גופם. תוצאה מסוג זה תהפוך אותה ליעילה ביותר הקיימת ומבלי לגרום לתופעות לוואי חמורות יותר. לשם השוואה, התרופה של אלי לילי במינון הגבוה ביותר הובילה לירידה של 21% ממשקל הגוף, ואילו וויגובי גרמה לירידה של 15%.
המדענים של החברה אף בטוחים כי היא תסייע באחת הבעיות הגדולות ביותר של הדיאטות: אפקט היו-יו , כלומר העלאת המשקל בחזרה ברגע שמפסיקים ליטול את התרופה. בנובו בודקים גם את יעילות התרופה ההיברידית לטיפול בסכרת מסוג 2.
חידוש נוסף בתרופה הזו הוא ההתמקדות בהורמון אמילין הפועל בקיבה ועוזר לשמור על תחושת שובע ליותר זמן. "איני יכול להתחייב ב-100%, אבל אני די בטוח שהתרופה הזו תשיג ביצועים טובים", אמר מרטין הולסט לאנגה, מפתח התרופות הראשי של נובו, בריאיון במרץ. אחד היתרונות הגדולים הוא שלפי ההערכות אמילין גורם לפחות תופעות לוואי לעומת התרופות האחרות, ובעיקר לא גורם לבחילות.
"זה כמעט כאילו שהשילוב של אמילין עם כל דבר אחר מוביל למשוואה של אחת ועוד אחת שווה שלוש", אמרה אמילי פילד, אנליסטית בברקליס, לאחר שבחנה את המחקר החדש על התרופה. "זה נראה מרגש ביותר". בהנחה שהניסויים יצלחו, להערכתה CagriSema תגיע לשוק במהלך 2026.
עם זאת, גם במקרה הזה נובו צריכה להתמודד עם התחרות הצפויה, שכן חברות תרופות נוספות מקדמות פרויקטים המיועדים לעידוד האמילין, ביניהן זילנד פארמה ואלי לילי, שאף בוחנת תרופה המשלבת הורמון שלישי. בכל מקרה, תוצאות ניסוי גדול שערכה נובו ב-CagriSema מתוכננות להתפרסם בחודש הבא.
מכשול נוסף הוא הקושי בייצור. נובו נורדיסק כבר מתקשים לעמוד בביקוש העולמי הגבוה לוויגובי ולאוזמפיק, אך הייצור של התרופה החדשה יהיה מורכב אף יותר, שכן הוא כולל שני רכיבים שונים ודרש פיתוח מזרק חדש לצריכתו, מכיוון ששני הרכיבים חייבים להישאר מופרדים עד ההזרקה. "ברמה העולמית, אנחנו עומדים בפני ביקוש גבוה מהמצופה לכל הפורטפוליו שלנו", מסר דובר של החברה. "אנחנו משקיעים נכבדות בהרחבת התפוקה שלנו".
עם זאת, האנליסטים בגודלמן זאקס מעריכים כי הסיכונים משתלמים בהתחשב בירידות שספגה מניית החברה בשנה האחרונה. "הם מאוד חכמים", הוסיף האנליסט גארת' פאוול בקשר לנובו נורדיסק. "אנשים מורידים את התחזית של החברה, אבל יש להם הישגים מרשימים עד כה".