סגור

היעדים החדשים של הסנקציות: סברבנק, פחם ובנותיו של פוטין

ארה"ב והאיחוד האירופי הודיעו על סבב חמישי של סנקציות שיכלול את המוסדות הפיננסיים הגדולים ברוסיה. בעקבות בריטניה, גם האיחוד יאסור על עגינת ספינות רוסיות בנמליו. מזכ"ל נאט"ו: "הלחימה יכולה להימשך חודשים ואף שנים"

הקואליציה המערבית חשפה שורה של סנקציות חדשות שיושתו על בנקים רוסיים וגורמים ממשלתיים ויאסרו על ביצוע השקעות חדשות ברוסיה. הסלמת מהלכי הענישה נגד הקרמלין מגיעה בעקבות התמונות הקשות שזרמו מהעיירה האוקראינית בוצ'ה לאחר הסגת הכוחות הרוסיים.
ארה"ב הודיעה על מהלכי ענישה נגד מוסדות פיננסיים ואישים, בהם שתי בנותיו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, זאת במטרה להגביר את הלחץ הכלכלי על רוסיה ופוטין עצמו. במקביל הודיע הממשל הפדרלי על סנקציות נגד בתו של שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. "היום אנחנו מסלימים באופן דרמטי את המכה הפיננסית באמצעות השתת סנקציות חוסמות נגד המוסד הפיננסי הגדול ברוסיה, סברבנק והבנק הפרטי הגדול במדינה, אלפא בנק", כך בתדרוך לעיתונאים. אלפא בנק הוקם על ידי האוליגרך מיכאיל פרידמן, שכבר נתון לסנקציות אישיות, והיה מראשוני האוליגרכים שהתבטאו נגד המלחמה.
במסגרת סבב הסנקציות החדש, החמישי במספר, שטרם נקבעה לו מסגרת זמן, ספינות רוסיות לא יורשו להיכנס לנמלי האיחוד האירופי, להוציא ספינות המובילות אנרגיה, מזון וציוד הומניטרי. בנוסף, גוש הסחר של האיחוד יחדל לייבא פחם מרוסיה, מהלך שיגרע לפי הערכות 4 מיליארד יורו בשנה מקופת האוצר הרוסית. הנפט והגז הרוסיים יישארו עדיין מחוץ לטווח הסנקציות.
2 צפייה בגלריה
אורסולה פון דר ליין נשיאת נציבות האיחוד האירופי ברקזיט
אורסולה פון דר ליין נשיאת נציבות האיחוד האירופי ברקזיט
נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין. "מלחמה אכזרית"
(צילום: רויטרס)

"הכסף עדיין זורם מהמערב"

הקואליציה, המונה את מדינות ה־G7 והאיחוד האירופי, מייצגת 50% מהתמ"ג הגלובלי. בהודעה על מהלכי הענישה החדשים, נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין הדגישה אתמול כי האיסור על כניסת כלי שיט רוסיים לנמלי האיחוד האירופי מגיע בתגובה ל"מלחמה האכזרית" שמנהל הקרמלין נגד אוקראינה. "כולנו ראינו את התמונות המזעזעות מבוצ'ה ואזורים אחרים שמהם יצאו באחרונה החיילים הרוסים", אמרה.
איסור כניסת הספינות לנמלי האיחוד מצטרף למהלך דומה שהשיתה בריטניה בחודש שעבר. עם זאת, היישום של הענישה נתקל בינתיים בקשיים, זאת בשל הבעלות המשולבת על ספינות המסרבל את בידודן כבעלות זהות רוסית. "את האמת יש לומר, הכסף עדיין זורם מהמערב למכונת המלחמה של פוטין, וזה חייב להיפסק", ציין השבוע משרד האוצר הבריטי.
בה בעת, מתיחות הסתמנה בין חברות האיחוד האירופי בשעות שקדמו להודעה על הסנקציות. ליטא, מבעלות הברית המובילות של אוקראינה בקרב מדינות הגוש, ציינה כי ההצעות "אינן מהוות תגובה הולמת" לזוועות שנחשפות בעיירות ברחבי אוקראינה. "פחם, ארבעה בנקים (שכבר נותקו ממערכת סוויפט), חרם על נמלים וגבולות (עם הקלות), זו איננה חבילת סנקציות הולמת לטבח שנחשף שם", ציין שר החוץ של ליטא, גבריאליוס לנדסברגיס. אחד הבנקים הללו הוא VTB, השני בגודלו במדינה. "תגובה חלשה היא הזמנה לזוועות נוספות. זה יכול וצריך להיות חזק יותר", הוסיף.
ליטא הודיעה בתחילת השבוע על הפסקת היבוא של גז רוסי, המדינה הראשונה מקרב חברות האיחוד האירופי שמעזה לנקוט במהלך זה.

ניו זילנד מטילה מכסים

בתוך כך הודיעה אתמול ממשלת ניו זילנד כי תשית מכסים בגובה 35% על יבוא מרוסיה. כמו כן, היא תאריך את תוקפו של האיסור הקיים על יצוא מוצרים תעשייתיים לרוסיה העשויים לשמש את התעשיות האסטרטגיות שלה. המכסים והסנקציות החדשים ייכנסו לתוקף ב־25 באפריל. לפי הודעת שרת החוץ הניו זילנדית מאנאיה מאהוטה, סנקציות נוספות יושתו על רוסיה בהמשך. לפי נתוני OEC ב־2020 ייצאה רוסיה לניו זילנד סחורות בשווי 256 מיליון דולר, המובילות שבהן, נפט גולמי ומוצריו. ב־25 השנים האחרונות, היצוא הרוסי לניו זילנד צמח בקצב שנתי של 19.7%.
בעקבות מהלכי הענישה שהושתו על רוסיה מאז הפלישה בשלהי פברואר, והפכו אותה למדינה המוחרמת ביותר בעולם, הצפי הוא כי כלכלתה תתכווץ השנה ב־15%.
ברקע ההכרזות של הקואליציה, נמשכה אתמול המתקפה הרוסית במזרחה של אוקראינה ביתר שאת. במסיבת עיתונאים בבריסל ציין מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג, כי "אין כל אינדיקציה" לכך שחל שינוי בתוכניתו של פוטין לשלוט באוקראינה כולה. סטולטנברג הזהיר, כי המערכה עלולה להימשך חודשים ארוכים, ואולי אף שנים. לפי נתוני האו"ם, לפחות 1,563 אזרחים נהרגו מאז פרוץ הלחימה.