סגור

רוצים להתווכח עם ויקיפדיה על מה זה מיתון? תחשבו שוב

האנציקלופדיה המקוונת החליטה להגביל את האפשרות לטיפול ושינוי הערך, בעקבות הוויכוח הסוער שהתנהל בימים האחרונים, לאחר פרסום נתוני התוצר השלילי; כלכלת ארה"ב התכווצה 2 רבעונים ברציפות אך באופן רשמי, מבחינת ועדת הכלכלנים הקובעת, עדיין לא מדובר במיתון

הדיון הסוער של הימים האחרונים על כלכלת ארה"ב במיתון או לא הגיע גם לויקיפדיה, שהחליטה לשים סוף להשתוללות: האנציקלופדיה המקוונת באנגלית החליטה להגביל את האפשרות לערוך את הערך 'Recession'.
הערך קיבל מעמד של 'מוגן חלקית', והמשמעות היא שיכולים לערוך אותו "רק משתמשים עם חשבון של 4 ימים ושעבדו על לפחות 10 ערכים". העורכים הוותיקים הקימו עמוד נפרד שבו ניתן להמשיך לדון על בנושא ההגדרה הנכונה של 'מיתון'.
המחלוקת התפרצה לאחר שבשבוע שעבר פורסמו נתוני התוצר האמריקאי, לפיהם כלכלת ארה"ב התכווצה ב-0.9% ברבעון השני, בהמשך לירידה של 1.6% בתוצר ברבעון הראשון. באופן לא רשמי, שני רבעונים רצופים של נסיגה בתוצר נתפסים כמצב של מיתון.
בפועל, העניינים קצת מורכבים, במיוחד לנוכח העובדה שהתעסוקה בארה"ב במצב מצוין, בשונה מהמיתונים המוכרים לנו משנים קודמות. ואכן באופן רשמי, בארה"ב יש ועדה מיוחדת של 8 כלכלנים שהיא בעלת הסמכות לקבוע כי אכן המדינה נכנסה למיתון.
הוועדה, שהשם הרשמי שלה הוא National Bureau of Economic Research – ובקיצור NBER – לוקחת בחשבון שורה של נתונים לפני קבלת החלטה בעניין. בכלל זה נתוני תוצר, שכר, אבטלה, הוצאה צרכנית ועוד. יש ביקורת רבה מאד על הוועדה (לא מגוונת, כלכלנים ותיקים מאד, שאינם ממהרים לקבל החלטות) אך היא עדיין נחשבת לבעלת הקול הקובע. ובינתיים מבחינתה אין מיתון.
הציבור האמריקאי לעומת זאת, לא ממש מזדהה עם עמדת ה-NBER. עוד לפני שיצאו נתוני התוצר של הרבעון שני, סביב אמצע יולי, בסקר שנערך על ידי Morning Consult ענו 65% מהמשיבים כי כלכלת ארה"ב נמצאת כבר עתה במיתון. באופן מעניין למדי, בסקר זהה שנערך במרץ 2020 רק 51% מהמשיבים חשבו שארה"ב במיתון, אף שמבחינת ה-NBER באותם ימים אכן היה מיתון.
הקיטוב הפוליטי בא לידי ביטוי חזק בתוצאות של הסקר מיולי – 78% מהמשיבים הרפובליקנים אמרו שאכן בסבירות גבוהה ארה"ב נמצאת במיתון. תשובה דומה התקבלה רק מ-30% מהמשתתפים הדמוקרטים בסקר.