סגור

"אין סבלנות לניצול": ביידן חתם על צו לקידום התחרות

הצו עליו חתם נשיא ארה"ב כולל שורה ארוכה של צעדים בתחום ההגבלים העסקיים שאמורים להקטין עלויות עבור הצרכנים, ביניהם: ביטול עמלת יציאה משירות אינטרנט, שיפור תקנות רישוי לעובדים והקלת המעבר בין בנקים; "קפיטליזם בלי תחרות אינו קפיטליזם, אלא ניצול", אמר הנשיא

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן חתם על צו מינהלי גורף שמקדם תחרות בכלכלת ארה"ב, וקרא לסוכנויות הפדרליות לפעול נגד פרקטיקות שפוגעות בתחרות במגזרים שונים. אם ייושם במלואו, הצו יעזור בין היתר להוריד את עלויות האינטרנט של האמריקאים ולאפשר החזרים על עיכוב בשילוח מטען בטיסות.


הצו מורה לסוכנויות הגבלים עסקיים להתמקד בתחומי העבודה, הבריאות, הטכנולוגיה והחקלאות, כדי לטפל ברשימה של נושאים שמעלים את חמתם של צרכנים, ובמקרה של מחירי תרופות, הביאו חלק מהצרכנים לפשיטת רגל.


"לא עוד סובלנות לפעולות ניצול של מונופולים. לא עוד מיזוגים רעים שמובילים לפיטורים מסיביים, עליית מחירים ופחות אפשרויות לעובדים וצרכנים"' כך אמר ביידן בטקס החתימה שנערך בבית הלבן.
בין יוזמות הממשל לפתיחת הכלכלה לתחרות נמצאים חוקים חדשים שמטרתם ביטול עמלות יציאה מחוזי אינטרנט, התרת מכירת עזרי שמיעה לכל דורש וללא מרשם וסתימת פרצות בדרישות הרישוי של מיליוני עובדים ותחומי עיסוק רבים. הצו של ביידן דוחף גם את משרד החקלאות לפעולה כדי לעצור את מה שהבית הלבן מכנה "ניצול על ידי מספר חברות עיבוד בשר", וזאת בתגובה לטענות של חוואים וחקלאים שהם מתמודדים עם מחסור בקונים לתוצרתם. הממשל רוצה גם להקל על הצרכנים את האפשרות למעבר בין בנקים, ולקחת את המידע שלהם איתם.
הנשיא ציין תחומים בהם המחירים גבוהים מדי, השכר נמוך מדי ועסקים חדשים מודרים מהתחרות. "אני אומר זאת בצורה ברורה, קפיטליזם בלי תחרות אינו קפיטליזם, אלא ניצול", הוא אמר.
לפי רויטרס, הבית הלבן מסר שקצב יצירת העסקים החדשים ירד בכמעט 50% מאז שנות השבעים, בעוד עסקים גדולים מציבים מכשולים בפני אמריקאים בעלי יוזמה להיכנס לשווקים. פעולתו של ביידן מכוונת כלפי מונופולים תאגידיים במגוון תחומים, וכוללת 72 יוזמות שהוא רוצה שייושמו ע"י יותר מתריסר סוכנויות פדרליות.

1 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן 7.5.21
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן 7.5.21
נשיא ארה", ג'ו ביידן
(בלומברג)

הפגיעה בשכר שנגרמת עקב היעדר תחרות נאמדת למשק הבית האמריקאי הממוצע ב-5,000 דולר בשנה, כך על פי דף מידע של הבית הלבן שנערך על בסיס מחקר של "פרויקט החירות הכלכלית האמריקאי" – קבוצה אנטי מונופוליסטית משפיעה שבסיסה בוושינגטון. היוזמות של ביידן צפויות לעורר סדרה של מאבקים בתוך התעשיות המושפעות מהתופעה.
לשכת המסחר האמריקאית פרסמה הצהרה בעקבות המהלך, בה היא תוקפת את "גישת 'הממשלה יודעת הכל' לניהול הכלכלה", והבטיחה "להתנגד בתוקף להתערבות הממשלה במחירים, לחקיקה שנויה במחלוקת, לניסיון להתייחס לתעשיות חדשניות כרכוש הציבור ולפוליטיזציה של אכיפת ההגבלים העסקיים".