סגור
מוסקבה מרכז העסקים הבינ"ל הסיטי רוסיה
מוסקבה (צילום: ויקימדיה)

דיווח: כך מקשה רוסיה על חברות בינלאומיות המבקשות לעזוב את המדינה

לפי רויטרס, מוסקבה דורשת מחברות בינלאומיות המבקשות לעזוב את המדינה להפחית בעשרות אחוזים את מחיר הנכסים שלהן המוצעים למכירה; "זו קופסה שחורה לא צפויה"

רוסיה ממשיכה להקשות על חברות בינלאומיות המעוניינות לעזוב את המדינה, ודורשת מהן הנחות גדולות על הנכסים שהן מנסות למכור, כך לפי דיווח בסוכנות רויטרס המתבסס על אנשים המעורים בנושא.
חברות רבות הפסיקו את פעילותן במדינה מאז החלה הפלישה לאוקראינה בפברואר השנה שעברה, אך ברוסיה רק מקשיחים את הדרישות שמציבים בפני החברות הללו. בהתבסס על הצהרות החברות, ברויטרס חישבו כי הן הפסידו מעל 80 מיליארד דולר מהפעילות הרוסית שלהן בשל מחיקות שווי ואיבוד הכנסות.
כך למשל, יצרנית הבירה ההולנדית הייניקן דיווחה ביום שישי כי השלימה סופית את הליך העזיבה לאחר שמכרה את הפעילות שלה לקבוצת ארנסט הרוסית במחיר סמלי של יורו אחד בלבד.
הקשיים שמציבה הממשלה הרוסית כוללים גם איומים בהלאמה. בהתאם, ביולי החרימו הרשויות את הנכסים ברוסיה של יצרנית הבירה הדנית קרלסברג ומותג היוגורט הצרפתי דנונה.
נותרו עדיין גם חברות המנהלות מו"מ על יציאה מרוסיה, בהן יאנדקס, חברת הטלקום Wayon והבנק האיטלקי אינטסה. לפי הדיווח, הממשלה הרוסית דורשת הנחה של 50% על עסקאות המכירה של הנכסים, זאת בהתבסס על הערכות שביצעה הממשלה לעסקים המדוברים.
בנוסף, הרוסים דורשים הקצאה של 10% לפחות מהמחיר לטובת תקציב המדינה. ואולם לפי המקורבים, בחלק מהעסקאות יש דרישה להנחות גדולות אף יותר במחיר הנכסים על מנת לקבל את אישור הממשלה.
ממשרד האוצר הרוסי נמסר כי אינם מחייבים הורדה של המחיר הסופי, אך הם עשויים להתאים את הערכות השווי במהלך הליך המכירה: "המחיר עשוי להשתנות רק במקרים שבהם מתברר שיש הערכת שווי שגויה לגבי שווי השוק של העסק הזר".
ועדה ממשלתית שמפקחת על השקעות זרות צריכה לאשר עסקאות בהן מעורבות מדינות המוגדרות כ"לא ידידותיות", כלומר מדינות שהשיתו סנקציות נגד רוסיה. במקרים של בנקים וחברות אנרגיה יש צורך גם בקבלת אישור ישיר מהנשיא ולדימיר פוטין. לפי אחד האנשים המעורים בנושא, הוועדה מעכבת את ביצוען של עסקאות רבות וטוענת שהערכת השווי של הנכסים אמורה להיות נמוכה ב-20%-30%. "זו קופסה שחורה לא צפויה", סיכם המקורב.
אדם נוסף שביקש להישאר בעילום שם ציין כי עסקאות המוערכות ביותר מ-100 מיליון דולר הן בסכנה הגדולה ביותר להידחות על ידי הוועדה. "הגבלות הרגולציה שהולכות וגוברות בהדרגה מקשות על החברות לעזוב", הוסיף סורן גורטסוניאן מפירמת עורכי הדין ריבלקין, גורטסוניאן, דיאקין ושות' שמייעצת לחברות.