סגור

מערכת החשמל בסין קורסת, וחברות זרות בורחות מהמדינה

הביקושים המאמירים בכלכלה השנייה בגודלה בעולם כמו גם המחסור בפחם גורמים להפסקות חשמל תדירות, ואי הוודאות בעקבות כך מעוררת חשש בקרב החברות הזרות; חלקן מחפשות בעקבות כך יעדים חדשים באסיה, ובדגש על ויטנאם

הפסקות חשמל פתאומיות באזורים שונים בסין דוחפות חברות זרות לכוון את השקעותיהן למדינות אחרות, כך לפי כתבה ב-CNBC.


בימים האחרונים, שלטונות מקומיים רבים הסין הגבילו את צריכת החשמל, ואפילו עצרו את פעילות מפעלי ייצור. החלטות אלו מגיעות מכיוון שהמדינה מתמודדת עם מחסור בפחם לייצור חשמל, והרשויות האזוריות נמצאות בלחץ מוגבר להיענות לקריאת השלטון המרכזי להפחית את פליטת הפחמן של המדינה.


2 צפייה בגלריה
חוטי חשמל סין
חוטי חשמל סין
מערכת חשמל בבעיה. סין
(צילום: רויטרס)
"כמה חברות ישבו על הגדר בנוגע להשקעה בסין. עכשיו הן בוחרות שלא להמשיך", אמר יוהאן אנל (Johan Annell), שותף בחברת "אסיה פרספקיטב", חברת ייעוץ שעובדת בעיקר עם חברות צפון אירופיות הפועלות במזרח ודרום מזרח אסיה.
השקעות עסקיות זרות מתוכננות אלו היו בהיקף של עשרות מיליוני דולרים, אמר אנל. למרות שסין היא עדיין "יעד חזק מאוד" לייצור, הוא אמר שהעסקים מחפשים כעת להשקיע בדרום מזרח אסיה ובמיוחד בווייטנאם. "אי הוודאות - אף אחד לא באמת יודע את המצב הכללי, איך הוא יתפתח וכיצד הוא ייושם בחודשים הקרובים בעיר שלך ובמחוז שלך", אמר אנל וציטט מתוך שיחות החברה עם כ-100 עסקים.

חשש מחוסר הוודאות

בשבוע האחרון ערים סיניות שבמרכז הייצוא הדרומי ההמוקם בין גואנגדונג לשנגיאנג, בירת חבל ליאונינג, הורו להגביל את השימוש בחשמל, לעתים אפילו ללא הודעה מוקדמת. המהלכים הפתאומיים גרמו לכמה כלכלנים בסין להפחית את תחזיות הצמיחה שלהם לשנה הנוכחית.

2 צפייה בגלריה
עובדי פס הייצור של פוקסקון ב גואנדונג
עובדי פס הייצור של פוקסקון ב גואנדונג
מפעל פוקסקון בגואנדונג
(צילום: אי פי איי)

יש לציין כי מחוז גואנגדונג מייצר את רוב הייצוא בסין, קרוב ל-23% לשנה זו עד אוגוסט. מחוז ליאונינג מדורג במקום ה-16 מבחינת ערך הייצוא, ועומד על 1.6% מהסכום הארצי.
"חוסר הוודאות הזה בטווח הקצר, זה משהו שאתה יכול להתמודד איתו במשך שבוע בערך, ולהתעדכן עם הזמן", אמר אנל, "הנושא המטריד יותר הוא כאשר חוסר הוודאות הזה יכול בהחלט להימשך בשני הרבעונים הקרובים".
בכירים באיגודי מסחר מארה"ב ומאירופה אישרו כי הפסקות החשמל האחרונות משפיעות על החלטות לגבי השקעות עסקיות זרות בסין. "חברות מסתמכות על מדיניות יציבה ויכולות חיזוי", אמר מאט מרגוליס (Matt Margulies), סגן נשיא לפעילות סין במועצת העסקים האמריקאית-סינית. לדבריו, "הן צריכות הודעה מוקדמת על הפרעות באספקת החשמל על מנת להבטיח בטיחות והמשכיות עסקית. צריך להתייעץ איתן גם על מנת למצוא פתרונות שונים העונים על הצרכים של כל בעלי העניין. גישה חד-פעמית לכל דבר תפריע, תעלה את העלויות ותפגע באמון בשוק".
דיווחים על הגבלות ברשת החשמל, במיוחד בדרום סין, נפוצו בחודשים האחרונים במקביל לניסיונותיה של המדינה להפחית את פליטת הפחמן שלה.
גם רשתות החשמל המקומיות נתונות ללחץ בשל המחסור בפחם וביקוש גבוה במפעלים במטרה לענות על הביקוש העולמי הגדול לסחורות המיוצרות בסין.