הקורונה בעולם: באוסטרליה יוצאים לחופשי, ברומניה בתי חולים קורסים
הקורונה בעולם: באוסטרליה יוצאים לחופשי, ברומניה בתי חולים קורסים
מיליוני אנשים במלבורן חגגו את סיום הסגר השישי במסיבות רחוב, אחרי ששיעור המתחסנים חצה את ה-70%. בבריטניה התחלואה מזנקת, אך רה"מ בוטח בחיסונים: "סגר לא על הפרק". במזרח אירופה שיעור המתחסנים נמוך - וההגבלות חוזרות: "ברית המועצות עדיין בתודעה". נשיא רומניה מודאג: "קטסטרופה אמיתית"
המדינות המחוסנות ברחבי העולם נוטשות את הסגרים וההגבלות - בזמן שבמדינות הלא-מחוסנות בתי החולים מתקרבים שוב לסף אי הספיקה. הבעיה ניכרת בעיקר במדינות העניות במזרח אירופה, שם חרף המאמצים הרבים רוב האזרחים לא מוכנים לקבל את החיסון, ושיעור המאושפזים הולך ועולה. בבריטניה ובגרמניה, לעומת זאת, ניכרת ירידה ביעילות החיסון ושיעור התחלואה עולה, אך הממשלה בטוחה - אולי בהסתמך על דעיכת הגל הרביעי בישראל - שהיא יכולה להתמודד עם המצב ללא הגבלות, לאור שיעור המתחסנים הגבוה.
בריטניה: המדענים מזהירים, לג'ונסון אין תוכנית ב'
מספר מקרי הקורונה בבריטניה מתקרב לשיאים שנרשמו בתחילת השנה, אך לפי שעה הממשלה משדרת עסקים כרגיל - ולא מתכוונת להתמודד עם ההתפרצות בהגבלות נוספות. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון אמר אתמול כי סגר נוסף אינו על הפרק, בזמן שיועציו אומרים כי הגבלות קלות שיוטלו כעת עשויות למנוע הגבלות קשות מאוחר יותר.
ממשלתו של ג'ונסון אומרת שלפי שעה לא צריך להציג "תוכנית ב'", שכולל חובת מסכות, מעבר לעבודה מהבית ותו ירוק - אך היא עשויה להוציא הגבלות כאלה לפועל אם מספר המתחסנים במנה שנייה ובמנת הדחף לא יעלה.
ג'ונסון ביטל בקיץ את כל מגבלות הקורונה באנגליה בעקבות החיסונים, ולדבריו, על אף ששיעור התחלואה עולה, המגמה תואמת את הצפוי. הוא הוסיף כי הקשר בין מספר הנדבקים למספר המתים נמוך משמעותית משהיה בשלבים המוקדמים של המגפה, וייחס זאת לפריסה הנרחבת של החיסונים בבריטניה.
בממוצע נרשמו בבריטניה 47 אלף מקרי קורונה חדשים מדי יום בשבוע האחרון, עלייה של כ-18% לעומת השבוע הקודם, ו-135 מקרי מוות מדי יום - עלייה של 16% מהשבוע הקודם. מקדם ההדבקה R מוערך בין 1 ל-1.2. קבוצת הייעוץ המדעית למקרי חירום שמייעצת לממשלת בריטניה אמרה כי הטלת הגבלת עכשיו "תפחית את הצורך בהטלת הגבלות מחמירות וארוכות יותר", והוסיפה כי לחזרה לעבודה מהבית צפויה להיות ההשפעה הגדולה ביותר על צמצום התחלואה.
למרות זאת, ג'ונסון מעדיף להסתמך על חיסונים ולא על סגרים במהלך החורף, וגם המדענים שמייעצים לו אומרים שהחורף הקרוב צפוי להיות קשה פחות מהקודם. כמעט 80% מבני ה-12 ומעלה בבריטניה קיבלו שתי מנות חיסון לפחות, וכל אדם מעל גיל 50 יכול להתחסן במנת הדחף. על כן, לפי מודלים מדעיים, לא סביר שבריטניה תגיע למספר האשפוזים שחוותה בחורף שעבר. כמו כן, מנות הדחף צפויות לסייע לשמור את התפשטות הנגיף "ברמות דומות או נמוכות ממה שנצפה כעת". למרות זאת, בריטניה - שכבר ספרה יותר מ-139 אלף מתים מקורונה - עלולה לספוג אלפי מקרי מוות נוספים בחודשים הקרובים.
ובריטניה לא לבד: במדינות נוספות באירופה התחלואה שבה לעלות, אך הן לא שוקלות סגר כלל. בגרמניה נרשם מספר הנדבקים היומי הגבוה מאז מאי, אך שר הבריאות ינס שפאן אמר כי למרות שבעבר היו מטילים במצב כזה סגר - כעת גרמניה יכולה להתמודד עם המצב הרבה יותר טוב. "אנחנו יכולים להתמודד עם מספר מקרים גבוה יותר מבלי להעמיס על מערכת הבריאות", אמר ספאן, וייחס זאת לשיעור המתחסנים הגבוה.
באוסטריה אמר הקנצלר אלכסנדר שלנברג כי אם מספר הנדבקים ימשיך לעלות, רק אנשים לא-מחוסנים יצטרכו להתמודד עם מגבלות סגר. לדבריו, "אנחנו עומדים להיתקל במגפה של לא-מחוסנים". הוא הוסיף כי אם מספר המאושפזים במחלקות טיפול נמרץ יגיע ל-500, הכניסה לבתי עסק כמו מסעדות ובתי מלון תהיה אפשרית למחוסנים או מחלימים בלבד.
אוסטרליה: האזרחים מתנפלים על טיסות
במלבורן, העיר השנייה בגודלה באוסטרליה, חגגו התושבים סוף שבוע ראשון ללא הגבלות זה חודשים ארוכים. המונים יצאו לפאבים ולמסעדות, והשתתפו במסיבות רחוב ספונטניות. מלבורן, שבה חיים כחמישה מיליון בני אדם, הייתה תחת סגר שש פעמים - או 262 ימים - מאז התפרצה המגפה במרץ 2020. לאחרונה החליטה אוסטרליה לנטוש את מדיניות אפס הדבקה ולהתחיל להסתמך על חיסונים - כך שכל מדינת מחוז שבה שיעור המחוסנים גדול מ-70% תיפתח חלקית, וברגע ששיעור המחוסנים יחצה את 80% יהיו הקלות נוספות. בוויקטוריה, מדינת המחוז שבה נמצאת מלבורן, שיעור המחוסנים הגיע ל-70%, וצפוי להגיע ל-80% עד סוף השבוע הבא.
סידני, העיר הגדולה באוסטרליה, חגגה את פתיחתה מחדש כבר לפני שבועיים. אוסטרליה, שהייתה סגורה למעשה מפרוץ המגפה, צפויה להקל את ההגבלות בגבולותיה בחודש נובמבר הקרוב - ועיתוני סוף השבוע היו מלאים במודעות על טיסות לחודשים הקרובים. חברת התעופה הלאומית קוואנטס אף אמרה כי היא מאיצה את תוכניותיה להפעיל מחדש טיסות ליעדים רבים ולהגדיל את היצע המטוסים שלה, על רקע "ביקוש עצום" של האוסטרלים לנופש מעבר לים.
בינתיים, גם בקנדה מבצע החיסונים המוצלח נותן את אותותיו - וראש סוכנות בריאות הציבור תרזה טאם הודיעה על ביטול ההמלצה שקוראת לאזרחיה להימנע מנסיעות לא חיוניות לחו"ל. שעות לאחר מכן המחוז המאוכלס ביותר במדינה, אונטריו, פרסם ציר זמן להסרת כל הגבלות הקורונה עד מרץ 2022. כ-82% מהקנדים שיכולים להתחסן עשו זאת, ולפי טאם ישנה "ירידה מתמשכת בהתפשטות המחלה ברוב האזורים".
רומניה: יותר מ-90% מהמתים לא מחוסנים
לעומת המגמות המעודדות במדינות המחוסנות, שכמו ישראל מצליחות - לפי שעה - להיאבק בגל הרביעי של הקורונה ללא הגבלות, במדינות עם שיעור מתחסנים נמוך מתמודדים עם קושי גדול הרבה יותר. כך למשל, ברומניה, שבה רק 35% מהמבוגרים התחסנו - לעומת ממוצע של 74% באיחוד האירופי - מערכת הבריאות מתמודדת עם מספר מאושפזים ומתים גדול במיוחד.
בניסיון לבלום את הזינוק הקטלני בתחלואה ולהפחית את הלחץ על בתי החולים, הרשויות אישרו הגבלות מחמירות שייכנסו לתוקף ביום שני. בין היתר, הוחלט כי משעה 22:00 יהיה עוצר, וחנויות ייסגרו כבר בשעה 21:00. ברים ומועדונים ייסגרו למשך 30 יום, ובתי ספר ייסגרו לשבוע. חובת מסכות תחול על כולם בציבור. התושבים יידרשו להציג אישורי חיסון (תו ירוק) עבור פעילויות יומיומיות רבות, כגון הליכה לחדר כושר, קולנוע או קניון.
ד"ר פטרוטה פיליפ, שעובדת בבית חולים בבוקרשט, אמרה ל-AP: "הייתי מביאה לכאן ליום אחד אנשים שלא מאמינים בנגיף או בחיסונים, ואז אולי הם ישנו את דעתם". מחלקת הקורונה שבה היא עובדת עמוסה בחולים לא מחוסנים שמקבלים חמצן. לפי נתוני משרד הבריאות הרומני, יותר מ-90% מהמתים מקורונה אינם מחוסנים.
ברומניה חוו השבוע תמונות קשות במיוחד, של אמבולנסים שעומדים בתור שעות מחוץ לבתי החולים וממתינים למיטות פנויות. "ברומניה התרחשה קטסטרופה אמיתית, ולמרבה הצער, עד שאנשים ישכנעו את עצמם להתחסן, יש צורך בהגבלות", אמר הנשיא קלאוס יוהאניס. הוא ביקר את הרשויות על חוסר מוכנות לזינוק בהתפשטות המגפה. מוקדם יותר החודש פרסמו רופאים ברומניה מכתב פתוח שכותרתו הייתה "זעקת ייאוש", כדי להדגיש את המצוקה שפניה הם ניצבים - ודחקו באנשים להתחסן.
סגר בלטביה: "אנשים מוזרים, מה מניע אותם?"
למרות זאת, רומניה נמצאת רק במקום הלפני אחרון בשיעור המתחסנים, ששיעורם בבולגריה נמוך הרבה יותר. בבולגריה, המדינה הענייה ביותר באיחוד האירופי, רק מבוגר אחד מכל ארבעה חוסן במלואו - ושיעור התמותה בה הוא השלישי בעולם. שיעור חולי הקורונה המאושפזים עלה ב-30% בחודש האחרון, בתי החולים מדווחים על עומסים כבדים, ועדיין מאות הפגינו בסופיה ובערים אחרות נגד חובת החיסון בכניסה למקומות ציבוריים.
בלטביה, שביום חמישי הפכה למדינה האירופית הראשונה שנכנסת לסגר מאז ההקלות בקיץ, המחוסנים זועמים על כמעט 50% מהתושבים שלא פעלו כמוהם. "הייתי רוצה ללכת לחנויות ולבתי קפה וליהנות מהחיים", אמרה לרויטרס בירוטה אדומאנה, פנסיונרית שהתחסנה. "אנשים מוזרים. אני לא מבינה מה מניע אותם".
מומחים אומרים שהסיבה לשיעור המחוסנים הנמוך במדינות מזרח אירופה היא אמון הציבור הנמוך במוסדות השלטון, אחרי עשרות שנים של שלטון קומוניסטי שהותיר מערכות בריאות עניות ולא מפותחות. סקר של Eurobarometer מצא כי לפחות אדם אחד מכל שלושה ברוב מדינות מזרח אירופה לא סומך על מערכת הבריאות בארצו, בהשוואה לממוצע של 18% באיחוד האירופי. "החיסונים מראים שהצל של ברית המועצות עדיין שולט בתודעה של אנשים", אמר תומאש סובייריסקי, סוציולוג מאוניברסיטת ורשה. "חלקם עדיין חיים בפחד ובחוסר אמון".
בסלובקיה ספקנות החיסונים ניזונה על-ידי פוליטיקאים מהאופוזיציה, כולל ראש הממשלה לשעבר רוברט פיקו, שאמר שהוא לא מתכוון להתחסן. בפולין, שבה מספר מקרי הקורונה היומי הגיע לשיא שלא היה מאז מאי, שיעור המתחסנים נמוך במיוחד במחנה השמרני שנוטה להצביע למפלגת השלטון הלאומנית חוק וצדק (PiS). למעשה, שיעור הלא-מתחסנים הגבוה יחסית הותיר את הממשלה הפולנית עם עודף של חיסונים, שאותו תרמה או מכרה למדינות אחרות.
בינתיים, מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) פרסם חוות דעת שלפיה היתרונות שבחיסון ילדים בני 11-5 עולים משמעותית על הסיכונים, על רקע הדיון שצפוי בנושא ביום שלישי. לפני כן הודיעו בפייזר כי החיסון שלהם הראה יעילות של 90.7% נגד נגיף הקורונה בניסוי קליני על ילדים בני 11-5. לפי פייזר, בני 5 עד 11 יקבלו שתי זריקות במינון של 10 מיקרוגרם - שליש ממה שמקבלים בני ה-12 ומעלה. סקירת ה-FDA לא מצאה תופעות לוואי חדשות או בלתי צפויות בקרב ילדים בגילים אלה - ורוב התופעות שדווחו היו בעיקר כאב בזרוע וחום.