מאות כפרים כבר ננטשו: אוכלוסיית יוון מתכווצת ומשוועת לצעירים
מאות כפרים כבר ננטשו: אוכלוסיית יוון מתכווצת ומשוועת לצעירים
יוון נחלצה מהמשבר הכלכלי הקשה שחוותה לפני יותר מעשור, אך השפעותיו עדיין מהדהדות, בעיקר בהתכווצות האוכלוסיה. כלכלנים מזהירים כי הירידה במספר התושבים הנובעת מצניחה בשיעור הילודה וההגירה ההמונית בשנות המשבר, פוגעת בכלכלה בין היתר בגלל שאין מספיק צעירים עובדים שיבטיחו את הצמיחה ויתמכו באוכלוסיה המזדקנת
יוון נחלצה מהמשבר הכלכלי הקשה שחוותה לפני יותר מעשור, אך נראה שכעת היא עומדת על סף משבר נוסף והפעם לא בגלל חובות גבוהים אלא בעקבות התכווצות מתמשכת באוכלוסייה.
כלכלנים מזהירים כי מגמת ההתכווצות הנובעת משנים של ירידה בשיעור הילודה, המשברים הכלכליים והגירה המונית ממנה, פוגעת בכלכלה, בין היתר מכיוון שלא ישארו מספיק צעירים עובדים שיבטיחו את הצמיחה בדורות הבאים ויתמכו באוכלוסיה המזדקנת. "יוון אמנם חווה צמיחה יציבה כרגע, אך במבט קדימה יהיה קשה להכיל את העובדה שיש פחות אנשים שעובדים", אמר ל-CNBC ברט קולין, כלכלן ראשי ב-ING.
הידלדלות האוכלוסייה באה לידי ביטוי במספר הגדל והולך של כפרי רפאים ברחבי המדינה. מדובר ביישובים שלא נותרו בהם כמעט תושבים וננטשו כאשר האוכלוסייה המקומית עזבה או מתה. כך למשל בכפר ההררי לאסטה, הכולל כיום כיכר נטושה, בתי ספר ריקים ובתים מתפוררים, ולפי מפקד האוכלוסין האחרון מתגוררים בו 12 אנשים. היעדר התושבים בולט גם בבית הקפה המקומי, שבו אין מי שיעבוד והוא פועל בשיטת "האמון העיוור", כך שהלקוחות – המורכבים בעיקר מתיירים - משאירים תרומה בתמורה לקפה. קשה לכמת במדויק את מספר הכפרים הנטושים הללו, הנמצאים לרוב באזורים מרוחקים, אך לפי ההערכות האחרונות מדובר בקרוב ל-200 כפרים שננטשו לחלוטין.
שיעור הילודה ביוון הוא בין הנמוכים באירופה ועומד על 1.3 ילדים לאישה, זאת בעוד שדרוש שיעור ילודה של 2.1 רק לשימור האוכלוסייה. בשנה שעברה נרשמו במדינה 71,400 לידות בלבד, המספר הנמוך ביותר מאז החל התיעוד לפני קרוב למאה שנים, וירידה של 6% לעומת 2022. פירוש הדבר הוא כי יש לידה אחת ביוון על כל שני מקרי מוות, ושיעור האוכלוסייה מעל גיל 65 הוא כמעט כפול משיעור גילאי 0 עד 14. לפי הערכות הממשלה, האוכלוסייה עלולה לרדת מסביבות 10.4 מיליון תושבים היום ל-7.5 מיליון עד 2050, כלומר ירידה של יותר מרבע.
תחילתו של המשבר הדמוגרפי הוא במשבר החובות שפרץ ב-2009, שהוביל לשנים של מדיניות צנע וקשיים פיננסיים במדינה. הצעירים היו בין הנפגעים הגדולים של ההאטה הזו, וברבעון הראשון של 2013 אבטלת הצעירים עמדה שם על שיא של כמעט 60%. כתוצאה מכך, רבים מהמובטלים הצעירים בחרו לעזוב את המדינה - לפי ההערכות מדובר ביותר מ-400 אלף איש, המייצגים כ-9% מכוח העבודה, שעזבו בתקופה המדוברת. רבים מאלה שנשארו היגרו לערים הגדולות בחיפוש אחר עבודה וחינוך טובים יותר. כיום, 53.5% מאוכלוסיית יוון מתגוררת באתונה רבתי ובעיר השנייה בגודלה במדינה, סלוניקי. לעומת זאת, בשאר האזורים כולל האיים, נרשמה בשנים האחרונות התכווצות ממשית בבמספר התושבים.
"הציבור שלנו הוא מהמבוגרים ביותר באירופה", הודה בשנה שעברה ראש הממשלה קיריאקוס מיצוטאקיס, שאף הזהיר מפני איום "קיומי" לחברה היוונית.
בניסיון לבלום את המגמה, הקים ראש הממשלה בשנה שעברה משרד חדש לענייני משפחה. באוקטובר הכריז המשרד על תקציב של 21 מיליארד דולר עד 2035 שיממן תמריצים להגברת הילודה, ביניהם קצבאות ילדים, הארכת חופשת הלידה והטבות מס. "אנחנו זקוקים לטלטלה. אנחנו זקוקים למשהו שייצור תחושת ביטחון ותחושת אופטימיות, בעיקר בקרב הצעירים", אמרה סופיה זקראקי, שעומדת בראש המשרד החדש.
יוון יכולה אולי להתנחם בכך שהיא לא לבד במגמה. מדינות מפותחות רבות מתמודדות עם התכווצות באוכלוסיה, ביניהן יפן ודרום קוריאה שם שיעור הילודה עמד בשנה שעברה על 1.2 ו-0.7 לאשה, בהתאמה. "אנחנו נמצאים בעיצומו של מעבר דמוגרפי חסר תקדים, שכולל האטה מתמשכת בצמיחת האוכלוסייה העולמית, ולא רואים סימנים ברורים לשינוי במגמה", אמר ג'ים ריד מדויטשה בנק.