מחיר המונדיאל: בנקים בקטאר שהילוו כספים למימון האירוע הענק נקלעו לקשיים
מחיר המונדיאל: בנקים בקטאר שהילוו כספים למימון האירוע הענק נקלעו לקשיים
עד כה ממשלת קטאר, אחת המדינות העשירות בעולם, לא איפשרה לאף בנק לקרוס. כעת נשקלים צעדים כמו רכישת תיקי השקעות בעייתיים ומיזוג בנקים קטנים. אירוח המונדיאל ב-2022 עלה לקטאר 300 מיליארד דולר
עברו כמעט שנתיים מאז אירחה קטאר את המונדיאל - והאופוריה סביב האירועים מתחילה להתפוגג. בנקים ממשלתיים שעזרו לממן כמעט הכל - מכבישים ועד למלונות, אצטדיונים ומערכות ביוב - מתמודדים עם הפסדים גדולים מהלוואות.
אנשים המעורים בנושא אמרו לבלומברג כי הממשלה בקטאר שוקלת כעת דרכים לחיזוק המאזנים של הבנקים הללו. האפשרויות שעלו כוללות גיוס יועצים המתמחים בתוכניות לפריסת חובות, התערבות ממשלתית באמצעות רכישת תיקי ההשקעות הכושלים בנדל"ן של הבנקים, כפי שעשו במשבר הפיננסי ב-2009 או כפיית מיזוגים על מוסדות פיננסיים קטנים.
עד כה הממשלה בקטאר לא אפשרה לאף בנק לקרוס, אך המחיר לכך הפעם עלול לכלול הטלת הגבלות על קרן העושר הריבונית בהיקף 510 מיליארד דולר, בדיוק כשהפרופיל הבינלאומי שלה מטפס לשיאים חדשים. לפי המקורבים, שביקשו להישאר בעילום שם, הממשלה יכולה להגביל את התשלומים מהעודף התקציבי שלה לרשות ההשקעות הקטארית (QIA) כדי לעזור לממן סיוע לבנקים. המקורבים ציינו כי הדיונים נמצאים בשלבים מוקדמים, ועוד לא ברור אילו צעדים ינקטו, אם בכלל. מקרן ההון סירבו להגיב.
בממשלת קטאר מכחישים את הפרסומים. "מצב הכלכלה הקטארית חזק והיא ממוצבת היטב לעתיד, וזה כולל גם את סקטור הבנקאות", אמר מנהל מערך הדוברות של הממשלה. "היחס הממוצע של הלוואות רעילות נותר בתוך הטווח המצופה מאז אירחה קטאר את המונדיאל ב-2022".
הבחירה ב-2010 בקטאר כמארחת של טורניר הכדורגל היוקרתי הפתיעה רבים, זאת בהיותה מדינה קטנה וללא יחס מיוחד לכדורגל, ועלו מאז לא מעט טענות על שחיתות בהתאחדות הכדורגל הבינלאומית פיפ"א. אך ההון שצברה מגז – קטאר הציבה יעד לשלוט על רבע מכל הגז הטבעי נוזלי עד סוף העשור – הפך אותה לבעלת השפעה גדולה במיוחד בזירה הבינלאומית.
העלות הסופית של אירוח המונדיאל הסתכמה ב-300 מיליארד דולר, וכללה סלילת מחלפים והקמת מערכת תחבורה ציבורת חדשה שחיברה בין שבעת האצטדיונים שבנתה הממשלה לכבוד האירוע. בנוסף לכך נבנו מלונות יוקרה עבור המבקרים הרבים. הרשויות החלו גם בשדרוג מערכות הביוב של המדינה על מנת שיוכלו להתמודד עם 1.2 מיליון האוהדים שהיו צפויים להגיע לטורניר הנמשך חודש.
הממשלה נסמכה על מאות חברות נדל"ן ובנייה עבור העבודות, אך החברות צברו חובות גדולים לאורך הדרך, שכן הן הסתמכו על הבנקים המקומיים למימון הפרויקטים. אולם, מאז שהטורניר הסתיים ההכנסה של קטאר לכל חדר מלון זמין (מה הנחשב כמדד מרכזי של מידת הרווחיות בסקטור האירוח) צנחה בשנה שעברה על רקע היצע יתר של חדרי מלון וירידה במספר התיירים. בינתיים חלק מחברות הבנייה פנו לבוררות בתלונה על כך שלא קיבלו תשלומים מהממשלה.
על כך הגיב מערך הדוברות של קטאר כי "התשלומים לכל הפרויקטים הקשורים למונדיאל הועברו בזמן, מלבד במספר קטן של מקרים הקשורים לענייני ביצועים ומחלוקות מסחריות".
מדובר בסיטואציה לא שגרתית. קטאר מדורגת כאחת המדינות העשירות בעולם על בסיס הכנסה לנפש, והיא מפתחת כיום פרויקט חדש של גז טבעי נוזלי שאמור להגדיל את ההכנסה השנתית של הממשלה ב-31 מיליארד דולר. ההכנסות מסקטור האנרגיה כבר העניקו לקטאר עודף תקציבי של 11.8 מיליארד דולר ב-2023.
אולם בפועל, כ-3.5% מהלוואות הבנקים בקטאר הוגדרו כבעייתיות נכון לסוף הרבעון הראשון, עלייה מ-2.6% רק לפני שנתיים. העלייה הזו בחובות הגרועים הובילה גם לצניחה במחיר המניות של הבנקים בקטאר, ולכך שהבורסה במדינה נחשבת לבעלת הביצועים מהגרועים בעולם.
בכל זאת, בקטאר ממשיכים לנסות ולמשוך אליה עוד אירועי ספורט ובידור בניסיון לחזק את סקטור התיירות ולעמוד ביעד של 6 מיליון תיירים בשנה עד 2030 – מספר הגבוה כמעט פי 3 ממספר תיירים שביקרו בקטאר ב-2019.