סגור
גבינה פרמזן פרמז'ן
גבינת פרמזן. לפי ארגון PETA, יש גבינות צמחוניות זמינות (צילום: Fudio / Getty Images)

סערה ברשת: צמחונים גילו לתדהמתם שגבינת פרמזן איננה צמחונית

לפי דיווח ב"סאן", צמחונים גילו שפרמזן מיוצרת באמצעות אנזים הגבנה מרקמה בקיבת עגלים. אחד מהמגיבים בטוויטר כתב: "זה דוחה. אני לא רוצה לאכול שוב גבינה בחיים"; אבל לפי PETA, יש גבינות פרמזן שלא מיוצרות מהאנזים הזה

עובדה אזוטרית לגבי גבינה פופולרית הציתה מחלוקת סוערת אצל אוהביה. פרמזן, הידועה גם כפרמיג'אנו ריג'יאנו, נחשבה לגבינה צמחונית כמו רוב שאר הגבינות. אך מסתבר שהפרמזן היא אחת מכמה גבינות שמיוצרות באמצעות אנזים הגבנה, שמגיע מאחת הרקמות שנמצאות בקיבתם של בעלי חיים, במיוחד אצל עגלים, בעוד גבינות צמחוניות מיוצרות בתהליך של חיבוץ.
לפי דיווח ב"סאן", העובדה שפורסמה הותירה רבים בהלם. אחד ממשתמשי טוויטר כתב: "רק עכשיו אני מגלה שגבינת פרמזן עשויה מקיבה של עגל, ובא לי לבכות". רבים נגעלו מהחשיפה, בעוד רבים אחרים הודו שלא היה להם מושג שלא מדובר בגבינה צמחונית. "נורא! למה אנחנו אוכלים תינוקות", כתב משתמש אחר, ומישהו כתב: "זה ממש דוחה. אני לא רוצה לאכול שוב גבינה בחיים".
אך התקווה אינה אבודה עבור אוהבי הפרמזן, כיוון שעל פי התנועה להגנת בעלי החיים PETA, סוגים רבים משתמשים באנזים הגבנה ממקור צמחי. הארגון הודיע שגבינות צמחוניות וטבעוניות זמינות בשוק, ועודד את הצרכנים לבדוק מה עוד חדש על מדפי הסופרמרקט.
פרמזן היא גבינה פופולרית בארץ מוצאה איטליה, והיא עשויה בדרך כלל משלושה מרכיבים: חלב, מלח ואנזים הגבנה. באוסטרליה מציעים סופרמרקטים את הגרסה המיובאת המסורתית מאיטליה וכן חיקוי שמיוצר מקומית.
פרמזן היא גבינה מוגנת, כלומר אסור לשום גבינה אחרת להיקרא פרמזן אם לא עברה תהליך ייצור ובקרת איכות קפדניים באירופה. אך החוק הזה אינו תקף באוסטרליה, בה נמכרת גבינת "פרמזן" מגוררת של חברת קראפט, אף שהיא מכילה אבקת צלולוז ופוטסיום סורבט, וכנראה שאין מקורה מאיטליה.