התקיפה באיראןטהרן משדרת "עסקים כרגיל", הבורסה עולה - אך הסכסוך עם ישראל צפוי להתעצם
התקיפה באיראן
טהרן משדרת "עסקים כרגיל", הבורסה עולה - אך הסכסוך עם ישראל צפוי להתעצם
בבוקר שלאחר התקיפה הישראלית הדרמטית נראה כי המשטר באיראן מנסה להוריד את גובה הלהבות ולהציג תמונה של שגרה; גם המטבע המקומי מתחזק, לאחר שנחלש בשבועות האחרונים בשל החשש מהתקיפה; ייתכן שטהרן "תוותר" על תגובה מיידית, ואולם היא עשויה להגיע בעתיד
תוצאות התקיפה הישראלית הלילה באיראן טרם ברורות, אך ניכר מאמץ של כל הצדדים להביא לסיום הסבב הנוכחי ולמנוע הסלמה נוספת. ישראל מדברת על תקיפות מדויקות באתרים לייצור אמל"ח התקפי וכן מערכות הגנה אווירית, ארה"ב מפצירה באיראן לא להגיב, בעוד המשטר האיראני מנסה בשעות שלאחר התקיפה לשדר "עסקים כרגיל".
איראן הרשמית מודה כי כתוצאה מהתקיפות הישראליות נגרם "נזק מוגבל" כולל שני חיילים שנהרגו, אך במקביל עושה כל מאמץ תקשורתי כדי לשנמך את הפגיעה ותוצאותיה. דוברים רשמיים בטהרן הכחישו את הודעות צה"ל על תקיפת 20 יעדים צבאיים תוך שהם טוענים כי מערכת ההגנה האווירית שלהם סיכלה חלק גדול מהתקיפה, וכי ישראל, בשל החשש מתגובתה של איראן, הייתה מדודה בפעילותה. מה שמסייע לאיראן לשוות לתקיפה היקף מוגבל הוא העובדה שהאתרים שהותקפו הם צבאיים ולכן הגישה התקשורתית אליהם מוגבלת, ולא פורסמו תמונות רבות של הנזק שנגרם בשל האיפול שמטיל המשטר.
מה שכן עושה המשטר הוא להציג תמונות של שגרה. התקשורת האיראנית פרסמה תמונות מהערים הראשיות בהן מתנהלת, לדבריו, שגרה וכן תמונות המציגות כי תעשיית האנרגיה במדינה, שנחשבה כיעד אפשרי לתקיפות, ממשיכה לתפקד ללא הפרעה. לפחות כלפי פנים נראה שהמסר הזה של השלטונות נקלט.
בשלושת השבועות האחרונים מאז איראן תקפה בישראל, גבר החשש בציבור האיראני מפני תגובת הנקם הישראלית. הדבר בא לידי ביטוי בזינוק של 15% בשער הדולר שהגיע ערב התקיפה הישראלית לכ-692 אלף ריאל. בשבועות שלפני התקיפה הישראלית ובשל חוסר הוודאות התנפל הציבור האיראני על הדולר בשוק השחור דבר שהביא לזינוק החד בשערו. היום בבוקר כבר נראה כי חלה רגיעה, כששער הדולר צנח לכ-660 אלף ריאל.
המשטר עושה מאמצים גדולים, בייחוד מאז כניסתו לתפקיד של הנשיא "המתון" החדש מסעוד פזכשיאן, לפעול לריסון האינפלציה שמכרסמת בכוח הקנייה של המעמד הבינוני באיראן. העלייה בשער הדולר היא אחד הגורמים המקשים על הממשלה לעמוד בהבטחתה. סימן נוסף לירידת הלחץ בקרב הציבור האיראני מהתקיפה הישראלית הוא הפעילות בשוק המניות של טהרן, שנצבע היום בבוקר בירוק עם עלייה של כ-1% במדד הראשי, וזאת אחרי ימים רצופים של ירידות.
אבל לא צריך למהר ולהסיק מסקנות מהמאמצים של איראן להפחית מחשיבות התקיפות של צה"ל, בכל הנוגע להמשך העימות המתעצם עם ישראל. בשבועות שלפני התקיפה, כל הדוברים האיראנים הדגישו כי לא יעברו על סדר היום על כל תקיפה. אבל כשראשי המשטר והמערכת הביטחונית האיראנית יתכנסו בימים הקרובים כדי לבחון את השלכות התקיפה, הם לא יוכלו להתעלם מהמשמעויות האסטרטגיות של המהלך הישראלי. זו הפעם הראשונה בהיסטוריה של הסכסוך בין המדינות שישראל תוקפת בצורה נרחבת וגלויה באיראן, וגם אם לשיטתו של משטר האייתולות הפגיעה "מוגבלת" היא חשפה את חולשת מערכת ההגנה במדינה. במידה שאיראן לא תגיב, הדבר עלול - בעיניים איראניות - להתפרש כיצירת הרתעה ישראלית, מסר שהמשטר ירצה להימנע ממנו.
לפיכך, נראה שהמאמץ האיראני להפחית מחשיבות התקיפה נועד - בטווח הקצר - לשחרר אותה מהמחויבות להגיב מיידית כלפי ישראל; זאת, מתוך שיקולים שונים - פנימיים ואזוריים - של רצון להימנע בעיתוי הנוכחי מכניסה לסבב של חילופי מהלומות עם ישראל. עם זאת, העימות הישראלי-איראני לא רק שלא צפוי לדעוך - אלא צפוי להתעצם גם אם הדבר לא יבוא לידי ביטוי מיידית באמצעות תקיפות ישירות זו נגד זו. אין לשלול כי בעתיד התגובה האיראנית למה שאירע הלילה תחזור לסדר היום כתוצאה מהתפתחויות בזירות השונות בהן פועלת ישראל נגד הציר השיעי (לבנון, סוריה, תימן וכד').