סגור
משבר אקלים

למרות ההצהרות: הכלכלות הגדולות מתכוונות להגדיל את תפוקת דלקי המאובנים שלהן

על פי דו"ח פער התפוקות השנתי של תוכנית הסביבה של האו"ם ומכון שטוקהולם, הכלכלות הגדולות יפיקו פי 2 יותר מהרף העליון שדרוש על מנת להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות. "בשני העשורים הקרובים ממשלות צפויות להגדיל את תפוקת הגז והנפט העולמית", נכתב בדו"ח

הכלכלות הגדולות בעולם מתעדות להגדיל בעשור הקרוב את תפוקת דלקי המאובנים שלהם, ולהפיק פי 2 יותר מהרף העליון שדרוש על מנת להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות – כך לפי דו"ח פער התפוקות השנתי של תוכנית הסביבה של האו"ם ומכון שטוקהולם לסביבה.
בשבוע הבא עתידים מנהיגי מדינות מכל העולם להיפגש בגלזגו לוועידת האקלים של האו"ם (COP26). הוועידה, שנחשבת לחשובה ביותר מאז ועידת פריז ב-2015, אמורה לשמש כמקור להתנעה מחודשת של הליכי צמצום פליטות גזי חממה, ובמהכלה צפויות המדינות השונות להכריז על יעדי צמצום משמעותיים יותר. ואולם, הדו"ח, שפורסם בשבוע שעבר, מזהה פער משמעותי בין ההצהרות לתוכניות בפועל, שצפויות להביא דווקא לעלייה בתפוקה של דלקי מאובנים – המקור המרכזי לפליטות גזי חממה.

1 צפייה בגלריה
זיהום אוויר פליטות גזי חממה
זיהום אוויר פליטות גזי חממה
זיהום אוויר
(בלומברג)
מחברי הדו"ח בחנו את תוכניות הכרייה והקידוח של 15 יצרניות גדולות של דלקי מאובנים, ובראשן ארה"ב, ערב הסעודית, רוסיה, קנדה, סין, הודו ונורבגיה. "תפוקת דלקי מאובנים חייבת להתחיל לרדת באופן מיידי, חד ועקבי כדי להגביל את ההתחממות ארוכת הטווח ל-1.5 מעלות", נכתב בדו"ח. "עם זאת, בשני העשורים הקרובים ממשלות צפויות להגדיל את תפוקת הגז והנפט העולמית, ולהקטין באופן צנוע את תפוקת הפחם. ב-2030, התוכניות הקיימות יובילו לתפוקה של 240% יותר פחם, 57% יותר נפט ו-71% יותר גז מהכמות שנחוצה על מנת להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות".
מדינות ה-G20, במקביל, ממשיכות לנתב סכומים משמעותיים לפעילויות דלקי מאובנים, ומאז תחילת מגיפת הקורונה כבר השקיעו בתחום 300 מיליארד דולר – יותר מהסכום שהושקע באותה תקופה באנרגיות מתחדשות.
"מעבר עולמי מדלקי מאובנים הוא מהותי להמנעות משינוי אקלים מסוכן, הצלת מיליוני חיים מזיהום אוויר, סיום הנזק לקהילות מקומיות והגנה על האקוסיסטם והמגוון הביולוגי שלנו", אמרה ראשת תוכנית הסביבה של האו"ם, אינגר אנדרסן, בפתח הדו"ח. "ב-COP26, ממשלות העולם חייבות להתחיל לפעול, ולנקוט בצעדים מיידיים ומהירים לסגירת פער התפוקה על מנת להבטיח מעבר שוויוני וצודק".