העולם חייב להשקיע 4.5 טריליון דולר בשנה באנרגיה נקייה כדי להיאבק בהתחממות הגלובלית
העולם חייב להשקיע 4.5 טריליון דולר בשנה באנרגיה נקייה כדי להיאבק בהתחממות הגלובלית
לפי דוח חדש של סוכנות האנרגיה הבינלאומית, העולם אמור להשקיע שיא של 1.8 טריליון דולר באנרגיה נקייה השנה, אך כדי להדביק את היעדים ולהגביל את עליית הטמפרטורה למעלה וחצי עד סוף המאה - צריך להשקיע עוד יותר. הדוח מצא כי "כמעט כל המדינות חייבות להקדים את תאריכי איפוס הפליטות שלהם"
השימוש העולמי בנפט, פחם וגז טבעי עשוי להגיע לשיא בעשור הקרוב ולדעוך לאחר מכן, זאת הודות להתפשטות המהירה של טכנולוגיות אנרגיה נקיות כמו מכוניות חשמליות ופאנלים סולאריים, שההשקעות בהם זינקו בכ-40%. מדובר בהתפתחות "מעודדת" שאף מדביקה את היעדים העולמיים שהוצבו בתחום, אך היא לא מספיקה כדי להגביל את עליית הטמפרטורות העולמיות ולהתמודד עם שינויי האקלים, כך לפי דוח שפרסמה היום (ג') סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA).
סוכנות האנרגיה מדגישה בדוח כי "תחום האנרגיה משתנה מהר יותר ממה שרבים חושבים, אבל צריך לעשות הרבה יותר והזמן קצר". לפי יו"ר הסוכנות, פתיח בירול, חלון ההזדמנויות להגבלת עליית הטמפרטורה למעלה וחצי עד סוף המאה עדיין פתוח, אך הולך ונסגר. העולם אמור להשקיע שיא של 1.8 טריליון דולר באנרגיה נקייה בשנת 2023, אך כדי להדביק את יעדי סקטור האנרגיה האחראי למרבית פלטות גזי החממה, הסכום הזה צריך לטפס לכ-4.5 טריליון דולר בשנה עד תחילת שנות ה-2030.
מדענים רואים בהתחממות של 1.5 מעלות עד סוף המאה סף שמעבר לו חום קיצוני, שיטפונות, בצורות, שריפות ומחסור במזון ומים ישפיעו בצורה קטסטרופלית על החברה האנושית. כדי להישאר בטווח ההתחממות הזה, אליו גם התחייבו מדינות העולם במסגרת הסכם פריז, על המדינות להפחית במאמץ משותף את פליטת גזי החממה בכ-47% עד סוף העשור ולאפסן נטו עד אמצע המאה. הפחתת הפליטות מחייבת קיצוץ משמעותי מאוד בפחם, נפט וגז – התורמים העיקריים לגזי החממה המצטברים באטמוספירה ומחממים את הפלנטה. הגבלת ההתחממות אינה משימה פשוטה, ולפי הסוכנות היא דורשת צניחה של 25% בביקוש לדלקים מאובנים עד 2030 בהשוואה לרמות הנוכחיות.
הסוכנות פרסמה בדוח מפת דרכים מעודכנת של מה שיידרש כדי לצמצם את פליטות גזי החממה הקשורות לאנרגיה בעולם לכמעט אפס עד 2050. פעולה זו תמנע כנראה מהטמפרטורות העולמיות לעלות יותר מ-1.5 מעלות צלזיוס מעל לרמות הקדם-תעשייתיות, והיא נותרה אפשרית בשל צמיחת השיא של טכנולוגיות מפתח אנרגיה נקייה.
מאז 2021, גידול שיא בקיבולת האנרגיה הסולארית ובמכירות מכוניות חשמליות עולות בקנה אחד עם המסלול לקראת אפס פליטות נטו ברחבי העולם עד אמצע המאה. זה משמעותי מכיוון ששתי הטכנולוגיות הללו לבדן מספקות שליש מהפחתות הפליטות בין היום ל-2030 במסלול. למרות זאת, המנהיגים צריכים לנצל את המומנטום כדי לשפר את ההתקדמות במהירות בתחומים רבים עוד בעשור הנוכחי.
לפי ההתקדמות הנוכחית, קיבולת האנרגיה המתחדשת העולמית תצמח פי שלושה עד 2030. במהלך השנתיים האחרונות נעשתה התקדמות משמעותית: תוספת קיבולת הפאנלים הסולריים גדלה בכמעט 50%, מכירות מכוניות חשמליות גדלו ב-240% והתקנות סוללות נייחות ב-200% מאז 2020.
לדברי בירול, "סולר הפך למלך שוקי החשמל. המלך הישן - הפחם - נגמר, ועכשיו השמש היא המלך החדש והמחיר יורד". לפני שנתיים, הוסיף, אחת מכל 25 מכוניות חדשות שנמכרו ברחבי העולם הייתה חשמלית. השנה, נתח זה גדל לאחת מכל חמש.
לפי דוח הסוכנות, יותר מ-80% מהפחתות הפליטות הנדרשות עד 2030 יכולות להיות מושגות באמצעות הרחבת מקורות אנרגיה מתחדשים, הגדלת חשמול התשתיות, שיפור יעילות אנרגטית וקיצוץ פליטת מתאן. אולם, ישנם עוד חוסרים רבים איתם יצטרכו להתמודד מדינות העולם כדי להדביק את היעדים. בין היתר, רשתות ההולכה והחלוקה של חשמל צריכות להתרחב בכ-2 מיליון קילומטרים בכל שנה עד 2030.
ממשלות בעולם, ובראשן ממשלת בריטניה תחת ראש הממשלה רישי סונאק, נסוגו מהבטחות אקלימיות שניפקו רק לאחרונה. "ממשלות צריכות להפריד בין אקלים לגיאו-פוליטיקה, בהתחשב בהיקף האתגר העומד על הפרק", אמר יו"ר סוכנות האנרגיה, פאתיח בירול.
עד 2035, הפליטות צריכות לרדת ב-80% בכלכלות מתקדמות וב-60% בשווקים מתעוררים וכלכלות מתפתחות בהשוואה לרמת הפליטות ב-2022. הדוח מצא כי "כמעט כל המדינות חייבות להקדים את תאריכי האפס נטו שלהן". עבור רוב המדינות המפותחות שנת היעד היא 2050, אם כי לחלקן יש תאריכים קרובים יותר, כמו גרמניה עם 2045 ואוסטריה ואיסלנד עם 2040. למדינות מתפתחות רבות יש מועד יעד מאוחר יותר, כמו 2060 במקרה של סין ו-2070 במקרה של הודו.
אוגוסט 2023 היה החם ביותר שנרשם אי פעם בפער גדול, וקדם לו יולי החם ביותר אי פעם. ההשפעות של שינויי האקלים הולכות ונעשות תכופות וחמורות יותר, והאזהרות המדעיות לגבי הסכנות של הדרך בה מנהלת האנושות את כדור הארץ הפכו מוחשיות מתמיד. למרות זאת, בשנת 2022 פליטות גזי החממה עלו ב-1% בהשוואה לרמתן טרם תקופת הקורונה, והן עשויות להגיע לשיאן בעשור הנוכחי.