איראן מאשרת: "חשש לחיי הנשיא ראיסי ושר החוץ שלו בעקבות התרסקות המסוק"
איראן מאשרת: "חשש לחיי הנשיא ראיסי ושר החוץ שלו בעקבות התרסקות המסוק"
כשעתיים אחרי הדיווח הראשוני על כך שמסוקם של ראיסי ושר החוץ עבדוללהיאן היה מעורב ב"תקרית" בצפון המדינה מאשר גורם רשמי בטהרן: "מסוק התרסק, חייהם בסכנה. המידע המגיע מזירת ההתרסקות מדאיג ביותר". הטלוויזיה האיראנית הממלכתית החלה לשדר תפילות, הציבור נקרא: "התפללו לשלומם"
גורם איראני רשמי אישר הערב (יום א') לסוכנות הידיעות רויטרס כי יש חשש לחייהם של נשיא איראן איברהים ראיסי ושר החוץ שלו חוסיין אמיר עבדוללהיאן, בעקבות התקרית שאירעה אחר הצהריים למסוק שבו טסו בצפון המדינה. אחרי שעתיים ארוכות שבהן נמנעה התקשורת באיראן מלהבהיר מהי אותה תקרית – האם "נחיתת חירום" כפי שנטען תחילה או תאונה – אמר הגורם בשיחה עם רויטרס כי "חייהם בסכנה בעקבות התרסקות". הוא הוסיף: "עדיין יש לנו תקווה, אבל המידע המגיע מזירת ההתרסקות מדאיג ביותר".
לפי הדיווחים המגיעים מאיראן, המסוק שבו היו ראיסי ועבדוללהיאן היה חלק מפמליה של שלושה מסוקים, ובעוד השניים האחרים הגיעו ליעדם – מסוקם של השניים נעלם. באזור שבו טסו, בדרך למחוז מזרח אזרבייג'ן שבצפון-מערב איראן, שרר באותה העת מזג אוויר קשה, שכלל גשם כבד, ערפל סמיך ורוחות. תחילה דווח כי מסוקם של הנשיא ושר החוץ עבר נחיתת חירום מורכבת ו"קשה" ביער, אבל בהמשך החלו להגיע דיווחים שלפיהם מדובר בהתרסקות.
לפי העדכונים מאיראן, מזג האוויר הירוד מקשה על המחלצים לאתר את המסוק ולהגיע אל הנעדרים. סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" קראה הערב לאיראנים להתפלל לשלומו של ראיסי, וכשעתיים אחרי הדיווח הראשוני על התקרית החלה הטלוויזיה הממלכתית של איראן לשדר תפילות לשלום הנשיא. בעמוד האינסטגרם הרשמי של הנשיא פורסמה תמונותו בתוספת הכיתוב: "תתפללו".
לפי הטלוויזיה האיראנית הממלכתית, תקרית המסוק אירעה סמוך לג'ולפה, עיר השוכנת ליד הגבול עם אזרבייג'ן, כ-600 קילומטרים צפונית-מערבית לטהרן. ראיסי ביקר היום באזרבייג'ן לצורך חנוכת סכר יחד עם הנשיא האזרי אילהאם אלייב, כשברקע היחסים המתוחים בין שתי המדינות, בין השאר בשל הקשרים ההדוקים של אזרבייג'ן עם ישראל. התקרית האווירית אירעה כנראה בדרכו חזרה משם.
יצוין כי בשנים האחרונות דווח שאיראן מתקשה להשיג חלקי חילוף למסוקים שבהם היא משתמשת בשל הסנקציות הבינלאומיות המוטלות עליה, ושהדבר מקשה עליה. רוב הצי של חיל האוויר האיראני מסתמך על כלי טיס מהימים שלפני המהפכה האיסלאמית ב-1979.
ראיסי בן ה-63, נזכיר, הוא איש איסלאם קיצוני שהוביל בעבר את מערכת המשפט של איראן, והוא מואשם כי תחת ידיו הוצאו להורג המוני מתנגדי משטר. הוא נחשב לבן טיפוחיו של המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי בן ה-85, ויש פרשנים הרואים בו מועמד מוביל להחליף את חמינאי אחרי שזה ילך לעולמו או יפרוש מהתפקיד.
שר החוץ עבדוללהיאן נחשב לאחת הדמויות האיראניות המוכרות ביותר בזירה הבינלאומית, ומאז מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר הוא היה הדובר הבולט ביותר של איראן נגד ישראל, ואיים עליה ללא הרף. עבדוללהיאן, שלא הסתיר את שביעות רצונו מהמתקפה הברברית של ארגון הטרור, יצא מאז לכמה מסעות דילוגים ברחבי המזרח התיכון, ובהם התייצב לצד מה שטהרן מכנה "ציר ההתנגדות" ופעל לחיזוק הבריתות בו נגד ישראל.