סגור
נפט סעודיה
אתר נפט בסעודיה

הבנק העולמי: אם המלחמה תתרחב - מחירי הנפט עלולים לזנק ליותר מ-150 דולר לחבית

עם זאת לפי התחזית, אם מדינות נוספות כגון איראן לא ייכנסו למלחמה, מחיר הנפט הממוצע יירד בשנה הבאה ל-81 דולר לחבית; לדבריהם, "המצב כיום טוב יותר מאשר היה ערב משבר האנרגיה של 1973"

הבנק העולמי מזהיר כי מחירי הנפט עלולים לטפס מעל ל-150 דולר לחבית, מכ-83 דולר לחבית כיום, זאת אם תחול הסלמה נוספת במלחמה בעזה. לפי האזהרה, אם היצרניות הגדולות יקצצו באספקה יש סיכון לחזרה למשבר הנפט של שנות ה-70.
הבנק העולמי פרסם את הדברים כחלק מהתחזית הרבעונית שלו. לפי הדו"ח, מלחמה ממושכת בין ישראל לחמאס עלולה להוביל לעליות חדות במחירי האנרגיה והמזון ולהוות "טלטלה כפולה" בשוקי הסחורות, שעדיין לא התאוששו לגמרי מהמשבר בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה. "העימות הנוכחי במזרח התיכון מגיע לאחר הטלטלה הגדולה ביותר שחוו שוקי הסחורות מאז שנות ה-70 – הפלישה של רוסיה לאוקראינה", אמר אינדרמיט גיל, הכלכלן הראשי של הבנק העולמי.
עם זאת, לפי התחזית שפורסמה ובהנחה שלא תחול הסלמה, מחירי הסחורות ירדו ב-4.1% בשנה הבאה, בעוד שמחיר הנפט הממוצע יירד ל-81 דולר לחבית. ואולם בבנק ציינו כי התחזית עלולה להשתנות במהירות אם המלחמה תתעצם ותתפשט. בתרחיש הגרוע ביותר, אספקת הנפט העולמית תתכווץ ב-6-8 מיליון חביות ביום, מה שיוביל לעליית מחירים ל-140-157 דולר לחבית. התרחיש הזה מתבסס על האפשרות שיצרניות מובילות בעולם הערבי כמו סעודיה יקצצו ביצוא. בתרחישים אחרים, אך פחות משבשים, המחירים יטפסו לסביבות 102-121 דולר לחבית.
בדומה לבנק העולמי, החשש בקרב האנליסטים הוא שהיצוא העולמי של הנפט ייפגע אם יצרניות מובילות כמו איראן ייהפכו מעורבות יותר במלחמה.
עם זאת, בבנק ציינו כי הכלכלה העולמית במצב טוב יותר כיום כדי להתמודד עם פגיעה באספקה לעומת מצבה באוקטובר 1973, אז חתכו היצרניות הערביות את הייצוא לארה"ב ולמדינות אחרות שתמכו בישראל לנוכח מלחמת יום כיפור, מהלך שהוביל לזינוק של פי ארבעה במחירי הנפט.
כיום, אזור המזרח התיכון אחראי לכ-30% מאספקת הנפט העולמית, לעומת 37% בשנות ה-70. אך אייהאן קוסה, סגן הכלכלן הראשי של הבנק העולמי, ציין כי נתח של 30% הוא עדיין גדול למדי. לדבריו, "כשחושבים על מחירי הנפט, מה שקורה במזה"ת לא נשאר במזה"ת. יש לכך השלכות עולמיות עצומות". עוד הוסיף כי מחירי נפט גבוהים לאורך זמן מובילים למחירי מזון גבוהים יותר: "הסלמה בסכסוך תגביר את חוסר הביטחון במזון, לא רק באזור אלא ברחבי העולם".