דיווח שוטףהאיחוד האירופי סוגר את השמיים למטוסים רוסיים; הבית הלבן קורא לסין לגנות את הפלישה
דיווח שוטף
האיחוד האירופי סוגר את השמיים למטוסים רוסיים; הבית הלבן קורא לסין לגנות את הפלישה
מהלכים נוספים שנוקט האיחוד האירופי: חסימת כלי תקשורת בבעלות רוסית וכן סנקציות עתידיות נגד נשיא בלארוס לוקשנקו, "התוקפן השלישי במלחמה" ; נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי: "לא מאמין בהצלחת המו"מ עם הרוסים, ננסה"; קנצלר גרמניה אולף שולץ הכריז על העלאת תקציב הביטחון מעל 2% מהתמ"ג - השקעה מיידית של 100 מיליארד יורו בכלי נשק. בנוסף הכריז על הקמת 2 מתקנים לייבוא גז טבעי, לצמצום התלות ברוסיה; סוכנות האו"ם לפליטים: 368 אלף בני אדם עזבו את אוקראינה מתחילת הפלישה
לאחר שהכוחות האוקראיניים הצליחו להאט באופן יחסי את התקדמות הצבא הרוסי, הודיע הבוקר הצבא הרוסי כי הוא "כיתר לחלוטין" את הערים חרסון וברדיאנסק. במהלך הלילה הודיעו ארה"ב, האיחוד האירופי ומדינות נוספות במערב על ניתוק רוסיה באופן חלקי ממערכת העברת הכספים העולמית SWIFT. לפי דיווחים באוקראינה הבוקר, כוחות רוסיים נכנסו גם לחרקוב, העיר השנייה בגודלה במדינה. כלכליסט מביא לכם דיווחים שוטפים מההתרחשויות במזרח אירופה, ציטוטים מהתגובות של מנהיגי העולם וסרטונים מהשטח הבוער באוקראינה
20:15 - משרד החוץ הסורי יצא בהודעה ולפיה סוריה מגנה את ההסלמה ה"היסטרית" של ארה"ב ומדינות המערב נגד רוסיה. לדברי המשרד, מדינות המערב "מנסות לסלף את העובדות ולהמשיך את המשבר במטרה לשמור על ההגמוניה שלהן בעולם". סוריה הדגישה בנוסף כי לרוסיה יש זכות מלאה להגן על עצמה ולהרחיק את הסכנה מהעם שלה. (ליעד אוסמו, ynet)
20:10 - הבית הלבן קרא לסין לגנות את הפלישה הרוסית לאוקראינה. "זה לא הזמן לעמוד בצד. זה הזמן לדבר בקול ולגנות את מעשיו של הנשיא ולדימיר פוטין", אמרה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי. הלילה העריכו גורמים בארה"ב כי סין "לא תציל את רוסיה" בכל הנוגע לסנקציות שהטיל על מוסקבה המערב.
20:00 - ראש ממשלת דנמרק, מטה פרדריקסן, הודיעה כי מדינתה תשלח סיוע צבאי לאוקראינה, הכולל 2,700 טילים נגד טנקים. הודעה זו מצטרפת לזו של שבדיה, שהודיעה אף היא כי תשלח סיוע צבאי לאוקראינה. הונגריה, מנגד, הודיעה כי לא תתערב בסכסוך הצבאי בין רוסיה לאוקראינה, ובעקבות זאת לא תשלח סיוע צבאי לקייב.
19:50 - ראש ממשלת שבדיה, מגדלנה אנדרסון, הודיעה כי שבדיה תשלח סיוע "מקיף" לצבא אוקראינה. הסיוע יכלול 135 אלף מנות שדה, חמשת אלפים טילים נגד טנקים, חמשת אלפים מגני גוף וחמשת אלפים קסדות, ציינה ראש הממשלה במסיבת עיתונאים.
19:00 - גובר הלחץ במערב על פוטין: האיחוד האירופי הודיע על סגירת המרחב האווירי לחברות תעופה רוסיות, על חסימת כלי תקשורת בבעלות רוסית וכן חבילת סנקציות שתוכרז נגד נשיא בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו.
נשיאת הנציבות האירופי, אורסולה פון דר ליין, הכריזה על שורת מהלכים שנוקט האיחוד האירופי, שנועדו ללחוץ באופן מאסיבי על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בעקבות פלישתו לאוקראינה.
לדברי הנשיאה, השמיים ייסגרו לחלוטין בכל מדינות האיחוד האירופי עבור חברות תעופה רוסיות. למהלך הצטרפה אחר הצהריים גם קנדה, הראשונה לעשות זאת ביבשת אמריקה. בצהריים הודיעו צרפת, גרמניה, איטליה, הולנד ובלגיה על סגירת השמיים למטוסים רוסיים. הן הצטרפו לבריטניה, אוסטריה, פולין, דנמרק, שבדיה ומדינות נוספות שכבר סגרו את המרחב האווירי כמו פינלנד, שחולקת עם רוסיה גבול משותף.
בנוסף, האיחוד יחסום את ערוץ החדשות הרוסי בבעלות רוסיה, Russia Today, המשדר באנגלית, וכן את Sputnik, סוכנות תקשורת שלה ערוץ חדשות שאף היא בבעלות ממשלת רוסיה.
עוד הודיעה ון דר ליין כי האיחוד מתכונן להכריז על סנקציות נגד נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו, לדבריה, "התוקפן השלישי" במלחמה בין רוסיה לאוקראינה.
18:55 - למרות התקווה המסוימת שעוררה ההכרזה על משא ומתן להפסקת אש בין מוסקבה לקייב, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הצהיר הערב (ראשון) כי הוא לא מאמין שהשיחות יביאו לפתרון. "אבל בואו ננסה", הוא הוסיף, תוך שהוא מדגיש כי יש לפעול ב"פרגמטיות" על מנת להביא להשלמת יעדיה של קייב. לדבריו, אחד מאותם יעדים הוא "רציפות טריטוריאלית".
מוקדם יותר התייחס גם שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה למשא ומתן הצפוי, ואמר כי אוקראינה לא מתכוונת במהלכו לוותר על אף טריטוריה. הוא אמר כי הנציגים האוקראינים לא יגיעו לשולחן המשא ומתן בגישה שלפיה הם אלו שיידרשו לקבל תנאים כלשהם. הוא טען כי רוסיה הסירה "אולטימטומים" שהציבה לקיום השיחות בעקבות האבידות שספגה בשדה הקרב, ולדבריו עצם העובדה שרוסיה מגיעה לשיחות ללא תנאים מוקדמים היא "ניצחון" עבור קייב. "אנחנו באים כדי לשמוע מה יש לרוסיה לומר", אמר קולבה. לדבריו, בלארוס העניקה ערבויות לכך שלא תצטרף למלחמה – לצדה של רוסיה כמובן – כל עוד השיחות נמשכות.
אחרי שלושה ימי לחימה קשים שבהם השיב הצבא האוקראיני מלחמה עזה מהצפוי לכוחות הרוסיים, אוקראינה הודיעה אחר הצהריים כי תסכים לנהל משא ומתן מול רוסיה – סמוך לנהר פריפיאט שבגבול האוקראיני-בלארוסי, לא הרחק מתחנת הכוח הגרעינית המושבתת צ'רנוביל שנכבשה על ידי הכוחות הרוסיים. לא ברור מתי בדיוק יחלו השיחות, כאשר ברוסיה דווח שנציגי קייב ומוסקבה עושים כעת את דרכם למקום. שר הפנים האוקראיני אמר כי הן יחלו מחר. בארה"ב בירכו על השיחות, אך הדגישו כי טרם ברור אם רוסיה מגיעה אליהן מתוך "כוונה טובה".
הנשיא האוקראיני זלנסקי, שהודיע על המשא ומתן לאחר שיחה שקיים עם הרודן בלארוסי אלכסנדר לוקשנקו, אמר כי השיחות יתקיימו ללא שום תנאים מוקדמים. לפי הודעת לשכת זלנסקי, לוקשנקו "לקח על עצמו אחריות" לכך ש"כל המטוסים, המסוקים והטילים שמוצבים בשטח בלארוסי יישארו על הקרקע בזמן המסע של המשלחת האוקראינית (למקום השיחות), במהלך הפגישות ובחזרה שלה". למרות זאת, הערב דיווח יועץ לממשלת אוקראינה כי טילים שוגרו מכיוון בלארוס לעבר אוקראינה. בהמשך מסר כי אותם טילים פגעו בנמל התעופה בעיר ז'יטומיר שממערב לקייב.
18:17 - על רקע התקיפה הרוסית באוקראינה הודיעה גרמניה על שינוי משמעותי במדיניות הביטחון והאנרגיה. הקנצלר אולף שולץ הכריז על העלאת תקציב הביטחון מעל 2% מהתמ"ג והקמת עתודות אסטרטגיות של גז טבעי, כך לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל.
הצעדים הללו נתקלו עד כה בהתנגדויות בתוך הממשלות, אך כעת יבואו לידי ביטוי כבר בתקציב של השנה הנוכחית ומדגישים את הטלטלה באירופה בעקבות המלחמה. "עלינו לשאול את עצמו: מה היכולת של רוסיה של פוטין? ולאילו יכולות אנחנו זקוקים כדי לבלום את האיומים?" אמר שולץ בפרלמנט שהתאסף במיוחד ביום ראשון לנוכח המצב. "זה ברור שנצטרך להשקיע הרבה יותר בביטחון שלנו כדי להגן על החירות והדמוקרטיה שלנו". עוד הוסיף כי פוטין מעוניין להקים אימפריה. "השאלה היא האם נוכל לאזור את הכוחות כדי לקבוע גבולות למחרחרי מלחמה כמו פוטין?"
לפי שולץ בכוונות להשקיע באופן מיידי 100 מיליארד יורו (113 מיליארד דולר) בכלי נשק, כך שההוצאות הצבאיות של גרמניה יהיו גבוהות יותר מהיעד של 2% מהתמ"ג שקבעו בנאט"ו. עוד הוסיף כי הממשלה תקים עתודות גז אסטרטגיות ותממן את הקמה של שני טרמינלים לייבוא גז נוזלי טבעי (LNG) בחוף הצפוני של המדינה. שולץ הכריז גם כי העלאת תקציב הביטחון תשמש לרכישת רחפנים צבאיים מישראל ומטוסי קרב F-35 מארה"ב.
16:17 - ארה"ב הודיעה כי תעביר קרוב ל-54 מיליון דולר כסיוע הומניטארי נוסף לאוקראינה. מזכיר המדינה אנטוני בלינקן אמר כי ארה"ב תתמקד ב"צרכים ההומניטאריים הדחופים של אוקראינה כחלק חשוב מהתגובה שלנו להתקפה המתוכננת והלא מוצדקת של רוסיה". הסיוע החדש יכלול הקצאות ל"מזון, מי שתייה בטוחים, מקלטים, טיפולים רפואיים דחופים, והגנה". לפי הודעת משרד החוץ האמריקאי, מאז סיפוח קרים ב-2014 ארה"ב סיפקה לאוקראינה סיוע בגובה של קרוב ל-405 מיליון דולר.
ראש ממשלת יפן פומיו קישידה הודיע כי מדינתו תעביר 100 מיליון דולר לסיוע הומניטארי לאוקראינה ותקפיא את הנכסים של פוטין ושל בכירים אחרים בממשלה הרוסית. יפן הצטרפה לארה"ב, קנדה, האיחוד האירופי ובריטניה בהחלטה על סילוק רוסיה ממערכת התשלומים הבינלאומית סוויפט. "אנחנו מכריזים בזאת שאנחנו עומדים לצד העם האוקראיני שמגן על הריבונות והטריטוריה שלו ועל המולדת והמשפחה", אמר קישידה במסיבת עיתונאים בטוקיו.
16:00 - ממשלת איטליה הודיעה שגם היא סוגרת את המרחב האווירי שלה בפני רוסיה. ממשלת איטליה הודיעה כי האיסור חל על כל מטוס אזרחי או צבאי המגיע מרוסיה או ששייך לחברה רוסית. "איטליה סגרה את המרחב האווירי שלה לרוסיה", נמסר בהודעה מלשכתו של ראש הממשלה מריו דראגי. איטליה הצטרפה ל-13 מדינות נוספות באיחוד האירופי (צרפת, בלגיה, גרמניה, פינלנד, סלובניה, ליטא, בולגריה, לטביה, אסטוניה, צ'כיה ופולין) שכבר הכריזו על איסור כניסת מטוסים רוסיים לשטחן. גם בריטניה סגרה את השמיים כלפי כלי טיס רוסיים.
ברוסיה הגיבו ע"י סגירת המרחב האווירי של המדינה לטיסות מסחריות וטיסות מטען מלטביה, ליטא, אסטוניה, סלובניה, בולגריה, פולין וצ'כיה.
במקביל, חברת התעופה האוסטרית אוסטריאן הודיעה גם כן על ביטול טיסות בשבוע הקרוב לרוסיה.
15:15 - רוסיה טוענת: אוקראינה הסכימה להשתתף במו"מ בבלארוס. כלי תקשורת ברוסיה דיווחו כי אוקראינה הסכימה להגיע לשיחות מו"מ עם הנציגים הרוסים בעיר הומל שבבלארוס. לפי הדיווחים, המשלחת האוקראינית יצאה לדרכה להומל אחרי שנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי שוחח עם נשיא בלארוס אלכנסדר לוקשנקו. (ynet)
גורם מדיני אמר כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר לראש הממשלה נפתלי בנט בשיחתם כי הוא נכון לקיים מו"מ עם אוקראינה. הגורם הוסיף כי בנט אמר לפוטין מצידו שישראל מוכנה לסייע ככל שתתבקש ביישוב המשבר ובקירוב הצדדים נוכח מעמדה שמאפשר לה להשיג אוזן קשבת מכולם, כלשונו. "ראש הממשלה הביע את דאגתו מהמצב באוקראינה ומהאפשרות שהלחימה תחריף ותביא לנזק הומניטרי רב", אמר עוד הגורם. (איתמר אייכנר)
14:30 - בנט שוחח עם פוטין; הקרמלין: "ישראל הציעה לתווך מול אוקראינה". ראש הממשלה נפתלי בנט שוחח בצהריים (ראשון) עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. מלשכתו של בנט נמסר כי "השניים שוחחו על המצב בין רוסיה לאוקראינה". סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס דיווחה כי לפי הקרמלין, השיחה הייתה ביוזמת ישראל, וכי בנט הציע בה לתווך במגעים בין רוסיה לאוקראינה. בנט יצא מישיבת הממשלה כדי לקיים את השיחה וחזר אחרי 40 דקות. סוכנות הידיעות הרוסית רי"א דיווחה כי בשיחה אמר פוטין לבנט כי רוסיה מוכנה לשיחות בבלארוס, אך קייב לא ניצלה את ההזדמנות. בהודעת הקרמלין לאחר השיחה נכתב כי פוטין "עדכן על התקדמות המבצע הצבאי המיוחד להגנת דונבאס. צוין כי משלחת רוסית נמצאת בעיר הומל בבלארוס ומוכנה לדון עם נציגי קייב, שמראים חוסר עקביות וטרם ניצלו את ההזדמנות. נפתלי בנט הציע את את שירותי התיווך של ישראל כדי לעצור את העוינות. הצדדים הסכימו להמשיך ביחסים הדו-צדדיים ברמות השונות".
שגריר אוקראינה בישראל יבגן קורניצ'וק אמר בסוף השבוע ל-CNN כי הנשיא וולודימיר זלנסקי ביקש מבנט לסייע במשא ומתן בין רוסיה לאוקראינה. "הנשיא שלנו מאמין שישראל היא המדינה הדמוקרטית היחידה שיש לה יחסים טובים גם עם רוסיה וגם עם אוקראינה, ואפשר להשתמש בה כדי שתסייע", אמר קורניצ'וק. הוא הוסיף כי עדיף לקיים את המגעים בירושלים ולא במינסק - מאחר שהאחרונה היא בירתה של בלארוס, שנחשבת בעלת ברית קרובה של רוסיה, בעוד שאוקראינה לא מאמינה בלגיטימציה של מנהיגה לוקשנקו. גורם ישראלי ששוחח עם ה"ניו יורק טיימס" אישר כי אכן התקבלה פנייה בנושא מאוקראינה.
13:57 - סוכנות האו"ם לפליטים: 368 אלף בני אדם עזבו את אוקראינה מתחילת הפלישה. סוכנות האו"ם לפליטים מסרה כי מנתוניה עולה שכ-368 אלף בני אדם עזבו את שטח אוקראינה מאז תחילת הפלישה הרוסית. ההערכה, נמסר, גובשה בהתבסס על נתוני המדינות הגובלות באוקראינה. "המספר ממשיך לעלות", מסרה עוד מסוכנות האו"ם לפליטים.
מושל חרקוב, שבמחוז שלטונו נמצאת העיר חרקוב, השנייה בגודלה באוקראינה, אמר כי כוחות הצבא האוקראיני מחזיקים בשליטה מלאה בעיר. "השליטה לחלוטין שלנו. הצבא, המשטרה וכוחות ההגנה פועלים בעיר ומנקים אותה לחלוטין מהאויב", הוסיף המושל אולה סינגוב. מוקדם יותר דיווחו הרשויות באוקראינה על קרבות עזים בין הצבא לבין כוחות צבא רוסיה שפלשו לעיר. (רויטרס)
11:40 - רוסיה הגבילה את הגישה לטוויטר בחלקים מהמדינה, זאת לאחר שביום שישי הגבילה את הגישה גם לפייסבוק שהואשמה בהפרת "הזכויות והחירויות של אזרחי רוסיה". בפייסבוק הסבירו שההחלטה נבעה מכך שסרבו להפסיק לבדוק עובדות ולתייג תכנים של ארגוני חדשות ממשלתיים ברוסיה.
לפי הדיווחים, טוויטר מוגבלת כמעט לגמרי ברוב חלקי המדינה. הצעדים ננקטו בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה שלוותה בסרטונים ותמונות רבים שפורסמו באתרי המדיה החברתית. "אנחנו מודעים לכך שטוויטר נחסמה עבור חלק מהאנשים ברוסיה ועובדים כדי לשמור על השירותים שלנו שיהיו בטוחים ונגישים", נמסר בתגובה מטוויטר. במקביל, בטוויטר הכריזו כי הם מפסיקים לעת עתה לפרסם מודעות באוקראינה וברוסיה. "אנחו מפסיקים באופן זמני לפרסם פרסומות באוקראינה וברוסיה וזאת כדי להבטיח שמידע חיוני לביטחון הציבור יזכה לבולטות ושהמודעות לא יסיחו את הדעת", נמסר מהחברה. כמו כן, בטוויטר ציינו כי הם עוקבים באופן פעיל אחרי הציוצים כדי לזהות מניפולציות של הפלטפורמה ונוקטים ב"פעולות אכיפה" נגדם. במסגרת זו, בחברה מנטרים אחרי החשבונות של עיתונאים, בכירים בממשלות, פעילים וחשבונות מתוקשרים אחרים. "אנחנו ממשיכים לעקוב אחר העימות המתמשך באוקראינה ומתמקדים בשמירה על הביטחון והמהימנות של השיח בטוויטר", מסרה דוברת החברה קייטי רוזברו.
הסנקציות שהטיל המערב על רוסיה כוונו אמנם גם נגד חלק מהאוליגרכים העשירים במדינה, אך בינתיים נראה שעשירי רוסיה ממשיכים להשתמש ביאכטות העל והמטוסים הפרטיים שלהם. עשירי רוסיה נחשבים בין המחזיקים הגדולים ביותר של יאכטות גדולות ומטוסי על – שניים מסמלי הסטטוס העיקריים של עושר רב. אולם, לפי דיווח בסוכנות הידיעות בלומברג, מטוסים שבבעלות רומן אברמוביץ, דמיטרי מאזפין ואלכסיי מורשוב נחתו במוסקבה ביום חמישי, ככל הנראה לפגישה עם ולדימיר פוטין והמריאו מהמדינה בימים לאחר מכן. כך למשל, מטוסו של מורשוב, האיש השני העשיר ביותר ברוסיה עם שווי הון של 23 מיליארד דולר, טס לסיישל. היאכטה שלו שבנייתה הושלמה ב-2020 בעלות מוערכת של 500 מיליון דולר שטה באי במשך עשרה ימים. במקביל, יאכטה אחת של אברמוביץ שטה באזור ברצלונה והשנייה נצפתה בקאריביים.
אנדרו לוהסן, חוקר במרכז לאסטרטגיה ולימודים בינלאומיים ציין כי אף שהטלת סנקציות על מטוסים או יאכטות היא אפשרית, יהיה קשה לאכוף זאת מכיוון שהרבה מהנכסים הללו מוחזקים באמצעות חברות קש. גם נטליה ג'רסקו, לשעבר שרת האוצר של אוקראינה הכירה בקושי בהטלת סנקציות על עשירי העל של רוסיה. "זה חשוב, אבל אני מודעת לכך שזה מורכב", אמרה בריאיון לבלומברג. "זה ייקח זמן, אבל חייבים לקחת מהם את הנוחות".
11:15 - הקריפטו על הכוונת. הממשל האמריקאי שוקל להתרחב לתחום חדש עם סנקציות פוטנציאליות נוספות על רוסיה: מטבעות קריפטו, כך לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל. הגבלת הגישה של המדינה למטבעות קריפטו כמו ביטקוין ואת'ר תכניס את מדיניות הסנקציות לתחום חדש לגמרי. עם זאת, זה יהיה גם מאתגר מכיוון שמדובר בעסקאות שמטבען הן בעלות אופי פרטי ולרוב לא מפוקחות על ידי המערכת הפיננסית.
לפי הדיווח, ממשל ביידן נמצא בשלבים ראשוניים של בדיקת הנושא, וזאת מתוך כוונה לשבש את הפעילות הכלכלית במדינה ככל האפשר. בשל הקשיים באכיפת סנקציות מסוג זה במשרד האוצר האמריקאי ככל הנראה יבחרו בתחילה לפעול נגד פלטפורמות המסחר בקריפטו שמפרות את האיסור על עשיית עסקים עם בנקים רוסיים, כך להערכתו של ארי רדבורד, בכיר לשעבר במשרד האוצר. מטבעות קריפטו מייצגות חלק גדול יותר במערכת הפיננסית הרוסית מאשר במרבית המדינות, וזאת בשל חוסר האמון במערכת הבנקאית במדינה. לפי דו"ח של הממשלה הרוסית, אזרחי המדינה פתחו מעל 12 מיליון ארנקים אלקטרוניים, המאחסנים נכסי קריפטו בשווי 2 טריליון רובל (23.9 מיליארד דולר).
11:10 - גוגל פיי ואפל פיי חסמו את השימוש. לקוחות במספר בנקים ברוסיה לא יכולים יותר להשתמש בכרטיסי האשראי שלהם בשירותי גוגל פיי ואפל פיי וזאת בשל הסנקציות הפיננסיות שהושתו על המדינה. באתר אינסיידר דיווחו כי לפי הודעה שפרסם הבנק המרכזי במדינה,המוסדות הפיננסיים שנפגעו מהצעדים כוללים את VTB גרופ, סובוקומבנק, נוביקומבנק ו- Promsvyazbank. הלקוחות אמנם עדיין יכולים להשתמש בכרטיסי האשראי של הבנקים הללו בתוך רוסיה, אך הם כבר לא עובדים מחוץ למדינה או בעת ביצוע תשלומים מקוונים לחנויות או שירותים השייכים למדינות שהטילו את הסנקציות על רוסיה. הסנקציות חלות גם על תשלומים בכרטיסי האשראי באמצעות אפל פיי וגוגל פיי. מגוגל ואפל לא נמסרה תגובה לדיווח. עם זאת, גוגל פיי ואפל פיי אינם נפוצים ברוסיה כפי שהם בארה"ב. שירותי התשלומים המקוונים הפופולאריים ביותר ברוסיה שייכים לאפליקציות מקומיות, בראשן Sberbank Online ו- YooMoney(לשעבר יאנדקס מאני). לפי סקר שנערךב-2020, רק 29% מהרוסים דיווחו על שימוש בגוגל פיי ו-20% באפל פיי.
11:05 - אסטוניה, לטביה, ליטא, רומניה וסלובניה סוגרות את המרחב האווירי שלהן בפני מטוסים רוסיים. מדינות נוספות מצטרפות לבריטניה ומכריזות על סגירת המרחב האווירי שלהן מפני מטוסים רוסיים. בפייננשל טיימס דיווחו כי אסטוניה, לטביה, ליטא, רומניה וסלובניה הכריזו על איסור כניסה או נחיתה של מטוסים רוסיים בשטחן. הן מצטרפות בכך לבריטניה וכן לבולגריה, צ'כיה ופולין שכבר סגרו את השמיים שלהן. "אין מקום למטוסים של מדינה תוקפנית בשמיים של מדינה דמוקרטי", הכריזה ראש ממשלת אסטוניה קאיה קאלאס. האיסורים חלים על כל חברות התעופה הרוסיות, בראשן חברת התעופה הלאומית אירופלוט. בגרמניה, משרד התחבורה הגרמני צייץ בשבת בטוויטר כי שר התחבורה הורה להתארגן לקראת סגירת השמיים הגרמניים. במקביל, חברות התעופה לופטהנזה ו-KLM הודיעו על הפסקת הטיסות לרוסיה לשבעת הימים הקרובים, וזאת בהתאם לסנקציות שהוטלו על המדינה ואוסרות על שליחת חלקי מטוסים לרוסיה, גם אם נועדו לשימושה של חברת התעופה."פירוש הדבר ש-KLM לא יכולה להבטיל שהטיסות לרוסיה יוכלו לשוב בשלום", נמסר מ-KLM ההולנדית.
11:00 - לוויין של מאסק זמין לאוקראינים. אלון מאסק, מנכ"ל חברת החלל ספייס X הודיע אתמול (שבת) ששירות הלוויינים סטארלינק של החברה יהיה זמין באוקראינה והחברה אף תשלח מסופים נוספים למדינה, זאת בעקבות השיבושים באינטרנט בשל הפלישה הרוסית. "שירות סטארלינק פעיל כעת באוקראינה. עוד מסופים בדרך", צייץ מאסק. הוא הגיב לציוץ שפרסם בכיר בממשלה האוקראינית שביקש ממאסק לספק למדינה הנמצאת תחת התקפה תחנות של סטארלינק. "בזמן שאתה מנסה ליישב את מאדים, רוסיה מנסה לכבוש את אוקראינה! בזמן שהרקטות שלך נוחתות בשלום בחזרה מהחלל, הרקטות של רוסיה תוקפות את אזרחי אוקראינה!", צייץ למאסק סגן ראש הממשלה האוקראיני מיכאלו פיידורוב. טכנולוגיית הלוויינים היא אמנם יקרה להטמעה אך יכולה לספק אינטרנט לאנשים שגרים במקומות מרוחקים או במקרה זה נמצאים תחת התקפה.
11:00 - יוטיוב מגבילה גישה לערוץ השידור הממשלתי של רוסיה. ביוטיוב שבבעלות גוגל הודיעו כי הם נוקטים במספר צעדים נגד רוסיה בתגובה ללחימה באוקראינה, כולל הגבלת הגישה באוקראינה לערוץ השידור הממשלתי RT ולערוצים נוספים. ביוטיוב ציינו כי המהלכים נבעו מבקשה של הממשלה האוקראינית. בנוסף, ביוטיוב מקפיאים את היכולת של חלק מהערוצים הרוסיים להרוויח מהפלטפורמה, זאת בהתאם לסנקציות האחרונות שהוטלו על המדינה ואף יגבילו "משמעותית" את ההמלצות לערוצים הללו. "כתמיד הצוותים שלנו ממשיכים לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות, כולל בדיקה של משמעות הסנקציות או הגבלות הייצוא החדשות על יוטיוב", מסר דובר של החברה. עוד הוסיף כי בימים האחרונים הסירה החברה מאות אתרים ואלפי סרטונים, כולל כאלה שהציגו "התנהלות רמאית מתואמת".
10:55 - רוסיה מוכנה לשיחות עם אוקראינה. דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, אמר כי משלחת רוסית הגיעה לבלארוס כדי לקיים מו"מ עם אוקראינה. פסקוב אמר כי רוסיה מוכנה להתחיל בשיחות וציין כי המשלחת ממתינה לאוקראינים בעיר הומל. בתגובה אמר נשיא רוסיה, ולדימיר זלנסקי: "השיחות היו יכולות לקרות אם רוסיה לא הייתה תוקפת את אוקראינה משטח בלארוס. אנחנו משאירים פתח לשיחות במקומות אחרים שמהם אוקראינה לא מותקפת", הוא אמר.
עוד אמר זלנסקי כי כוחות צבא רוסיה שפלשו למדינה תוקפים "הכול, כולל אמבולנסים", כלשונו. זלנסקי הוסיף כי "הלילה האחרון היה אכזרי. היו הפגזות של תשתיות אזרחיות. הכוחות הכובשים תוקפים אזורים אזרחיים שאין בהם שום תשתית צבאית".
צבא אוקראינה פרסם הוראות לאזרחי המדינה וקרא להם להשתתף ב"התנגדות אזרחית". בהודעה מטעם הצבא לאזרחים נכתב: "לא משנה אם יש לכם נשק ותחמושת או שלא, השתמשו בכל הדרכים של הלחימה". בצבא קראו לאזרחים בין השאר לפרק שלטי חוצות, להפיל עצים כדי להקשות על התנועה בדרכים, להכין אמצעי תבערה ופצצות בבתים, להרוס צירי תנועה מרכזיים ולהיות פעילים יותר בשעות הלילה והערב.
09:30 - הרוסים נכנסו לחרקוב. אוקראינה דיווחה על כניסת כוחות רוסיים לחרקוב – העיר השנייה בגודלה במדינה. המושל האזורי, אולג סינגובוב, הודיע שהחיילים האוקראינים נאבקים בצבא הרוסי ברחובות העיר. המושל אמר שרכבים רוסיים נכנסו לחרקוב, "כולל למרכז העיר. הכוחות האוקראיניים החמושים משמידים את האויב. אנחנו מבקשים מהתושבים לא לצאת החוצה. אל תעזבו את המקלטים!". הלילה הודיעה לשכתו של זלנסקי שכוחות רוסיים פוצצו צינור גז בחרקוב. הממשלה הזהירה כי עשן מ"הפיצוץ העצום" עלול לגרום ל"קטסטרופה סביבתית": "אנחנו ממליצים לאנשים לכסות את חלונותיהם בבד לח".
הכוחות האוקראיניים, כך לפי ההערכות במערב, הצליחו להאט באופן יחסי את התקדמות הצבא הרוסי - שמתחיל לסגור על הבירה. מעט אחרי 08:00 (שעון ישראל) נשמעה אזעקה בעיר הבירה קייב, וזמן קצר אחר כך נשמע פיצוץ. הלילה נשמעו פיצוצים עזים ליד קייב, ובאוקראינה דווח שאחד ממוקדי התקיפה, כחלק מגל התקפות רוסי, היה סמוך לנמל התעופה הבינלאומי קייב ג'וליאני - נמל התעופה השני של הבירה האוקראינית. בהמשך דווח שמאגר נפט במחוז קייב נפגע בתקיפות הרוסיות.
הכוחות האוקראיניים, כך לפי ההערכות במערב, הצליחו להאט באופן יחסי את התקדמות הצבא הרוסי - שמתחיל לסגור על הבירה. נשיא אוקראינה זלנסקי הודיע הבוקר שארצו הקימה "לגיון בינלאומי" של מתנדבים זרים שיסייעו לכוחות האוקראיניים, וקרא להתנדב ולתמוך באוקראינה.
אחרי הדיווחים במערב על אכזבה מסוימת ברוסיה מקצב ההתקדמות בלחימה - הודיע הבוקר הצבא הרוסי כי הוא "כיתר לחלוטין" שתי ערים גדולות שנמצאות בדרום אוקראינה – את הערים חרסון וברדיאנסק. בשתי הערים חיים 290,000 ו-110,000 תושבים בהתאמה.
ארה"ב, האיחוד האירופי ומדינות נוספות במערב שלפו הלילה את הסנקציה שנחשבת ל"נשק יום הדין", והודיעו על ניתוק רוסיה באופן חלקי ממערכת העברת הכספים העולמית SWIFT.