סגור
קו סאמוי תאילנד KOH SAMUI
קוסמוי, תאילנד. יבוא של מים מאזורים סמוכים. (צילום: שאטרסטוק)

תאילנד מזהירה: בשל מחסור במים, קוסמוי עלול להפוך ל"אזור אסון"

תשתיות המים המתוקים באי מתקשות לעמוד בקצב גידול האוכלוסייה בשל צמיחת התיירות. על כך נוסף החשש מכמות גשם מועטה, שלא תמלא את המאגרים. עובד במכון עיסוי: "מעולם לא חווינו מחסור כה חמור"

קוסמוי, האי התאילנדי שמפורסם בזכות החופים החוליים הלבנים, המקדשים הציוריים ואתרי הנופש היוקרתיים שלו, נאבק לעתים קרובות עם מחסור במים מתוקים במהלך העונה היבשה שבין מרץ למאי. על כך נוסף החשש שתופעת מזג האוויר אל ניניו, הקשורה בפחות גשם, תגרום למחסור חמור יותר השנה. הרשויות באי מנסות להתמודד עם המחסור במים המותיר את הברזים יבשים במשך חודשים, והזהירו מפני הפיכת האי התאילנדי ל"אזור אסון".
המחסור בגשמים וחידוש תנועת התיירות מפעילים לחצים על אספקת המים, וגרמו לסות'אם סמתונג, סגן ראש עיריית קוסמוי, להפציר בציבור לחסוך במים. סמתונג אמר כי המים מובאים מאזורים אחרים וממאגרים פרטיים לשימוש הציבור, והוסיף כי הוא מאמין שבניהול קפדני של משק המים האי יצליח להסתדר בחודשיים הבאים, שלאחריהם צפוי גשם. "אנו לא שאננים, ומנסים לפתור את המצב. אנחנו לא רוצים שקוסמוי יוכרז כאזור אסון", אמר.
עובד במכון עיסוי באזור סיפר כי בשלושת החודשים האחרונים הברזים עבדו רק יום או יומיים בשבוע. "השכנה שלי לפעמים צריכה ללכת למקדש הסמוך כדי להשתמש בשירותים. מעולם לא חווינו מחסור כה חמור", אמר. מספר החדרים הזמינים באי, כולל בבתי מלון ובווילות, ירד ל-5,000 בלבד בזמן מגפת הקורונה. מאז הוא התאושש ל-25 אלף, אותה רמה כמו ב-2019, לפי Ratchaporn. בעקבות זאת צצות מחדש גם בעיות כמו ניהול מים ופסולת.
לדברי ד"ר קאנאפה פונגפורנט צ'יוצ'ן, עוזר פורופסור באוניברסיטת Thammasat, שחקר יוזמות לחיסכון במים בקוסמוי, המחסור במים מתוקים נעוץ בתכנון לקוי. התשתית מתקשה לעמוד בקצב גידול האוכלוסייה המשמעותי באי, ככל שאנשים עברו מרחבי תאילנד לעבוד בתעשיית התיירות ההולכת וגדלה של האי, אמר קאנאפה. במקביל, לדבריו, התפתחו באופן מהיר אתרי נופש, מלונות, מגרשי גולף וספא, שצורכים מים רבים בבריכות הצמודות להן.
לדברי סמתונג, קוסמוי זקוקה ל-30 אלף קוב מים ביום. הרוב, 24 אלף קוב, יובאו לאי באמצעות צינור תת-מימי מאזור אחר ביבשת, ואספקת מאגרי המים המקומיים משמשת עבור הכמות שנותרה. על פי רשות מפעלי המים המחוזית, 30 אלף קוב נוספים יובאו גם ביום שני כדי להגביר את אספקת המאגרים. "אני רוצה לבקש מאנשים לחסוך במים, להשתמש בהם במשורה. אם נעזור זה לזה, נוכל לעבור את זה", אמר סמתונג.