סגור
הבחירות בצרפת
(צילום: רויטרס)

אחרי סבב הבחירות הראשון לפרלמנט, פריז שמרה על צביונה השמאלני

מדד בורסת צרפת והיורו התחזקו אתמול לאחר שעלה הסיכוי לפרלמנט חצוי, ללא רוב חזק לימין הקיצוני. בעוד גוש השמאל שמר על כוחו בפריז, הפלג הימני התחזק באזורי התמיכה המסורתיים שלו: קאן, ניס וסן טרופה

הסיבוב הראשון של בחירות הבזק לפרלמנט הצרפתי שהתקיים שלשום הצליח להרגיע את השווקים, דווקא מכיוון שלא השיג תוצאה נחרצת והעלה את הסיכוי לפרלמנט חצוי.
מפלגת האיחוד הלאומי (RN) של הימין הקיצוני בהובלתה של מרין לה פן סיימה ראשונה עם 33.2% מהקולות, אחריה מפלגות גוש השמאל (NPF) עם 28% ואחרונה ברית מפלגות המרכז של הנשיא עמנואל מקרון עם 22.4%. בהתבסס על התוצאות הללו, ההערכה היא כי גם לאחר הסיבוב השני שיתקיים ב־7 ביולי, אף גוש לא יצליח להשיג רוב, ובמקרה כזה ממשלה שתקום לא תוכל להגשים את תוכניותיה במלואם.
בניגוד לבהלה שאחזה בשווקים לאחר ניצחון הימין בבחירות לפרלמנט האירופי והכרזתו המפתיעה של מקרון על בחירות בזק, מדד קאק 40 הצרפתי התחזק אתמול עם פתיחת המסחר ב־1.2% ואילו היורו טיפס ב־0.4% ל־1.076 דולר, הרמה החזקה ביותר מאז אמצע יוני. בנוסף, הפער בעלויות ההלוואה בין אג"ח צרפתיות לעשור לאג"ח גרמניות, הנחשב מדד לרמת הסיכון בהחזקת חוב צרפתי, הצטמצם אתמול ל־0.76%, זאת לאחר שרק בשבוע שעבר טיפס לרמתו הגבוהה ביותר מאז משבר החוב בגוש היורו ב־2012.
"התוצאות הן פחות גרועות מכפי שחששו, אבל גם פחות טובות מכפי שהמצב היה לפני ההכרזה על הבחירות לפני שלושה שבועות", אמר ל"פייננשל טיימס" האנליסט מוהיט קומאר מחברת האחזקות ג'פריז. בדומה, קלאודיה פנסרי, מנהלת ההשקעות הראשית בחטיבת ניהול ההון של בנק UBS בצרפת, ציינה בדו"ח ללקוחות כי "קיימת סבירות גבוהה שלא יהיה רוב מוחץ לאף צד".
האזור שבו התחזקה RN באופן מיוחד כולל את הערים מרסיי, ניס, קאן וסן טרופה, מעוז היסטורי של האספה הלאומית הצרפתית שקדמה למפלגת RN ונוסדה על ידי אביה של לה פן, ז'אן־מארי לה פן. עם זאת, הבירה הצרפתית, שהיא היסטורית מעוז של השמאל, שמרה על צביונה הפוליטי המסורתי. תשעה מתוך 18 המושבים שעמדו להצבעה בפריז שוריינו על ידי NPF בסיבוב הראשון, ואילו נציגי מפלגתו של מקרון קיבלו חמשה נוספים.
ההקלה אל מול מצב של חוסר ודאות פוליטי נובעת מהתוכניות הכלכליות והפיסקאליות שהציגו נציגי הימין והשמאל, שעוררו לחץ בקרב משקיעים ואנליסטים לנוכח הסקרים על התחזקות הפלגים הללו. עלותה של התוכנית הכלכלית שפרסמה לה פן עוד ב־2022 צפויה לעמוד על יותר מ־100 מיליארד יורו בשנה. אף כי יד ימינה והמועמד הצעיר לראשות הממשלה ז'ורדן ברדלה (28) ניסה להרגיע את החששות ולמתן את התוכנית, הוא שימר כמה סעיפים בסיסיים, ביניהם הורדת המע"מ על אנרגיה ודלק.
במפלגה מאמינים שיוכלו לממן את התוכניות בין השאר על ידי חיסכון של 9 מיליארד יורו בשנה בצמצום ממדי ההגירה והפחתת תשלומי הרווחה והבריאות עבור בעלי אזרחות זרה.
אך לא רק הימין מעורר דאגה. גם התוכנית הכלכלית שהציגו היריבים מהשמאל מעוררת חששות כבדים לפגיעה במאזן הפיננסי של צרפת, שיחס החוב־תמ"ג שלה הוא מהגבוהים באיחוד האירופי. התוכנית הזו כוללת הגדלה משמעותית של ההוצאה הממשלתית, כולל העלאת שכר לעובדי ציבור. גם בשמאל בונים על ביטול רפורמת הפנסיה של מקרון, זאת נוסף על העלאת ההפרשות לפנסיה. לפי הערכות, התוכנית הכלכלית של השמאל תעלה למדינה יותר מ־106 מיליארד יורו. כדי לממן זאת, התוכנית היא להעלות מסים, כולל מס ירושה, להשית מסים על בעלי הכנסה גבוהה שמעתיקים את מקום מגוריהם אל מחוץ לצרפת והעלאת מס הכנסה ותשלומי ביטוח לאומי לבעלי ההכנסות הגבוהות.
בתגובה, עשירי המדינה מחפשים עתה בקדחתנות אחרי מוצא אפשרי, כולל מעבר לאיטליה, שוויץ או ספרד, שם יוכלו לשלם מסים נמוכים יותר. "אני לא חושב שמתחילת הקריירה שלי קיבלתי כל כך הרבה פניות", אמר ל"פייננשל טיימס" גרגורי סודיוקדיאן, מייסד חברת הייעוץ Rhétorès Finance בפריז. לדבריו, לקוחות בעיקר שואלים "האם הכסף בטוח בצרפת?".
אף שהתוכניות הכלכליות הללו ככל הנראה לא יתממשו במתכונתן המלאה, החששות עדיין קיימים. "בחזית הפיסקאלית קרוב לוודאי יישארו התחושות הללו עד שהמצב יתבהר אחרי הסיבוב השני, מה שימנע כעת התאוששות רחבה יותר בחלק מהמניות, כמו חברות פיננסיות ובטחוניות", ציינה פנסרי מ־UBS.
במערכת הבחירות לפרלמנט הצרפתי נדרשים שני סיבובים כדי לקבל הכרעה. הפרלמנט מורכב מ־577 מושבים, אחד לכל מחוז. כדי לנצח בסיבוב הראשון, על המועמד לזכות ביותר מ־50% מהקולות באזור, אם כי בדרך כלל המועמדים אינם משיגים את הרוב הנדרש בסיבוב הראשון, ולאחריו נערך סיבוב נוסף בין שני המועמדים המובילים וכל מועמד אחר שהשיג לפחות 12.5% מהקולות. שיעור ההצבעה הגבוה הפעם, שעמד על 66.7%, שיא של כ־40 שנה, והמספר הקטן יותר של מועמדים, פירושם שהסיבוב השני יכלול מספר שיא של כ־300 מרוצים בהשתתפות שלושה מועמדים. בעבר, במצב כזה, מפלגות השמאל והמרכז היו מאחדות כוחות ואחד המועמדים היה פורש, כדי למנוע ניצחון של הימין הקיצוני. הפעם נראה שהפילוג בציבור ובקרב המפלגות עמוק מדי, כך שלא בהכרח יפרשו מועמדים, מה שיגדיל את הסיכויים של מפלגת האיחוד הלאומי. למפלגות יש שהות עד היום בערב כדי להודיע על פרישת מועמדים, זאת ברקע הקריאות לאיחוד כדי למנוע רוב ימני. "הלקח שלמדנו הוא שהימין הקיצוני נמצא על סף כיבוש השלטון", אמר ראש הממשלה גבריאל אטאל. "המטרה שלנו ברורה: למנוע מ־RN להשיג רוב מוחלט בסיבוב השני ולשלוט במדינה עם תוכנית הרסנית".