סגור
בנק UBS סניף בניו יורק
בנק UBS בניו יורק (צילום: Angus Mordant/Bloomberg)

ההסדר האחרון בנוגע למשבר הסאב-פריים: UBS ישלם 1.4 מיליארד דולר לרשויות בארה"ב

הבנק השוויצרי מצטרף למוסדות הפיננסיים ששילמו פיצוי לרשויות בארה"ב על התנהלותם בשנים שקדמו למשבר הפיננסי של 2008 - ובין השאר על מכירת אג"ח מגובות משכנתאות שערכן היה אפסי

הבנק השוויצרי UBS הסכים לשלם פיצוי של 1.4 מיליארד דולר בהסדר פשרה מול הרשויות בארה"ב על מעשי התרמית והפעולות הפסולות שנגעו למכירת אג"ח מגובות משכנתאות בתקופה שקדמה למשבר הפיננסי של 2008 (משבר הסאב-פריים). כך הודיעה היום התביעה הפדרלית בארה"ב.
בהודעה שפרסם הבנק נאמר כי ההסדר נוגע ל"מעשים מן העבר", שבוצעו בשנים 2006-2007, ושהובילו למשבר הפיננסי.
ההסדר הוא האחרון בסדרת תביעות שהוגשו על ידי משרד המשפטים האמריקאי נגד המוסדות הפיננסיים הגדולים בנוגע למכירת האג"ח האמורות. סכום הפיצוי הכולל שנגבה בעקבות התביעות הנוגעות לנושא עומד על 36 מיליארד דולר.
התביעות השונות נוגעות להצהרות מטעות שהוצגו על ידי המוסדות הפיננסיים בתקופה שקדמה למשבר 2008. המצגים השקריים הם אלה שהובילו לרכישה ולמכירה של איגרות חוב מגובות משכנתאות – שערכן היה למעשה כמעט אפסי, בניגוד למצגים - ובסופו של דבר לקריסת המערכת הפיננסית.
כפי שהתברר בימי הקריסה, המשכנתאות שגובו באג"ח שנמכרו במיליארדים הוצגו לרוכשים כבטוחות – ובהתאם נקבע מחירן – אך בפועל היו באיכות נמוכה מאוד ובסיכון גבוה, ובמקרים רבים היוו חוב אבוד.
התביעה טענה ש-UBS מסר ללקוחות כי ביצע בדיקת נאותות מעמיקה להלוואות הדיור המגובות באג"ח, ומכר להם אותן אף שידע שהן בעייתיות.
משרד המשפטים הגיע להסדרים בתביעות דומות מול 18 מוסדות פיננסיים נוספים, לפני ההסדר עם UBS, ובהם בנק אוף אמריקה, סיטיגרופ, ג'יי. פי. מורגן, וולס פארגו וגולדמן זאקס.