הבנק המרכזי בסרי לנקה חושף: כך נקלעה המדינה למשבר החמור ב-70 השנים האחרונות
הבנק המרכזי בסרי לנקה חושף: כך נקלעה המדינה למשבר החמור ב-70 השנים האחרונות
דו"ח של הבנק המרכזי בסרי לנקה מפרט כיצד הגיעה המדינה לאינפלציה של קרוב ל-70% ולחדלות פירעון בלי יכולת לפרוע את חובותיה לנושים. הבשורה המעודדת: לפי תחזית הבנק, כלכלת המדינה אמנם תתכווץ השנה ב-2%, אבל בשנה הבאה היא צפויה להתרחב ב-3.3%
הבנק המרכזי של סרי לנקה חשף את היקף המשבר הכלכלי החמור ביותר שפגע במדינה מזה למעלה מ-70 שנים, כך לפי דיווח ב-BBC.
הפרטים נחשפו כחלק מהדו"ח השנתי שמפרסם הבנק, וכללו מידע כיצד השכר בשנה שעברה לא הצליח לעמוד בקצב האינפלציה ממזון ועד לדלק. "מספר חולשות אינהרנטיות" ו"פרצות במדיניות" עזרו להצית את הבעיות החמורות שפגעו במדינה, כך לפי הדו"ח.
בבנק מעריכים כי הכלכלה תחזור לצמיחה בשנה הבאה. לפי התחזית, הכלכלה תתכווץ השנה ב-2%, ותתרחב בשנה הבאה ב-3.3%. התחזית הזו אופטימית יותר מזו של קרן המטבע הבינלאומית, שם מעריכים כי השנה הכלכלה תתכווץ ב-3% ובשנה הבאה תתרחב ב-1.5%.
הדו"ח של הבנק המרכזי פירט גם כיצד האינפלציה טיפסה לשיעור של קרוב ל-70% בספטמבר, זאת בעקבות זינוק במחירי הפירות הטריים, החיטה והביצים. במקביל, מחירי התחבורה והתשתיות כמו גם החשמל והמים יותר מהוכפלו.
בשנה שעברה התכווצה הכלכלה בסרי לנקה ב-7.8% והמדינה הגיעה לחדלות פירעון מבלי יכולת לפרוע את החובות הזרים שלה, לראשונה מאז זכתה בעצמאות מבריטניה ב-1948. חדלות פירעון מוכרזת כשממשלות לא מצליחות לעמוד בהתחייבויות שלהן לנושים. מצב כזה פוגע במוניטין של המדינה מול המלווים, ומקשה אף יותר ללוות כסף בשווקים הבינלאומיים. "כלכלת סרי לנקה עמדה בפני השנה המפרכת ביותר שלה מאז עצמאותה", נכתב בדו"ח. עוד הוסיפו כי מודל כלכלי "לא יציב" הוביל את המדינה לעבר אסון מורכב.
סרי לנקה חייבת כ-7 מיליארד דולר לסין ובסביבות מיליארד דולר להודו. בפברואר שתי המדינות הסכימו לפריסת חובות, כך שהעניקו לסרי לנקה יותר זמן להחזיר אותם. בחודש שעבר קיבלה המדינה הלוואה של 3 מיליארד דולר מקרן המטבע, שהצטרפה להלוואה של 600 מיליון דולר שהיא נטלה מהבנק העולמי.
הממשלה מנהלת בשלב זה מו"מ על תשלומי החובות מול מחזיקי האג"ח והנושים זאת לקראת בדיקה שתערוך קרן המטבע בעניינה בספטמבר.