על סף מלחמת סחר: בריטניה והאיחוד האירופי לסבב מו"מ נוסף
על סף מלחמת סחר: בריטניה והאיחוד האירופי לסבב מו"מ נוסף
על רקע חילוקי דעות עמוקים ואיומים הדדיים מתוכנן היום עוד סבב דיונים בין בריטניה והאיחוד האירופי בניסיון למצוא פתרונות. הבעיות המרכזיות: דרכי מעבר הסחורות בגבול עם צפון אירלנד וסמכויות בית המשפט האירופי לצדק
בריטניה והאיחוד האירופי בהכנות לסבב חדש של מו"מ, בניסיון למנוע מלחמת סחר. חזרת הצדדים לשולחן הדיונים אמורה להתרחש היום (ו'), אך עדיין ישנם חילוקי דעות גדולים ביניהם ואיומים הדדיים.
בריטניה עזבה רשמית את האיחוד האירופי בינואר 2020 ומאז נכנסו לתוקף מספר הסכמי סחר חדשים. אולם, ההסכמים הללו עלולים להתפרק לנוכח התלונות של בריטניה על קשיים ביישום הבדיקות הנדרשות על הסחורות העוברות מהממלכה לצפון אירלנד.
סוגיית הגבול בצפון אירלנד היוותה מההתחלה מקור עיקרי לחילוקי דעות בין הצדדים. בנציבות האירופית הציעו בחודש שעבר לשנות חלק מהסעיפים בהסכם הסחר כדי להקל על הבדיקות בגבול, אולם באיחוד האירופי לא אפשרו את הפשרה בטענה שראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון לא מראה שום נכונות להיכנס מחדש למו"מ. "לצפון אירלנד מגיעים ודאות ויציבות, ואנחנו מוכנים לעבוד מסביב לשעון כדי להשיג זאת", אמר בכיר באיחוד לאתר CNBC. "בריטניה חייבת לקחת צעד לעברנו כדי להבטיח שהשיחות יהיו בעלות משמעות".
על אף הדיווחים על חזרת הצדדים לשולחן המו"מ, עדיין, כאמור, ישנם חילוקי דעות גדולים ביניהם. כך למשל, שר הברקזיט הבריטי דיוויד פרוסט קורא לסיום הבדיקות על סחורות שעוברות מאנגליה לצפון אירלנד ובמקומן לסמוך על חברות שיעדכנו אם הסחורות נועדו לצפון אירלנד או אמורות להמשיך לאירלנד, שהיא חברה באיחוד האירופי. אולם בנציבות האירופית לא מוכנים לסמוך על החברות. "מה שלא יעבוד זה להמתין שהסוחרים יספרו לנו", אמר הבכיר בנציבות שביקש להישאר בעילום שם. "אנחנו מאמינים שאנחנו זקוקים לנתונים כדי לעקוב אחר זה".
נושא נוסף שבמחלוקת הוא הדרישה של בריטניה שלבית המשפט האירופי לצדק כבר לא תהיה סמכות לפסוק בענייני הסכם הסחר, אך באיחוד לא מוכנים לכך. לנוכח המחלוקות הללו פרוסט איים להפעיל את סעיף 16, שיוביל להשעייה של חלקים מהסכם הסחר הנוכחי על הבסיס של "גרימת קשיים כלכליים, חברתיים או סביבתיים". לדבריו, הפעלת הסעיף תהיה האפשרות היחידה שתעמוד בפני בריטניה אם המו"מ לא יצלח.
באיחוד האירופי כבר הזהירו כי יגיבו במקרה כזה ועלולים להוביל לביטול כולל של הסכם הסחר, ולמעשה לפתיחת מלחמת סחר. "בכירים באיחוד האירופי בבריסל וב-27 המדינות החברות מאד פסימיים לגבי ההמשך ומאמינים שכל הסלמה היא צורה מסוימת של מלחמת סחר, שהיא כבר בלתי נמנעת", העריכו אנליסטים בחברת הייעוץ יורואסיה.