השת"פים החדשים מסמנים: טוויטר הופכת לפוקס ניוז הבאה
השת"פים החדשים מסמנים: טוויטר הופכת לפוקס ניוז הבאה
הנטישה של מנהלים בכירים מתרחשת במקביל להתחברות הפלטפורמה עם מגיש ימני פופולרי ומתמודד רפובליקני לנשיאות. היעד של אלון מאסק: ביסוס השפעה בבית הלבן. אנליסטית: "פוקס ניוז מאבדת צופים וזו הזדמנות כלכלית לטוויטר"
ההתרחשות הזו כבר כל כך שכיחה בטוויטר של אלון מאסק, שהיא כמעט שגרה יומיומית. בכירים בחברה עוזבים בפתאומיות ומשאירים חלקים קריטיים בפלטפורמה ללא יד מכוונת ומקצועית. בשבוע שעבר היתה זו סגנית הנשיא לאמון ובטיחות, אלה ארווין. בעקבותיה עזבו גם איי.ג'יי בראון, ראש בטיחות מותג ואיכות פרסומות, שפעל על מנת להבטיח למפרסמים שטוויטר היא סביבה בטוחה עבורם, ומיי עייד, מנהלת תוכנית בתחום שותפות בטיחות־מותג.
פרישות אלו, שקדמו להן עזיבות של בכירים אחרים וקיצוצים משמעותיים בצוותי הבטיחות וניטור התוכן, מתרחשות על רקע הידרדרות כללית בשיח בטוויטר. לפי מחקר שערכו חוקרים בארה"ב, תחת הנהגתו של מאסק חלה עלייה מובהקת בהתבטאויות שטנה בטוויטר, דוגמת התבטאויות גזעניות, אנטישמיות, הומופוביות וטרנספוביות. לעלייה זו, נטען, יש קשר מובהק לצמצום במספר העובדים שאחראים על ניטור השיח בטוויטר.
הידרדרות זו בשיח היא אחד הגורמים שהביאו לנטישה רחבת היקף של מפרסמים. לפי הערכה של קרן פידליטי, שסייעה למאסק לממן את הרכישה, שווייה של טוויטר עומד כיום על כ־33% מ־44 מיליארד הדולר שהסכים לשלם מאסק על החברה ב־2022. ואף שחלק מהירידה ניתן ליחס לגורמים חיצוניים (מניית טוויטר החלה לצנוח עוד לפני השלמת העסקה באופן רשמי), חלק משמעותי ממנה הוא תוצאה של המהלכים שהוביל מאסק בחודשים האחרונים ושל סגנון ניהול שעומד בניגוד לכללי ממשל תאגידי מקובלים ויצר משבר אמון ומורל בקרב העובדים.
כל אלו העלו שאלה מהותית אחת: למה מאסק עושה את מה שהוא עושה. תשובות כמו חוסר מסוגלות או היעדר כישרון לא ממש משכנעות. בכל זאת מדובר באיש העשיר בעולם שהזניק לצמרת שלוש חברות מצליחות ופורצות דרך (פייפאל, טסלה וספייסX). וכנ"ל לגבי תיאוריות שלפיהן מדובר בתוכנית נקמה מורכבת בפלטפורמה שעלתה לו על העצבים. התרחשויות עדכניות מצביעות על כיוון אפשרי שאליו מוביל מאסק את טוויטר: הפיכתה למוקד של מדיה ימנית־קיצונית חדשה, מעין הדור הבא של פוקס ניוז.
מתעלם מכללי זכויות אזרח
רשת החדשות הימנית של רופרט מרדוק נמצאת בנקודת משבר. משפט הדיבה שהגישה נגדה מפתחת מכונות ההצבעה דומיניון הסתיים בפשרה יקרה שתעלה לה 787.5 מיליון דולר, והגילויים שעלו בשלבים המקדמיים הביאו לפרישת המגיש הקיצוני והפופולרי טאקר קרלסון. בעקבות הפרישה ספגה פוקס ניוז בחודש שעבר צניחה של 37% ברייטינג בזמן צפיית השיא.
ההפסד של פוקס ניוז הוא הרווח של טוויטר. קרלסון צפוי להעביר את תוכניתו ופעילותו לרשת החברתית, בפורמט שעדיין לא התבהר.
במקביל, מאסק מבצע מהלכים נוספים על מנת לחזק את המעמד של טוויטר כפלטפורמה ימנית. המובהק שבהם היה אירוח מושל פלורידה רון דסנטיס למפגש שבמהלכו הכריז רשמית על מועמדותו לנשיאות ארה"ב ב־2024. גוף תקשורת ימני בולט אחר, The Daily Wire, הודיע שבכוונתו להזרים את כל התוכניות המובילות שלו ישירות בטוויטר.
מהלכים אלו, ביחד עם הסרת המגבלות המשמעותיות על התבטאויות אסורות באתר והחזרתם לפעילות של חשבונות משתמשי ימין קיצוני שהפיצו שטנה, שקרים והסתה (דונלד טראמפ הוא הבולט שבהם), חוברים כדי להפוך את טוויטר לפלטפורמה שונה מאוד מזו שהיתה לפני כמה חודשים. "זו בעיקרון פלטפורמת ימין־קיצוני עכשיו", אמרה למגזין החדשות המקוון Salon מייסדת ונשיאת הארגון לחשיפת גזענות, התבטאויות שטנה והפרת זכויות אדם, Global Project Against Hate and Extremism, וונדי ויה. "מאסק מתעלם או מבטל את כללי זכויות האדם והאזרח שנוצרו לאורך השנים בשם חופש הביטוי, וזה טיעון שקרי לחלוטין. הימין חובט בפוקס ניוז שמאבדת צופים, מה שמייצר למאסק הזדמנות כלכלית לקדם את טוויטר ולמשוך משתמשים שמחזיקים בדעות ימניות".
הפצת תיאוריות קונספירציה
ג'יל גארבי מהארגון למען קידום הדמוקרטיה Western States Center, אמרה ל־Salon שהמדיניות של מאסק הפכה את טוויטר למערב פרוע של דיסאינפורמציה. "זה המקום שאנשים הולכים אליו על מנת להפיץ תיאוריות קונספירציה ותוכן שאסורים בפלטפורמות אחרות. פוקס ניוז לא הולכת לשום מקום, אז האיום הוא פחות שטוויטר תחליף את פוקס ניוז ויותר שטוויטר תהפוך לרשת מתרחבת של הפצת דיסאינפורמציה", ציינה.
לא מדובר בניסיון ראשון ליצור פלטפורמה ימנית־קיצונית מקוונת. אבל מהלכים קודמים נכשלו או לא הצליחו למשוך קהל מיינסטרים רחב ונשארו פלטפורמות נישתיות שפונות בעיקר למשוכנעים. המקרה של טוויטר שונה, כי הפלטפורמה כבר מגיעה עם קהל מיינסטרים מובנה של מאות מיליוני משתמשים. לא צריך להביא אותם לשם, רק להנגיש להם את התוכן. וגם אם שיעור ניכר מהם יעזוב, עדיין יישארו מאות מיליונים אחרים. "יותר משתמשים ייחשפו לרעיונות שוליים שדמויות ימין קיצוני מקדמות", אמרה ויה. "זה ימשוך יותר אנשים לשוליים, ואנחנו נראה גידול במשתמשי ימין־קיצוני".
המפרסמים בורחים
איש לא יודע מה באמת מתכנן מאסק לטוויטר, אבל הפיכתה לפלטפורמת ימין קיצוני נראית כאחד ההסברים המוצלחים לחלק ניכר מהמהלכים שלו בחודשים האחרונים.
הבחירות לנשיאות ארה"ב נכנסות בתקופה זה לישורת הראשונה. הכוונה של מאסק, כך נראה, היא למצב את טוויטר כגוף מרכזי בקידום מועמדים בפריימריז של המפלגה הרפובליקנית, ובהמשך בהרצת המועמד הנבחר בקמפיין לנשיאות. דרך טוויטר, הוא מקווה לפרוץ את בועת הפילטר שמאפיינת פלטפורמות חברתיות מודרניות ולהחדיר מסרים מעבר לקהל המיידי של מצביעי ימין־קיצוני וימין, אל מצביעי מרכז ואף שמאל, באופן שאולי יאפשר להטות מספיק את מאזן המצביעים לטובת המועמד הרפובליקני. ואחרי הבחירות, יהיה לו גם כלי עצמתי להשפיע וללחוץ על הנשיא שהוא סייע להכניס לבית הלבן. אם זה יצליח לו, הדיבידנדים שיקבל מאסק יהיו גבוהים הרבה יותר מ־29 מיליארד הדולר שהתאיידו מהשווי של טוויטר.