בועה בהתהוות: האמריקאים נוהרים לערים החשופות ביותר לפגעי אקלים
בועה בהתהוות: האמריקאים נוהרים לערים החשופות ביותר לפגעי אקלים
"חגורת השמש" הכוללת בין השאר את פלורידה, נבדה וטקסס היא ביתם של כ־50% מהאמריקאים הנמשכים לאזור גם בזכות המיסוי הנמוך. הסכנה: האזור הצומח ביותר הוא גם החשוף ביותר לנזקי ההתחממות הגלובלית
לאורך השבועיים האחרונים שררו תנאי חום קיצוניים בחוף המערבי של ארצות הברית ו־130 מיליון אמריקאים התמודדו עם טמפרטורות שוברות שיאים שהתפשטו גם מזרחה. בחלק מהערים הגיעו הטמפרטורות לסף מסוכן לבריאות, שמאיים על מי שנדרש לצאת מהבית. בפאלם ספרינגס, קליפורניה, נרשמו ב־8 ביולי 50 מעלות צלזיוס. לאס וגאס רשמה שבעה ימים רצופים של יותר מ־46 מעלות צלזיוס, וב־7 ביולי נשבר שיא כל הזמנים, עם 48.9 מעלות. "אי אפשר לשרוד בחום כזה ללא מזגן", כתב יועץ סביבתי בציוץ שהפך ויראלי, ותהה: "האם וגאס תיהפך לאחת הערים הגדולות הראשונות הנטושות בעולם? זה פשוט טירוף לבנות מגה־ערים במדבר".
תושבי פיניקס, אריזונה, יודעים לספר היטב על השלכות החום הקיצוני. בקיץ שעבר נמדדו בעיר 54 ימים שבהם החום לא ירד מ־43 מעלות - הקיץ החם ביותר שנמדד אי־פעם בעיר הלוהטת. במחוז כולו, 295 בני אדם לפחות מתו כתוצאה מהחום.
חברות הביטוח אינן מתעלמות מסיכוני האקלים, ובשנים האחרונות יקרו פוליסות, דיללו אותן באזורים בעייתיים, או יצאו מאזורים אלה לחלוטין. בשנה שעברה, שריפות, סופות הוריקן ושיטפונות עקרו לפחות באופן זמני 2.5 מיליון אמריקאים מבתיהם. בה בעת, מעטים עברו לאזורים המזוהים כמקלטי אקלים, המוגנים יותר מפני סיכונים. התופעה אף הפוכה. אזרחים זורמים למקומות ההופכים בלתי נסבלים למחייה, כאשר לפי לשכת מפקד האוכלוסין, 11 מתוך 15 הערים הגדולות הצומחות ביותר נמצאות בטקסס, פלורידה ואריזונה, בהן קיים סיכון לשיטפונות, הוריקנים, חום קיצוני, בצורת ועליית פני הים.
מיליוני אמריקאים שהיגרו למקומות כמו מיאמי ופיניקס בעשור האחרון נאלצים להתמודד עם אזור מתלהט. בחלק מהמקומות הללו אין מספיק מים כדי להתמודד עם העלייה בהיקף האוכלוסיה, ואחרים נמצאים בנתיב של הוריקנים ואסונות טבע אחרים. חגורת השמש, המשתרעת על פני 18 מדינות, יצגה בעשור החולף כ־75% מהעלייה באוכלוסיית ארצות הברית והיא ביתם של כ־50% מתושבי המדינה. במהלך העשור הבא, לפי התחזיות, הצמיחה תישאר רציפה. הסיבות לכך: איכות חיים ומיסוי נמוך. כך למשל, מס הרכוש בנבדה הוא כ־0.6% ואין בה מס ירושה. בלואיזיאנה וביוטה מס הרכוש עומד על 0.55% ו־0.62%, בהתאמה. בפלורידה, נטל המס הכולל הוא מהנמוכים בארצות הברית — 6.33% לעומת 12.47% בשיאנית ניו יורק.
כלכלנים צופים שחיקה של עשרות מיליארדי דולרים בשווי נכסים ב־40 השנים הבאות בגלל שינויי האקלים. לפי ניתוח של Climate Central שפורסם ב־2022, שינויי אקלים, ובראשם עליית גובה פני הים שתגרום להצפת שטחים עצומים, עלולה למחוק 108 מיליארד דולר משוק הנדל"ן האמריקאי. לפי הערכות החוקרים, כמעט 650 אלף שטחי קרקע בבעלות פרטית, המתפרסים על 4 מיליון דונמים — אזור בשטח מדינת ניו ג'רזי — עלולים להימצא תחת קווי הגאות והשפל במהלך 30 השנים הבאות. כך למשל, עד שנת 2050 כ־75% משטחה של טרבון פריש, לואיזיאנה, יהיו מתחת לפני המים. במחוז הדסון בניו ג'רזי, נדל"ן בשווי 2.4 מיליארד דולר ישקע. במחוז גלווסטון, טקסס, יותר מ־4,200 בניינים יהיו לפחות חלקית מתחת למים.
לפי ניתוח של קבוצת הנדל"ן Realtor.com, כמעט מחצית מהבתים בארצות הברית נמצאים בסיכון לנזק חמור או קיצוני מאיומים סביבתיים, בהם נזקי הצפה, טורנדו, שריפות, חום, או איכות אוויר מסוכנת. מחקר נוסף, שפורסם ב־2023 בכתב העת המדעי Nature Climate Change, מצביע על כך שבתים שנבנו במישורי שיטפונות, אזורי סערות, אזורים עם ירידה בזמינות המים והמערב המועד לשריפות, סובלים משיערוך יתר של 121־237 מיליארד דולר ויוצרים בועת דיור שמסכנת את המערכת הפיננסית בארצות הברית. מחקר של חברת האקטואריה והייעוץ מילימן אף הצמיד תג מחיר גבוה בהרבה על הבועה הזו — 520 מיליארד דולר. הבעייה רק תלך ותחמיר ככל שגובה פני הים יעלה וגשמים כבדים יותר יוטחו על הרחובות והבניינים ששיטות הבנייה שלהם אינן מותאמות למציאות האקלימית המשתנה.
ובזמן שארצות הברית מתבשלת, המילה "חריג" הופכת שגורה יותר גם מחוצה לה. כך, יוני 2024 היה החם ביותר מאז החלו המדידות ו־14.5% משטחי העולם דיווחו על שיאי חום. ללא התייחסות הולמת מצד מתכנני ערים וממשלים, בועת הנדל"ן האקלימית המתהווה בכלכלה הגדולה ביותר, תתפשט גם באזורים נרחבים בעולם.