שיאי נדבקים בהולנד וגרמניה, עוד הגבלות על לא-מחוסנים באירופה
שיאי נדבקים בהולנד וגרמניה, עוד הגבלות על לא-מחוסנים באירופה
הקורונה ממשיכה להשתולל במדינות באירופה, שנדרשות להחריף צעדים: יותר מ-65 אלף נדבקים ביממה בגרמניה, שמטילה הגבלות על סרבני חיסונים ומזהירה מ"חג מולד נוראי". הולנד, שבה סגר חלקי על כלל האוכלוסייה, סופרת יום נוסף עם יותר מ-20 אלף נדבקים. הגבלות ביוון, צ'כיה, סלובקיה והונגריה. באוסטריה קוראים לסגר גם על מחוסנים: "מרחב התמרון של בתי החולים קטן מאוד"
מגפת הקורונה ממשיכה להשתולל באירופה, ומדינות במרכז היבשת ובמערבה דיווחו גם היום (ה') על שיאים במספר הנדבקים. מדינות נוספות הצטרפו היום לאוסטריה והטילו הגבלות על אזרחים שאינם מחוסנים, בתקווה שהצעדים הנוקשים יאלצו אותם להתחסן. במקביל ביבשת נשמעים קולות אחרים, שקוראים להטיל סגרים מקומיים והגבלות על כלל האוכלוסייה כדי לבלום את המגפה.
בגרמניה נשבר שוב השיא היומי של מספר הנדבקים בקורונה, והיום דווח על 65,371 נדבקים חדשים בנגיף. הגל הרביעי של המגפה מכה במדינה (כשמדינות אחרות ביבשת סובלות מגל תחלואה חמישי), ובמערכת הבריאות הגרמנית הזהירו היום מ"חג מולד נוראי" שעומד בפתח.
כדי לבלום את התחלואה אישרו היום המחוקקים בפרלמנט הגרמני, הבונדסטאג, הגבלות חדשות שיחולו על לא-מחוסנים. במסגרת ההגבלות מי שאינם מחוסנים לא יהיו רשאים להגיע לעבודה ולנסוע בתחבורה הציבורית. ההגבלות, שהועברו לאישור הבית העליון של הפרלמנט, עברו בבונדסטאג בזכות תמיכתן של שלוש המפלגות שמנהלות מו"מ על הקמת קואליציה – המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, מפלגת הירוקים והמפלגה הדמוקרטית החופשית.
לותר וילר, ראש מכון רוברט קוך למניעת מחלות מדבקות, קרא להטיל הגבלות קשות יותר כדי לעצור את הגל הרביעי בגרמניה. "אנחנו כרגע בדרך למצב חירום קשה", אמר וילר. "אם לא ננקוט עכשיו צעדי מנע יהיה לנו חג מולד נוראי ממש". וילר קרא לסגירת מועדוני לילה ופאבים ולהטלת הגבלות על התקהלויות, ואמר שגרמניה חייבת להעלות משמעותית את שיעור ההתחסנות מ-67.7% ל-75%.
הקנצלרית היוצאת אנגלה מרקל הצהירה אתמול כי מצב המגפה בגרמניה "דרמטי" וקראה להגביר את מתן זריקות הבוסטר. STIKO, הוועדה המייעצת בנושא חיסונים בגרמניה, המליצה היום להעניק את החיסון השלישי לקורונה לכל מי שמלאו לו 18 - תוך מתן עדיפות למי שנמצאים בקבוצות הסיכון.
היום אמורה מרקל לשוחח עם מושלי מדינות המחוז על המאבק בנגיף הקורונה ברחבי גרמניה. מדינת המחוז שבה המצב הקשה ביותר היא סקסוניה במזרח גרמניה, שבה רק 57.6% מהאוכלוסייה מחוסנת. במדינת המחוז שוקלים להטיל סגר חלקי בעקבות הזינוק בתחלואה. מספר הנדבקים בסקסוניה עלה בחודש האחרון פי 14, ושיעור הנדבקים בה בשבוע החולף הגיע ל-761 לכל 100 אלף תושבים. סקסוניה נחשבת למעוז של מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" – שרבים מתומכיה מתנגדים לחיסונים והשתתפו בהפגנות נגד הגבלות הקורונה.
באוסטריה גבר היום הלחץ על הממשלה להטיל סגר על כלל האוכלוסייה – כולל על מחוסנים. השבוע החל באוסטריה סגר ארצי ראשון מסוגו, על אזרחים שאינם מחוסנים, אך התחלואה במדינה ממשיכה לעלות: מספר הנדבקים הגיע היום לשיא של 15,145 בני אדם. בשיאו של גל התחלואה הקודם, לפני כשנה, דווח על 9,586 נדבקים ביום – ובאוסטריה החליטו להטיל סגר ארצי כללי.
שיעור ההתחסנות באוסטריה הוא מהנמוכים במערב אירופה ועומד על 66%. שיעור ההדבקה במדינה הוא מהגבוהים ביבשת, ובשבוע האחרון הוא הגיע ל– 971.5 לכל 100 אלף תושבים.
שני מחוזות באוסטריה, שבהם התחלואה גבוהה במיוחד, אותתו היום שהם מתכננים לאמץ הגבלות משלהם ולא לחכות לסגר ארצי. המחוזות הם אוסטריה עילית וזלצבורג - שגובלים בגרמניה. "מרחב התמרון שלנו קטן מאוד", אמר תומאס שטלצר, המושל של אוסטריה עילית, והתייחס לעומסים במחלקות לטיפול נמרץ. שיעור התחלואה באוסטריה עילית הוא הגבוה ביותר, ושיעור ההתחסנות הוא הנמוך ביותר. כמו במקרה של סקסוניה בגרמניה, גם אוסטריה עילית הוא מעוז של מפלגת ימין קיצוני - "מפלגת החירות" האוסטרית - שמתחה ביקורת על מבצע החיסונים באוסטריה.
"אם לא יודיעו מחר על סגר ארצי בהחלט יידרש סגר של כמה שבועות באוסטריה עילית ובמחוז השכן זלצבורג, החל מהשבוע הבא", אמר היום המושל שטלצר. הממשלה האזורית של זלצבורג אישרה שהיא וממשלת אוסטריה עילית מתכננות סגר משותף כדי לבלום את התחלואה. מחר ייפגשו המושלים עם הקנצלר האוסטרי החדש, אלכסנדר שלנברג, ועם שר הבריאות וולפגנג מוקשטיין.
צ'כיה וסלובקיה, שתי מדינות נוספות שסובלות מגל של נדבקים ומשיעור התחסנות נמוך יחסית, אישרו היום הגבלות חדשות על לא-מחוסנים. צ'כיה הודיעה שרק אזרחים שמחוסנים לקורונה - או החלימו מהנגיף בחצי השנה האחרונה - יוכלו להיכנס למסעדות, לפאבים, למספרות, למוזיאונים ולבתי המלון. עד כה לא-מחוסנים היו יכולים להיכנס לאותם מקומות בכפוף להצגת בדיקת קורונה שלילית, אך כעת המדינה דורשת מהם להתחסן. ההגבלות בצ'כיה יהיו בתוקף עד סוף פברואר.
"המצב חמור ואנחנו שוב קוראים לכולם להתחסן", אמר ראש הממשלה אנדריי באביש. בממשלתו של באביש - שהפסיד בבחירות - העדיפו שלא להטיל הגבלות חדשות עד השבעת הממשלה החדשה במדינה, אך השתוללות המגפה לא הותירה ברירה: בצ'כיה, שבה חיים 10.7 מיליון תושבים, דיווחו היום על 22,511 נדבקים חדשים בקורונה.
בתי החולים בצ'כיה מתמלאים בחולי קורונה למרות שמספר המאושפזים – שכרגע עומד על כ-4,500 – הוא כמחצית מהמספר שהיה בשיא המגפה בחודש מרץ. שיעור ההתחסנות בצ'כיה נמוך מהממוצע באיחוד האירופי ועומד על 58% בלבד מכלל האוכלוסייה. שיעור התחלואה בשבוע החולף עלה ל-819 על 100,000 תושבים – לעומת 558 בשבוע שעבר.
אתמול ציינה צ'כיה את יום השנה ה-32 ל"מהפכת הקטיפה", שבה הודחה הממשלה הקומוניסטית. אתמול, לפני ההכרזה על ההגבלות החדשות נגד אזרחים שאינם מחוסנים, יצאו לרחובות פראג אלפי מפגינים ומחו נגד הצעדים המתוכננים של הממשלה.
בסלובקיה, במסגרת ההגבלות החדשות רק אזרחים מחוסנים - או מי שהחלימו מקורונה בחצי השנה האחרונה - יהיו רשאים להיכנס למסעדות, לקניונים לאירועים ולחנויות (אלא אם מדובר ברכישת מוצרים חיוניים). ההגבלות ייכנסו לתוקף ביום שני ויימשכו כשלושה שבועות. ראש ממשלת סלובקיה, אדוארד הגר, כינה את ההגבלות "סגר על לא-מחוסנים".
מספר הנדבקים בסלובקיה שובר שיאים בשבוע האחרון והיום אובחנו יותר מ-8,000 נדבקים. שיעור ההתחסנות הוא מהנמוכים באיחוד האירופי ועומד על 45% בלבד – כשהממוצע באיחוד האירופי הוא 65%. בסלובקיה חיים כ-5.5 מיליון תושבים ומתחילת המגפה מתו במדינה 13,725 חולי קורונה.
הולנד, בניגוד למדינות שהטילו הגבלות על לא-מחוסנים, החליטה בשבוע שעבר על סגר חלקי לכלל האוכלוסייה. במסגרת ההגבלות בעלי המסעדות, הברים והחנויות בהולנד נדרשים לסגור את העסקים מדי יום ב-20:00, למשך שלושה שבועות.
בינתיים מספר הנדבקים בהולנד ממשיך לעלות, והיום דווח זה היום השלישי ברציפות על יותר מ-20,000 נדבקים: שיא הנדבקים נשבר פעם נוספת, והגיע לפי מכון הבריאות הלאומי לכ-23,600 נדבקים חדשים לעומת פחות מ-21,000 אתמול. הנגיף מכה בהולנד למרות ששיעור ההתחסנות במדינה בחיסון הראשון והשני נחשב גבוה יחסית בקרב בני 12 ומעלה ועומד על 82.4%. רבים מהנדבקים בגל הנוכחי הם ילדים בני ארבע עד 12. כמחצית מבתי הספר הורו לילדים ללמוד מרחוק.
גם הונגריה סובלת מזינוק במספר הנדבקים והיום דיווחה המדינה על 10,767 נדבקים חדשים – הנתון היומי הגבוה מאז סוף מרץ. בניגוד להולנד ומדינות אחרות, בהונגריה אין הגבלות משמעותיות ושיעור ההתחסנות נמוך מהממוצע באיחוד האירופי.
ראש הסגל של ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן אמר היום שרק החיסונים יכולים לבלום את המגפה – ושהונגריה תדרוש מכל עובדי מערכת הבריאות לקבל את החיסון השלישי לנגיף. הוא ציין שהחל משבת תחייב המדינה לעטות מסכות ברוב החללים הסגורים.
הגבלות ביוון: "זו המגפה של הלא-מחוסנים"
יוון, שנמצאת בדרום היבשת, החליטה היום גם היא להטיל הגבלות על אזרחים שאינם מחוסנים – בעקבות זינוק בתחלואה בשבועות האחרונים. מיום שני אנשים שאינם מחוסנים לא יהיו רשאים להיכנס למסעדות, בתי קולנוע, מוזיאונים וחדרי כושר – גם אם יציגו בדיקה לקורונה שתוצאתה שלילית. ראש ממשלת יוון, קיריאקוס מיטסוטאקיס, קרא היום ליוונים ללכת להתחסן.
כ-11 מיליון תושבים חיים ביוון, ושיעור המחוסנים במדינה עומד על 62%. הרשויות קיוו להגיע ל-70% עד הסתיו. "זו אכן המגפה של הלא-מחוסנים", אמר ראש הממשלה. הוא הביע צער על יוונים שלא מתחסנים ומתים מהנגיף, ועל כך שלארצו "אין את שיעור ההתחסנות של מדינות אחרות באירופה". היום דיווחה יוון על 7,371 נדבקים חדשים ועל 63 שמתו מנגיף הקורונה. בתחילת החודש הטילה הממשלה כמה הגבלות על אזרחים לא-מחוסנים – אך אפשרה להם להיכנס לשלל מקומות בכפוף להצגת בדיקת קורונה שלילית. כעת היא מחייבת אותם להתחסן.