עסקים כרגיל: המשבר הכלכלי בסין לא מונע תוקפנות נגד טייוואן
עסקים כרגיל: המשבר הכלכלי בסין לא מונע תוקפנות נגד טייוואן
ביקורו באר"ב של של סגן הנשיאה הטיוואני וויליאם ליי עורר את זעמם של בכירים בממשלה הקומוניסטית בסין, שהגיבה בתמרונים של חיל האוויר לאורך הגבול עם המדינה שסין טוענת לריבונות עליה. בדרך למלחמה?
לנתונים המדאיגים הזורמים על כלכלת סין התווספה בסוף השבוע מתיחות על רקע בטחוני, זאת לאחר שחיל האוויר הסיני ביצע תמרונים סמוך לגבול עם טייוואן כ"אזהרה חריפה" לממשל האי, בעקבות ביקורו בארצות הברית של סגן הנשיאה הטייוואני, וויליאם ליי.
ליי, המועמד המוביל לנשיאות בבחירות הכלליות שיתקיימו בשנה הבאה ומתנגד בולט לטענות בייג'ינג לריבונות על האי, חזר ביום שישי ממסע לפרגוואי במהלכו ביצע עצירה קצרה בניו יורק ובסן פרנסיסקו. במהלך אירוע שנכח בו בניו יורק, התחייב ליי "להתנגד לסיפוח" ולהמשיך במדיניות הנשיאה צאי יינג־וון. פרגוואי וארצות הברית נמנות עם קומץ מדינות המקיימות קשרים דיפלומטיים עם טייוואן.
סין הגיבה בזעם לביקור, וביום שבת הודיעה כי תנקוט מהלכים נחרצים על מנת להגן על ריבונותה ושלמותה הטריטוריאלית. בהודעה בסוכנות הידיעות הממשלתית שינחואה אמר דובר רשמי מטעם צבא סין, כי "צבא השחרור של העם ביצע תמרונים באוויר ובים" באזור האי טייוואן.
לפי דיווחים שהגיעו מטייוואן, 42 מטוסי קרב חדרו למרחב האווירי ההגנתי שלה. כמו כן, בתרגיל השתתפו שמונה ספינות. עוד דיווח משרד ההגנה הטייוואני, כי 26 מטוסים סינים חצו את קו האמצע של מצרי טייוואן. בתגובה, טייוואן ציינה כי היא מגנה בחריפות "התנהלות פרובוקטיבית וטריטוריאלית מסוג זה".
סין טוענת לריבונות על טייוואן והתחייבה לספחה בעתיד, גם אם יידרש הדבר באמצעות כוח. בה בעת, לפי מומחה מטעם המכון הטייוואני להגנה לאומית ומחקר בטחוני, התמרונים שהתבצעו הפעם היו "בהיקף מתון". ברקע המשבר הבטחוני, בפסגה שהתקיימה ביום שישי בקמפ דיוויד, מנהיגי ארצות הברית, יפן ודרום קוריאה מסרו הודעת גינוי ל"התנהלות האגרסיבית והמסוכנת" של סין.
בתוך כך, נתונים רשמיים שפורסמו בסוף השבוע הצביעו על קצב צמיחה נמוך מהצפוי לכלכלת טייוואן, זאת בשל ביקושים חלשים ליצוא הטכנולוגי שלה. הכלכלה צפויה להתרחב ב־1.61% השנה לעומת תחזית קודמת של 2.04%.