גם הקפה הזול מתייקר עקב מחסור בפולים
גם הקפה הזול מתייקר עקב מחסור בפולים
מגדלי פולי הקפה רובוסטה, הזולים יותר, מתקשים לעמוד בקצב הזינוק בביקוש, עם מעבר של הצרכנים לחלופות הזולות יותר עקב יוקר המחיה. הסיכויים לפתרון המשבר נראים קלושים
בעוד אוהבי קפה רבים מעדיפים את פולי הערביקה האיכותיים הנמכרים בבתי הקפה, פולי הרובוסטה בדרך כלל זולים יותר, מאחר שהעץ חסין יותר והם דורשים פחות טיפול ומאפשרים ייצור בכמויות גדולות. יוקר המחיה העולמי דחף את שותי הקפה לתערובות הרובוסטה הזולות יותר, אך המחסור בפולים מקשה יותר ויותר למצוא כוס קפה ידידותית לתקציב.
פולי הרובוסטה משמשים לעתים קרובות בקפה נמס, אספרסו ותערובות טחונות הנמכרות בסופרמרקטים אשר חוו קאמבק עם חיפוש חלופות זולות יותר. אך המגדלים מתקשים לעמוד בקצב הזינוק בביקוש, והמחירים הגיעו השבוע לרמה הגבוהה ביותר זה קרוב ל-12 שנה. עבור הצרכנים בגרמניה, שוק הקפה הגדול באירופה, יש ללחץ השפעה ניכרת על העלויות הקמעונאיות, עם התייקרות של הזנים הזולים יותר בכמעט 20% ביחס למחיר אשתקד.
הסיכויים לפתרון המחסור בפולי הרובוסטה העולמית נראים קלושים. וייטנאם, היצרנית הגדולה בעולם, אספה את היבול הקטן ביותר שלה זה ארבע שנים, לאחר שהחקלאים התמקדו בנטיעות של יבולים רווחיים יותר כמו אבוקדו והפרי הטרופי דוריאן, כדי להתמודד עם התייקרות הדשנים לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה. בברזיל, המגדלת השנייה בגודלה, היבול נפגע מבצורת, ויש חשש שהתפוקה של אינדונזיה תיפגע גם היא עקב הגשמים העזים.
למרות המכשולים הללו, יוצאו יותר פולי רובוסטה בששת החודשים הראשונים של העונה הנוכחית בהשוואה לשלוש השנים האחרונות, אך זה אינו עומד בקצב הביקוש הגובר. המשלוחים בין אוקטובר למרץ היו גבוהים בכ-4% ביחס לתקופה המקבילה בשנים 2022-2021, לפי ארגון הקפה הבינלאומי. "השינויים בביקוש ביחס לקפה היקר יותר היו כה גדולים, שעדיין אין מספיק רובוסטה בשוק, למרות היצוא הגבוה יותר", אמרה ג'ודית גאנס, מנהלת חברת ייעוץ המתמקדת בסחורות כמו קפה בניו יורק.
השינוי נצפה לראשונה בקרב קולי קפה שהגדילו את כמות הרובוסטה בשימוש בתערובות מסחריות כדי לקזז עלויות גבוהות יותר של פולי הערביקה וחשבונות אנרגיה אחרים שהתייקרו. לאחר מכן האינפלציה הדו-ספרתית בחלקים נרחבים בעולם הביאה חלק מהצרכנים לבקש את האפשרויות הזולות יותר. בעקבות זאת צמחה תעשיית הקפה הנמס עתיר רובוסטה מהר יותר ממגזרים אחרים, לפי אווינלדו לימה מאגודת תעשיית הקפה הנמס בברזיל, יצרנית הקפה הנמס המובילה בעולם. חברות מובילות במקומות אחרים כמו נסטלה, SA ו- Tata Coffee דיווחו גם הן על ביקוש גבוה יותר לקפה נמס בדוחות הכספיים האחרונים שלהן.
פולי הרובוסטה ידועים כמרירים הרבה יותר מזן הערביקה, בין היתר עקב רמות גבוהות יותר של קפאין. וייטנאם ואינדונזיה הצליחו לשפר את האיכות, מה שהקל על הקולים להגדיל את הזן בתערובות ללא השפעה דרסטית על הטעם, ציינה גאנס. "צרכנים יכולים למצוא טעמים מעניינים מאוד בשתיית רובוסטה, גם אם הטעם שונה מקפה ערביקה", אמר דניאל מונרי, המנהל את רויאלטי קוואליטי קפה בדרום ברזיל. "יש מתיקות וחומציות הנותנות תוספת נהדרת ואיזון למשקה", הוסיף.