סאמרס: "עלייה בסבירות למיתון בארה"ב, בפד צריכים לעשות חשבון נפש"
סאמרס: "עלייה בסבירות למיתון בארה"ב, בפד צריכים לעשות חשבון נפש"
שר האוצר של ארה"ב לשעבר סבור כי יש ירידה משמעותית בהיקף האשראי במשק האמריקאי, והצביע גם על הירידה במדד מנהלי הרכש למגזרי הייצור והשירותים; לדבריו, "הגישה של הפד לא התגלתה כמוצלחת במיוחד בשנתיים וחצי האחרונות"
לורנס סאמרס, לשעבר שר האוצר של ארה"ב, מעריך כי חלה עלייה בסבירות למיתון בארה"ב, זאת לנוכח שורה של מדדים כלכליים שפורסמו לאחרונה והניבו תוצאות מאכזבות, ובהתחשב בכך שהבנק הפדרלי מתקרב לסיום מדיניות העלאות הריבית.
"מה שמאוד ברור הוא שאנחנו לקראת סוף המחצית השנייה של מחזור ההידוק המוניטרי הנוכחי", אמר סאמרס בריאיון לסוכנות הידיעות בלומברג. "בין אם יהיה צעד נוסף ובין אם לאו, אני סבור שצריך לדחות את ההחלטה הזו עד לרגע האחרון", אמר בנוגע לקובעי המדיניות בבנק המרכזי שעתידים לפרסם את החלטתם הבאה ב-3 במאי.
סאמרס לא העניק חשיבות יתרה לדו"ח התעסוקה שפורסם אתמול (ו'), והצביע על התחזקות נוספת בשוק העבודה בחודש שעבר, מכיוון שלטענתו הוא משקף את החוזק של הכלכלה האמריקאית בתחילת הרבעון, אבל פחות רלוונטי בשל ההידוק הצפוי באשראי. לעומת זאת, מדדי מנהלי הרכש למגזרי הייצור והשירותים שפורסמו מוקדם יותר השבוע הצביעו על האטה בפעילות בשיעור חד מהצפוי. בדומה לכך מדד הייצור התעשייתי ISM ירד לרמתו הנמוכה ביותר מאז אביב 2020. נתונים נוספים שפורסמו השבוע הצביעו על ירידה בהיצע המשרות ועלייה במספר הדרישות לקבלת דמי אבטלה.
"מתקבל הרושם שיש התכווצות משמעותית בהיקף האשראי", אמר סאמרס. "הסיכויים למיתון עולים, וההחלטה הבאה של הפד הופכת לקשה יותר ויותר".
לפי סאמרס, הסיכונים הללו משקפים את השלכות התחממות היתר של הכלכלה. הוא קרא לפד לערוך הערכה מקיפה של המודלים הפנימיים בהם הוא משתמש, זאת לאחר שבבנק לא הצליחו לחזות את הזינוק באינפלציה שהחל ב-2021 ולא העריכו נכונה את הסיכונים במערכת הבנקאות, שבאו לידי ביטוי בקריסתו בחודש שעבר של סיליקון ואלי בנק.
"הפד צריך לערוך חשבון נפש מעמיק", אמר. "הגישה של עסקים כרגיל בבנק המרכזי לא התגלתה כמוצלחת במיוחד בשנתיים וחצי האחרונות".
עוד הוסיף כי חלק מהערכה המחודשת צריך להיות לגבי האופן בו חסכונות נהפכים להלוואות. "הייתה לנו מערכת פיננסית שהתבססה על הנכונות של מספר רב של משקי בית כמעט שלא להרוויח כלום על הכסף שלהם, ואני לא בטוח שזה יימשך", אמר. "הפד חייב לערוך חשבון נפש מעמיק לגבי סוג המערכת הפיננסית שהוא רוצה שנעבור אליה".