למרות מחסור השבבים העולמי - הסמארטפונים קיבלו עדיפות
למרות מחסור השבבים העולמי - הסמארטפונים קיבלו עדיפות
מחסור עולמי שהתחיל עם דגמי האייפון החדשים ופגע פגיעה קשה בתעשיית הרכב, הגיע עכשיו למכשירי החשמל הביתיים. הסיבה: חברות השבבים העדיפו לתעל את משאבי הייצור המוגבלים לשבבים המורכבים והיקרים יותר
קודם הם באו לסמארטפונים שלכם, אחר כך למכוניות, ועכשיו הם באים למקררים ולמכשירי המיקרוגל: מחסור השבבים העולמי, שכבר לוחץ את שוק הסמארטפונים ומאט את קצב ייצור המכוניות, מתחיל להיות מורגש גם בשוק מכשירי החשמל הביתיים.
תאגיד האלקטרוניקה האמריקאי ווירפול הודיע השבוע שהוא לא עומד בקצב היצוא שלו מסין לאירופה ולארה"ב. בשיחה עם רויטרס אמר נשיא ווירפול בסין, שהחברה מתמודדת עם "הסערה המושלמת" ושהיא לא מצליחה לרכוש מספיק מיקרו־בקרים שנחוצים לתפעול מוצרי אלקטרוניקה כמו מקררים ומיקרוגלים. יצרן סיני אחד אמר לסוכנות הידיעות שגם הוא סובל מעיכובים בגלל המחסור בשבבים, ויצרן נוסף ציין שהמחסור מאלץ אותו לבחון שבבים חלופיים.
מדובר רק בקורבן האחרון של המשבר, שניצניו התעוררו בנובמבר שעבר, כשאפל הודיעה שהיא סובלת ממחסור בשבבים לדגמי האייפון העדכניים שלה. מאז, ההשפעות הורגשו בעיקר בתעשיות שנדרשות לשבבים פשוטים יותר. זאת משום שחברות שבבים העדיפו לתעל את משאבי הייצור המוגבלים שלהן לשבבים המורכבים והיקרים יותר שנמצאים בשימוש בסמארטפונים, טאבלטים ומחשבים אישיים.
הנפגעת הבולטת ביותר עד כה היתה תעשיית הרכב, שנדרשת לשבבים פשוטים יחסית. המהלך הדרמטי העדכני בהקשר זה נרשם אתמול, כשיונדאי הודיעה על השעיית פעילות באחד ממפעליה בקוריאה הדרומית בין 7 ל־14 באפריל. לדברי החברה, היא מתקשה להשיג שבבים שנחוצים למערכת המצלמה של דגם ה־Kona ולמכונית החשמלית IONIQ 5.
הסיבות למשבר מגוונות, ובראשן עומד ביקוש מוגבר לסמארטפונים, טאבלטים ומחשבים כתוצאה מהמעבר הנרחב לעבודה מהבית. מנגד, חוסר ודאות עם הכניסה לסגרים בתחילת 2020, בפרט מצד יצרני רכב שצפו ירידה בביקוש, הביא לצמצום הזמנות השבבים. הירידה בהזמנות מצד תעשיית הרכב הובילה יצרניות שבבים לצמצם מערכי ייצור או לסגור התחייבויות ארוכות טווח עם יצרניות מובייל ומחשבים. עתה, כשיצרניות הרכב מבקשות להגביר את רכש השבבים, הן מוצאות עצמן בתחתיתה של רשימת המתנה ארוכה.
ואולם, הן בפירוש לא הנפגעות היחידות. אפל דחתה את השקת האייפון 12 בכחודש, וסוני ומיקרוסופט מתקשות לעמוד בביקושים לקונסולות הגיימינג החדשות שלהן. ואולם, הדוגמה הבולטת ביותר לחומרת המשבר הגיעה באדיבות סמסונג, שהודיעה החודש שייתכן שתיאלץ לדחות את השקת דגמי הסמארטפונים החדשים. "זה מדהים שסמסונג, שמוכרת שבבים בשווי 56 מיליארד דולר לאחרים ומשתמשת בשבבים בשווי 36 מיליארד דולר, נאלצת לדחות את ההשקה", אמר ל"גרדיאן" האנליסט ניל קמפלינג מ־Mirabaud.
וכמו בכל משבר, יש גם מרוויחים. במקרה הזה, אחד מהם הוא טאואר סמיקונדקטור הישראלית, שמתמקדת בייצור שבבים אנלוגיים למכוניות, חיישנים רפואיים ועוד, במפעלים במגדל העמק, טקסס ויפן. בדו"ח הרבעוני שפרסמה בפברואר היא העריכה שב־2021 יירשם זינוק בהכנסותיה, אחרי שברבעון האחרון של 2020 הן טיפסו ב־20%. בהתאם, החברה התחייבה להשקיע בשנה הקרובה 150 מיליון דולר בהגדלת כושר הייצור.