סגור

"דלתא יהפוך לדומיננטי עד שיוחלף על ידי זן מידבק יותר"

המוטציה ההודית מתפשטת במהירות באירופה ובארצות הברית למרות שיעורי התחסנות גבוהים יחסית. מייקל בייקר, מאדריכלי המאבק הניו-זילנדי בנגיף, אמר ל"כלכליסט": "נזדקק לכיסוי של 80% חיסונים כדי לעצור את ההדבקה, לעומת 60% עד כה"

ראשי מערכות הבריאות ברחבי העולם מביעים דאגה גוברת והולכת לנוכח ההתפשטות המהירה של המוטציה ההודית, המכונה דלתא. וריאנט הקורונה החדש מתפשט באירופה ובארצות הברית, זאת למרות השיעורים הגבוהים יחסית של ההתחסנות באזורים הללו.
מספרים גבוהים במיוחד של מקרים מאומתים שדווחו בפורטוגל ובבריטניה אילצו את הרשויות לעכב את הסרת מגבלות הריחוק החברתי.
מייקל בייקר, אחד האדריכלים הבולטים ביותר של המאבק הניו-זילנדי במגפה, אמר אתמול בשיחה עם "כלכליסט": "וריאנט הדלתא יהפוך לזן הדומיננטי עד שיוחלף על ידי וריאנט מידבק עוד יותר". לדבריו, תהליך זה יימשך עד למיגור הקורונה "או עד שהנגיף יגיע לשלב שבו הוא אינו יכול להתפתח יותר מבחינת יכולת ההדבקה שלו".
3 צפייה בגלריה
מייקל בייקר אפידמיולוג
מייקל בייקר אפידמיולוג
מייקל בייקר. "נצטרך לעבוד הרבה יותר קשה כדי להכיל את הגרסאות המידבקות יותר מאלה שהתמודדנו איתן בהתחלה, ולפתח חיסונים שיקדימו את האבולוציה של הנגיף"
בייקר, פרופסור לבריאות הציבור באוניברסיטת אוטאגו, הוא אפידמיולוג בכיר שנמנה עם הצוות המייעץ של משרד הבריאות הניו-זילנדי לענייני קורונה. בעיתונות ארצו הוא תואר כמי שדחף יותר מכל אחד אחר למאבק הדרקוני שנקטה ניו זילנד נגד הנגיף, כמי שהכריע את הכף בשעה הקריטית, ותרם לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים בעולם במאבק במגפה: כיום במדינה כולה יש 23 חולי קורונה בלבד.
"למזלנו, אמצעי הבריאות והחיסונים שניתנו לציבור עדיין יעילים נגד גרסת הדלתא", הוסיף. "עם זאת, יהיה עלינו להשתמש באמצעים אלה בצורה יעילה יותר כדי להשיג את אותה רמת הגנה. על פי מדע החיסונים, גרסאות זיהומיות יותר של הנגיף דורשות כיסוי חיסונים ברמה גבוהה יותר כדי לדכא את יכולת ההדבקה שלו. בשלבים המוקדמים של המגפה לנגיף הקורונה היה מקדם הדבקה של כ־2.5, שמשמעו הוא שסף חסינות העדר, הנדרש לעצירה ניכרת של ההדבקה, עמד על 60%. לגרסת הדלתא, המידבקת יותר, עשוי להיות מקדם הדבקה שקרוב יותר ל־5.0, מה שמצביע על כך שאנו זקוקים במקרה זה לכיסוי של 80% חיסונים כדי לעצור את ההדבקה".
הווריאנט החדש התגלה לראשונה בהודו, אך כעת עומד להפוך לנגיף הדומיננטי הגלובלי בשל שיעורי ההדבקה הגבוהים שלו — 60% יותר מאשר הנגיף המקורי שפרץ בווהאן שבסין בשלהי 2019, כך לפי הודעת ארגון הבריאות העולמי (WHO) בסוף השבוע האחרון.
לדברי בייקר, החדשות הטובות הן שהחיסונים של פייזר יעילים בפני הווריאנט. לפי מחקר שנערך בבריטניה, שתי מנות של פייזר יעילות ב־88% נגד מוטציית דלתא, לעומת 93% יעילות נגד אלפא, שאותרה לראשונה בבריטניה ומידבקת ב־50% יותר לעומת הנגיף המקורי.
לפי נתונים רשמיים, נכון ל־18 ביוני עלה בבריטניה מספר הנדבקים בנגיף דלתא ב־33,630 מקרים לעומת שבוע קודם לכן, להיקף של 75,953. "העלייה היא בעיקר בקרב קבוצות הגיל הצעירות יותר", אמרה ד"ר ג'ני האריס, מנכ"לית סוכנות בטיחות הבריאות הבריטית. "חלק גדול מהם אינם מחוסנים, אך מוזמנים כעת לקבל את החיסון".
בפורטוגל, שגם בה רוב המקרים המאומתים הם של נגיף דלתא, שיעור ההתחסנות הוא נמוך יחסית. בהתאם, הממשלה אסרה על נסיעות לליסבון וממנה כדי לצמצם את סכנת ההתפשטות לחלקים אחרים של המדינה. לפי רשויות הבריאות המקומיות, 60% לפחות מהמקרים בבירה ליסבון הם של הווריאנט החדש.
גם בצרפת, גרמניה וספרד גורמים רשמיים דיווחו כי הם עוקבים מקרוב אחר אשכולות הדבקה הקשורים למוטציית דלתא, אף שעדיין מדובר בהיקפים נמוכים. למרות זאת, שרי הבריאות במדינות הללו הזהירו כי מדובר באיום אמיתי. "השאלה איננה אם דלתא ייהפך לדומיננטי, אלא מתי ובאילו תנאים", ציין שר הבריאות הגרמני ינס שפאן, שצוטט ב־npr. "אנחנו נמצאים בתהליך של חיסול הנגיף והמגפה, ובשום דרך אל לנו לאפשר לווריאנט דלתא לנצח", צוטט ב"פייננשל טיימס" שר הבריאות הצרפתי אוליבייה וראן. "תאמרו אולי שהיקף המקרים נמוך, אבל זה דומה למה שראינו בבריטניה לפני שבועות ספורים".
בארצות הברית, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) דיווח בסוף השבוע האחרון על חששות דומים לגבי התפשטות הווריאנט. לפי ד"ר קלאודיה הויין, מומחית למחלות זיהומיות בבית החולים לילדים ריינבואו, בקליבלנד, המוטציה פוגעת במיוחד בילדים ובאנשים שאינם מחוסנים. בשיחה עם אתר פוקס 8 השבוע ציינה: "דלתא מתפשט במהירות ברחבי ארצות הברית". לפי הערכות מומחים, עד אוגוסט הוא ייהפך לדומיננטי במדינה.
בראיון ל"כלכליסט" בספטמבר 2020 העריך בייקר כי בתוך כשנה יימצא חיסון בטוח ויעיל לקורונה, אבל סייג כי "ייתכן שלא יהיה בידי חיסון זה כדי להגן על הציבור לאורך זמן" וכי "הוא עשוי לשמש כהגנה חלקית לתקופת זמן מוגבלת". בהתייחס לתחזיתו זו אמר אתמול כי דלתא הוא חלק ממעבר אבולוציוני בלתי נמנע לעבר זנים מידבקים יותר.
3 צפייה בגלריה
מרכז העיר ליסבון פורטוגל
מרכז העיר ליסבון פורטוגל
מרכז העיר ליסבון, השבוע. הממשלה אסרה על נסיעות ממנה ואליה
(צילום: אי פי איי)
"מדובר אמנם רק במספרים אינדיקטיביים, אך הנקודה העיקרית היא שנצטרך לעבוד הרבה יותר קשה כדי להכיל את הגרסאות המידבקות יותר מאלה שהתמודדנו איתן בהתחלה", הדגיש. "בחלוף הזמן נצטרך להתייחס לווריאנטים שמצליחים להתגבר חלקית על ההגנה שמספקים החיסונים. יהיה צורך לפתח חיסונים שיקדימו את האבולוציה של הנגיף וייתכן גם שנזדקק לחיסוני דחף, אולי אפילו מדי שנה, בדומה במידה רבה לאופן שנעשה בהם שימוש מול נגיף השפעת".
בסיכומו של דבר, אומר בייקר, "הדרך הטובה ביותר להגן על האנושות מהקורונה תתבטא בהמשך חיסולו ההדרגתי בעולם על ידי שימוש באמצעי בריאות הציבור ובחיסונים. לשני האמצעים הללו יש כנראה יכולת לדכא ואפילו לחסל את ההדבקה. אסטרטגיה ברורה מאוד עשויה להביא לחיסולו המוחלט של הנגיף. מדובר במטרה שתגן על העולם מפני התפתחות נוספת של הווירוס הזה".