מחקר: ב-2019-2005 הוכפלה כמות החום שנספגה בכדור הארץ
מחקר: ב-2019-2005 הוכפלה כמות החום שנספגה בכדור הארץ
מדענים מנאס"א ומנהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי של ארה"ב תיארו את הממצאים כ"חסרי תקדים". הסיבות לעלייה מגוונות, וכוללות עלייה בכמות גזי החממה ואדי המים באטמוספירה, ירידה בכמות העננים באוויר והקרח באוקיינוסים, לצד שינוי טבעי באוקיינוס השקט.
כמות החום שלכד כדור הארץ כמעט הוכפלה בין 2005 ל-2019 – כך לפי מחקר חדש של מדענים מנאס"א ומנהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי של ארה"ב (NOAA), שתיארו את הממצאים כ"חסרי תקדים".
במסגרת המחקר, שהתפרסם בשבוע שעבר בכתב העת המדעי Geophysical Research Letters, בחנו המדענים את האיזון האנרגטי של כדור הארץ. מונח זה מתייחס ליחס בין כמות אנרגיית השמש שנספגת באטמוספירה ועל פני כדור הארץ, לאנרגיה התרמית שהעולם פולט לחלל. איזון אנרגטי מלא, כמות האנרגיה שנספגת זהה לזו שנפלטת. ואולם, בהשפעת גזי חממה סובל כדור הארץ מאי-איזון אנרגטי חיובי, כלומר כמות האנרגיה שסופג העולם גדולה מזו שהוא פולט, מה שמביא להתחממותו.
על מנת להעריך את המצב השתמשו המדענים בשתי שיטות איסוף מידע שונות. מדעני נאס"א נעזרו במערכת חיישנים מבוססת לוויינים בשם Clouds and the Earth's Radiant Energy System, שמודדת כמה אנרגיה נכנסת ויוצאת מהאטמוספירה של כדור הארץ. מדעני NOAA אספו מידע ממערכת מצופים שפזורים באוקיינוסים, בשם Argo, שמאפשרת להעריך בצורה מדויקת את קצב התחממות האוקיינוסים, שלוכדים בערך 90% מהאנרגיה העודפת שמתקבלת מאי-האיזון האנרגטי.
המידע ממערכות אלו העלה מגמה מובהקת שבה כמות האנרגיה, או החום, שנשאר בכדור הארץ גדלה פי 2 בין 2005 ל-2019. "שתי הדרכים העצמאיות לבחון שינויים באי-האיזון האנרגטי של כדור הארץ נמצאות בהלימה מאוד מאוד טובה, ושתיהן מצביעות על מגמה גדולה מאוד, שנותנת לנו הרבה ביטחון בכך שמה שאנחנו רואים הוא תופעה אמיתית", אמר המדען הראשי במחקר, ד"ר נורמן לואב מנאס"א בהודעה לעיתונות. "המגמה שמצאנו מעוררת דאגה אמיתית".
הסיבות לעלייה מגוונות, וכוללות עלייה בכמות גזי החממה ואדי המים באטמוספירה, ירידה בכמות העננים באוויר והקרח באוקיינוסים, לצד שינוי טבעי באוקיינוס השקט. "מדבר כנראה בשילוב של פעולות אנושיות ומשתנים פנימיים", הסביר לואב. "לאורך התקופה הזו שניהם גורמים להתחממות, שמובילה לשינויים די גדולים באי-האיזון האנרגטי של כדור הארץ. הקיף הגידול הוא חסר תקדים".