סגור

התיירות נסוגה לשנות ה־80, סוף המשבר לא קרוב

תרחישי האו"ם צופים פגיעה של כ־4 טריליון דולר בכלכלה הגלובלית בעקבות הצניחה בתנועת התיירים. שורש הבעיה: פערים בהיקפי ההתחסנות

דו"ח שפירסמה אתמול ועידת האו"ם לסחר ולפיתוח (UNCTAD) חושף כי הפגיעה של הקורונה בתיירות הגלובלית תהיה גבוהה מכפי ששיערו עד כה. הפערים בהתחסנות בין מדינות ואזורים גיאוגרפיים יעלו לכלכלה העולמית מעל 4 טריליון דולר, זאת לעומת הנחות קודמות של כ־3 טריליון דולר.
במוקד הפגיעה נמצאות כלכלות מתפתחות, התלויות במידה רבה בתיירים בינלאומיים, כשבמקביל רמת ההתחסנות בהן היא נמוכה.

בשנה שעברה נרשמה צניחה של 73% בתיירות העולמית לעומת הרמות של 2019 וכתוצאה מכך נגרם לכלכלה העולמית הפסד של 2.4 טריליון דולר. "התחזית לשנה הנוכחית לא נראית הרבה יותר טוב", ציין ראלף פיטרס מ־UNCTAD במסיבת עיתונאים. "שלושת החודשים הראשונים המשיכו להיות גרועים, לא היו יותר מדי נסיעות וטיסות".
בהתאם, ההערכה היא כי השנה יעמדו ההפסדים בטווח של 2.4-1.7 טריליון דולר, זאת למרות שבמחצית השנייה צפויה התאוששות בתיירות במדינות כמו ארה"ב, בריטניה וצרפת, שבהן שיעור ההתחסנות גבוה.

2 צפייה בגלריה
אינפו רק החיסונים יצילו את התיירות
אינפו רק החיסונים יצילו את התיירות
רק החיסונים יצילו את התיירות

בחישוב כולל, הצניחה בתיירות העולמית הובילה לעלייה של 5.5% בממוצע באבטלה בקרב עובדי תיירות לא מיומנים, תוך פגיעה במגזר שמעסיק בעיקר נשים וצעירים. "תיירות היא חבל הצלה למיליוני אנשים", מסר לסוכנות בלומברג מזכ"ל ארגון התיירות העולמי של האו"ם, זוראב פולוליקשווילי. לדבריו, הקצאת חיסונים במטרה לתמוך בהתנעה מחודשת של התיירות בצורה בטוחה, היא חיונית להתאוששות שוק העבודה, במיוחד במדינות המתפתחות.
הדו"ח מפרט שלושה תרחישים לשנה הנוכחית, לפיהם תירשם ירידה של 63%־75% בתיירות לעומת 2019. הדו"ח מצביע על כך שהמשבר עוד רחוק מלהסתיים, בעיקר מכיוון שהגבלות התנועה והגבלות אחרות תקפות עדיין במדינות עם שיעור התחסנות נמוך. לפי ההערכות, העולם לא ישוב להיקפי התיירות הרגילים לפני 2023.
הדו"ח, שנערך בשיתוף עם ארגון התיירות העולמי, מפרט גם את ההשפעה הקשה של ההפצה הלא שיוויונית של חיסונים. לפי מחברי הדו"ח, מדינות מתפתחות מייצגות כ־60% מההפסדים המוערכים לתמ"ג העולמי. כך למשל, תאילנד וטורקיה, התלויות במידה רבה בתיירים זרים, הושפעו באופן קשה מהקורונה, כשהירידה בתיירות גובה מחיר גם ממגזרים נלווים, כמו מזון ומשקאות, קמעונאות, תקשורת ותחבורה.
2 צפייה בגלריה
תיירים ב טאג' מאהאל בחודש שעבר
תיירים ב טאג' מאהאל בחודש שעבר
תיירים בטאג' מאהאל, בחודש שעבר. "תיירות היא חבל הצלה למיליוני אנשים"
(צילום: איי אף פי)
"בתיירות העולמית כבר הגענו לרמות של לפני 30 שנה, כך שלמעשה אנחנו נמצאים בשנות ה־80. משרות רבות נמצאות בסכנה", התריעה זוריטסה אורוסביץ' מארגון התיירות העולמי של האו"ם בשיחה עם סוכנות רויטרס.