סגור

רבעון ראשון חלומי לקרן העושר של נורבגיה

הקרן דיווחה על החזר של 45.7 מיליארד דולר על רקע עליות במניות שפיצו על הפסדים במסחר באג"ח. הקרן הוקמה לפני מעל ל-20 שנים במטרה לרכז את ההכנסות מקידוחי הנפט שהתגלו בשטחים שבשליטה נורבגיה

קרן העושר של ממשלת נורבגיה – הקרן הגדולה מסוגה בעולם – דיווחה על החזר של 382 מיליארד כתר נורבגי (45.7 מיליארד דולר) ברבעון הראשון על רקע עליות במניות שפיצו על הפסדים במסחר באג"ח.
לפי ההצהרה שפרסמה הקרן, ההחזר הכולל ברבעון עמד על 4%, גבוה ב-24 נקודות הבסיס מהבנצ'מרק שנקבע על ידי משרד האוצר של המדינה. ההשקעות במניות הניבו החזר של 6.6% בעוד שההשקעות באג"ח ירדו ב-3.2% וההשקעות בנדל"ן החזירו 1.4%.
"התחזקות שוק המניות נבעה במידה רבה על ידי סקטורי הפיננסים והאנרגיה", מסר סגן מנכ"ל הקרן, טרונד גרנדה.
השווי הכולל של הקרן עמד על 1.32 טריליון דולר, נכון לסוף מרץ. עם זאת, התחזקות מטבע הכתר הנורבגי, שהיה השנה המטבע בעל הביצועים הטובים ביותר בקרב קבוצת מדינות ה-G10, גילח 178 מיליארד קרונה מהשווי הכולל של הקרן ברבעון המדובר. באותה התקופה משכה הממשלה 83 מיליארד קרונה מהקרן.
1 צפייה בגלריה
אוסלו נורווגיה נורבגיה קרן העושר
אוסלו נורווגיה נורבגיה קרן העושר
אוסלו נורווגיה נורבגיה קרן העושר
(צילום: גטי אימג'ס)
מנכ"ל הקרן ניקולאי טנג'ן, לשעבר מנהל קרנות גידור שמונה לניהול קרן ההון של המדינה בספטמבר, החל להסתמך יותר על מנהלי נכסים חיצוניים על מנת להעלות את שיעור ההחזרים. טנג'ן (54), אמר כי הוא מעוניין גם לשים את תחום הקיימות בראש סדרי העדיפויות, ובהתאם הקרן האיצה את קצב מכירת ההשקעות בהתבסס על סיכונים הקשורים למדדים סביבתיים וחברתיים.
בשנה שעברה עמד ההחזר של הקרן על 10.9%, שהם 123 מיליארד דולר, התוצאה השנייה הטובה ביותר מזה למעלה משני עשורים. עם זאת, טנג'ן כבר הזהיר כי יהיה קשה לשחזר זאת והוסיף כי מחירי הנכסים מרוויחים מהתמריצים המרובים, ומצב זה לא יכול להימשך לנצח.

הקרן הנורבגית הוקמה לפני מעל 20 שנים במטרה לרכז את ההכנסות מקידוחי הנפט שהתגלו בשטחים שבשליטה נורבגית, ולכוון את הסכומים להשקעות שונות ומגוונות על פי שיקול דעת עצמאי של הקרן. בינואר 2016 ביצעה הממשלה הנורבגית את משיכת הכספים הראשונה מהקרן בניסיון לתמרץ את הכלכלה.