סגור

מנאס"א ועד רחפנים: ארה"ב אישרה תוכנית השקעות ב-250 מיליארד ד'

החוק שמטרתו לבלום את השפעתה הטכנולוגית המתגברת של סין עבר ברוב של 68 תומכים מול 32 מתנגדים, וכולל השקעה של 54 מיליארד דולר בתעשיית המוליכים, שתיתן מענה גם למחסור העולמי בשבבים, השקעה של 10 מיליארד דולר בנאס"א, וחובה שהציוד וחומרים בסיסיים לבנייה יהיו תוצרת ארה"ב. כעת יעלה החוק להצבעה בבית הנבחרים

הסנאט האמריקאי אישר אתמול (ג') חקיקה שזכתה לתמיכת שתי המפלגות ומטרתה לבלום את ההשפעה הגדלה של סין על ידי השקעה של כ-250 מיליארד דולר בתחומי הטכנולוגיה, המדעים והמחקר האמריקאיים.

החוק עבר ברוב של 68 תומכים מול 32 מתנגדים, כשברני סנדרס הוא חבר הסנאט הדמוקרטי היחיד שהצביע נגד, זאת בעוד ש-19 רפובליקנים הצביעו בעד. אישור החוק מהווה ניצחון למנהיג הרוב בסנאט צ'אק שומר שהיה מיוזמי החוק ולנשיא ארה"ב ג'ו ביידן.
החוק, שנקרא חוק החדשנות והתחרות האמריקאית (US Innovation and Competition Act), נועד לצמצם את ההשפעה הסינית במספר חזיתות ו"יטעין מחדש את החדשנות האמריקאית וישמור על היתרון התחרותי שלנו לדורות הבאים", כך לפי שומר.
2 צפייה בגלריה
נשיא סין שי ג'ינפינג נאום פורום בואו לאסיה
נשיא סין שי ג'ינפינג נאום פורום בואו לאסיה
נשיא סין שי ג'ינפינג
(צילום: בלומברג)

החוק עוד צריך לעלות להצבעה בבית הנבחרים ומשם יעבור לביידן לחתימה ואישור סופי. עם זאת, הרפובליקנים בבית הנבחרים כבר טענו כי החוק אינו שלם, וצריך עוד לעבוד עליו.
חומרים וציוד לבנייה יהיו רק מתוצרת אמריקאית
החוק כולל הקצאת 10 מיליארד דולר לנאס"א. אולם לטענת סנדרס, המימון הזה ככל הנראה יסייע בעיקר לבלו אוריג'ן, חברת חקר החלל של ג'ף בזוס. כמו כן, יוקצו 54 מיליארד דולר לחיזוק תעשיית המוליכים למחצה האמריקאית, וזאת על מנת לערער על העליונות המתגברת של סין בתחומי הייצור ולסייע לפתור את המחסור בשבבים. החוק כולל גם השקעות נוספת בתחומי אבטחת סייבר וביוטכנולוגיה.
בנוסף, יוקצו 10 מיליארד דולר לאורך חמש שנים למשרד המסחר להקמת מרכזים טכנולגיים אזוריים, ששליש מהם מיועדים להיפתח באזורים לא עירוניים. החוק מחייב גם שהברזל, הפלדה וציוד ייצור ובנייה המשמשים בפרויקטי התשתיות הממומנים על ידי הממשל הפדראלי יהיו תוצרת ארה"ב.

2 צפייה בגלריה
פסגת ארה"ב וסין באלסקה ג'ו ביידן
פסגת ארה"ב וסין באלסקה ג'ו ביידן
פסגת ארה"ב וסין באלסקה. ג'ו ביידן
(צילום: איי פי)
החוק מחייב הקמת משרד חדש לטכנולוגיה וחדשנות במסגרת העמותה הלאומית למדע, שתקבל אף מימון נוסף של 81 מיליארד דולר. המשרד החדש אמור לקבוע 10 תחומי התמקדות, ביניהם בינה מלאכותית, רובוטיקה וביוטכנולוגיה. משרד האנרגיה יקבלו מימון של קרוב ל-17 מיליארד דולר למחקר ופיתוח של פעילויות בתחום האנרגיה. כמו כן, יוקצו 1.5 מיליארד דולר לעידוד חדשנות בטכנולוגיות מתקדמות כמו דור חמישי.
צעדים ישירים נגד סין
בניסיון להילחם בהתנהלות העסקית הלא הוגנת של סין לדברי האמריקאים, החוק כולל דרישה ממשרד החוץ לפרסם רשימה של חברות סיניות ממשלתיות שנחשבות כמי שפועלות בצורה שמעניקה להן יתרון תחרותי לא הוגן. במקביל, החוק כלל צעדים שאמורים לחזק את השותפויות של ארה"ב עם בנות בריתה באזור, כמו יפן ואוסטרליה לעצירת ייבוא סחורות המיוצרות מקניין רוחני גנוב.
מעבר למימון הנוסף, החוק המתפרש על פני 1,445 עמודים, כולל גם כמה צעדים ישירים נגד סין. כך למשל, הוא אוסר על משרדים ממשלתיים לרכוש רחפנים המיוצרים על ידי חברות סיניות, כולל DJI, יצרנית הרחפנים המסחריים הגדולה בעולם. כמו כן, נאסר על עובדי הממשל הפדראלי להוריד את אפליקציית טיקטוק למכשירים אלקטרוניים שבבעלות הממשל. משרד החוץ וקהילת המודיעין מתבקשים לספק לקונגרס דו"ח על ההשפעה הסינית על מוסדות בינלאומיים כמו הבנק העולמי, קרן המטבע הבינלאומית, האו"ם וארגון הסחר העולמי.