הקרב הערכי מסלים: חברות במערב יוצאות נגד תעשיית הסולאר בסין
הקרב הערכי מסלים: חברות במערב יוצאות נגד תעשיית הסולאר בסין
כמחצית מאספקת הפוליסיליקון העולמית, חומר חיוני בתעשיית הפאנלים הסולאריים, מגיעה ממחוז שינג'יאנג שבו חי המיעוט האויגורי המדוכא. המוקש: יהיה קשה למצוא חלופות במקומות אחרים. אנליסט: "נקיטת סנקציות כעת תזיק לתעשייה"
המלחמה המוסרית המתנהלת בין המערב לסין על שימוש במוצרים שמקורם במחוז שינג'יאנג שבו חי המיעוט האויגורי המדוכא, עולה שלב. בשבועות האחרונים גוברות הקריאות למציאת שווקים חלופיים לרכיבים המשמשים בתעשיית האנרגיה הסולארית, זאת משום ששרשרת האספקה נשענת באופן משמעותי על המחוז השנוי במחלוקת.
על פי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", החומר הבעייתי שמדובר עליו כעת הוא פוליסיליקון, רכיב חיוני ברוב הפאנלים הסולאריים, שכמחצית מאספקתו העולמית מגיעה מחלק זה של סין, בו מוחזקים למעלה ממיליון אויגורים בתנאי כפייה. גורמים בתעשיית האנרגיה המתחדשת חוששים כעת כי פוליסיליקון וחומרים חיוניים אחרים בתעשייה המגיעים משינג'יאנג, מופקים בעבודות כפייה. בשל היעדר גישה חופשית למחוז, יהיה זה קשה לוודא כי הספקים אינם מעורבים בהפרה שיטתית של זכויות אדם.
בינתיים, גוברים הלחצים הגלובליים לצמצום הסחר עם המחוז. ארה"ב והאיחוד האירופי שוקלים חקיקה שתאסור יבוא מוצרים מהאזור, כולל פוליסיליקון. בינואר האחרון, ארה"ב כבר אסרה על יבוא של כותנה ועגבניות מתוצרת המחוז.
חברות רבות בתעשיית הסולאר המערבית כבר צמצמו חשיפה לאזור, מחשש לחרם צרכנים. זאיד אשאי, מנכ"ל חברת נקסאמפ שבסיסה בבוסטון, הרוכשת פאנלים סולאריים ורכיבים נוספים מסין ומארה"ב, ציין כי הכנסת פקחים עצמאיים לשינג'יאנג היא משימה כמעט בלתי אפשרית. לדבריו, לעת עתה בכוונתו להמשיך ולרכוש מספקים סינים, בתקווה כי התעשייה תייצר מערך באמצעותו ניתן יהיה לוודא שמוצרים אינם מגיעים משינג'יאנג.
"אי אפשר להימנע מפוליסיליקון משינג'יאנג", אמר לוול סטריט ג'ורנל דניס איפ, אנליסט בדייווה קפיטל מרקטס בהונג קונג. "אם ארה"ב רצינית בנוגע לסנקציות, פעולה כעת לא תהיה טובה לפיתוח תעשיית הסולאר". בפועל, חברות סיניות שולטות בכ־80% משרשרת האספקה הסולארית העולמית, כולל ייצור תאים פוטו־וולטאים והרכבת פאנלים סולאריים.