סגור

מדינות ה־G7 יחלקו מיליארד חיסונים, אבל יגנו על הפטנטים

פסגת המדינות המתועשות ננעלה בהבטחה לסייע לכלכלות המתפתחות בתהליך ההתחסנות באמצעות חלוקה ומחירי עלות. הפטנטים יישארו מוגנים לפי שעה. הטון כלפי סין היה מרוכך מהצפוי אחרי שלא כולם הסכימו שהיא מהווה "איום קיומי"

דיווחים על אנחות רווחה נרשמו בכל אירועי פסגת ה־G7 שהתקיימה לחופי כפר אנגלי במחוז קורנוול בסוף השבוע.
מועדון המדינות העשירות המערביות קיבל בחזרה את "אחד משלהם", עם החלפתו של הנשיא דונלד טראמפ בג'ו ביידן. "הנשיא שיכנע את בעלות הברית ש'אמריקה חזרה'", אמר נשיא צרפת עמנואל מקרון, בהתייחסו לסלוגן של ביידן. "משב רוח מרענן", ציין ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון. את האווירה סיכמה היטב קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל: "בחירתו של ג'ו ביידן אין פירושה שהסתיימו הבעיות בעולם, אבל כעת אנחנו יכולים לחפש פתרונות לבעיות הללו".
הסיבות לתחושה מובנות. בארבע שנות נשיאותו, טראמפ ניצל ועידות בינלאומיות כדי לנגח את עמיתיו בנושאים שהיו עד אז בחזקת קונצנזוס, כמו סחר בינלאומי, מעמדם של ארגונים בינלאומיים ומעלליה של רוסיה. הוא גינה שיתוף פעולה בינלאומי, הוציא את ארה"ב מארגון הבריאות בשנת מגפה, פרש מהסכמים ושותפויות, קיצץ מקורות מימון וחזר והזכיר כי פעולותיו נשענות על מוטיב אחד — אמריקה תחילה.
2 צפייה בגלריה
חיסון חיסונים קורונה פטנט פייזר ג'ונסון אנד ג'ונסון ספוטניק אסטרהזנקה
חיסון חיסונים קורונה פטנט פייזר ג'ונסון אנד ג'ונסון ספוטניק אסטרהזנקה
חיסונים נגד קורונה
(רויטרס)
והנה, בשלושת ימי הפסגה, ואחרי שנת מגפה סוערת, נפגשו מנהיגי המדינות העשירות לדיפלומטיה פנים מול פנים, כולם מחוסנים ונכונים לדבר על העתיד ברוח של שיתוף פעולה. על החגיגה העיבו רק מחלוקות סביב הברקזיט שעל השלמתו הופקד ג'ונסון, העדות אחרונה (בינתיים) לגל ההנהגה הפופוליסטי. "אין טעם לכתוב מסמכי הבנה חדשים שתלויים באמון הדדי, בביטחון הדדי ובשלטון החוק, כשאתה פועל כגורם אופורטוניסט", אמר נייג'ל שיינוולד, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב על מעמדה של בריטניה בפסגה. כשנשאל על כך היום אמר ג'ונסון בביטול: "שררה בין ה־G7 הרמוניה נפלאה".
באירוע הנעילה של הפסגה הכריז ג'ונסון על מחויבות המדינות לפעול בשלושה נושאים: בריאות, חינוך ואקלים. את התוכנית הוא ארז בשם שהציע ביידן, "Build Back Better World", שמטרתה להציג עמדה אחידה בנושא סין באמצעות תוכנית תשתיות בינלאומית.
2 צפייה בגלריה
אינפו מתחסנים ונהנים
אינפו מתחסנים ונהנים
אינפו מתחסנים ונהנים
"אי אפשר רק לשבח את הערכים שלנו", אמר ג'ונסון, "מה שעלינו לעשות זה להדגים את תועלות הדמוקרטיה לשאר העולם, וניתן לעשות זאת באמצעות חיסון העולם, באמצעות עבודה משותפת לשיקום ההרס שיצר הנגיף, באמצעות יצירת גישה לחינוך, ולעשות זאת בעזרת סיוע למדינות לפתח את עצמן באופן ירוק ובר־קיימא". עוד הודיע, כי המדינות הסכימו לגיוס מיליארד מנות חיסון לטובת מדינות מתפתחות ולפתח "גלאי" מגפות שיבטיח איתור מוקדם ושיתוף פעולה בינלאומי, זאת בשונה מהגישה "הלאומנית והאנוכית" שהכתה בעולם, לדבריו, עם פרוץ המגפה.
המדינות הסכימו לבחון מה יוכלו לעשות כדי "לחלוק ידע עם המדינות המתפתחות" לגבי התמודדות עם המגפה ולקדם את שיווק החיסון במחיר עלות. במקביל, הן פסלו את הבקשות להסיר את הגנות הפטנט על החיסון ולמנוע ממדינות בעלות יכולות ייצור גנריות, כמו הודו ודרא"פ, שהוזמנו לפסגה כאורחות, לייצרו בעצמן.
אף שסיכום הפסגה כלל התייחסות ל"עבודות כפייה" בסין וקריאה כי תכבד זכויות אדם, כולל בהונג קונג, השפה כלפיה היתה מרוככת מכפי שביקש ביידן להשמיע. זאת ברקע חוסר הסכמה להגדרתה כ"איום קיומי". בסין הגיבו כצפוי: "הימים בהם החלטות עולמיות הוכתבו על ידי קבוצה קטנה של מדינות חלפו מזמן", אמר גורם רשמי לרויטרס, "אנו מאמינים כי מדינות, גדולות או קטנות, חזקות או חלשות, עניות או עשירות, הן שוות, וכי יש לטפל בענייני העולם באמצעות התייעצות של כל המדינות".