101 זוכי פרס נובל: "להשאיר את דלקי המאובנים באדמה"
101 זוכי פרס נובל: "להשאיר את דלקי המאובנים באדמה"
בין החותמים על העצומה, שנשלחה למנהיגי העולם: הישראלים אהרון צ'חנובר ואברהם הרשקו והדאלי לאמה; לדבריהם, "שריפת דלקי מאובנים – פחם, נפט וגז – היא הגורם המשמעותי ביותר לשינוי אקלים"
101 כלות וחתני פרס נובל, ובראשם הדאלי לאמה, פנו למנהיגי העולם בדרישה לחתום על אמנה למניעת הפצת דלקי מאובנים. "שינוי אקלים מאיים על חייהם של מאות מיליוני בני אדם ומסכן אלפי מינים של בעלי חיים", הם כתבו במכתב פתוח למנהיגי העולם. "שריפת דלקי מאובנים – פחם, נפט וגז – היא הגורם המשמעותי ביותר לשינוי אקלים. אנחנו קוראים לכם לפעול עכשיו כדי למנוע קטסטרופה אקלימית".
על המכתב, שנשלח ערב ועידת האקלים שכינס נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בשבוע שעבר, חתומים כלות וחתני פרס נובל לשלום, לרפואה, לפיסיקה, לכימיה ולכלכלה, בהם הישראלים אהרון צ'חנובר ואברהם הרשקו. "במשך זמן רב מדי ממשלות השתרכו מאחורי דרישות המדע", נכתב. "יש צורך בפעולה דחופה. שריפת דלקי מאובנים אחראית לכמעט 80% מפליטות הפחמן מאז המהפכה התעשייתית, והן גם גורם מזהם שפוגע בסביבה ובבריאות".
החתומים על המכתב מציינים שהסכם פריז מ-2015 לא מתייחס כלל לנפט, גז או פחם, ושמאז החתימה על ההסכם תעשיית דלקי המאובנים ממשיכה לתכנן ולהוציא לפועל פרויקטים חדשים, ובנקים ממשיכים לתמוך בפרויקטים אלו. "עד 2030 יופקו יותר פחם, נפט וגז מהכמות שתאפשר להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות. המאמצים לעמוד בהסכם פריז ולהפחית ביקוש לדלקי מאובנים ייפגעו אם ההספק ימשיך לגדול. הפתרון ברור: דלקי מאובנים חייבים להישאר באדמה", הם כתבו.
עוד הם קוראים למנהיגי העולם לפעול על מנת כדי לבלום את הרחבת ההפקה של דלקי מאובנים, להפסיק את התפוקה הקיימת ולהשקיע באנרגיות מתחדשות. "דלקי מאובנים הם התורם הגדול ביותר לשינו אקלים. אפשור המשך ההתרחבות של התעשייה הוא לא מוסרי. מערכת דלקי המאובנים היא עולמית ודורשת פתרון עולמי".