סגור

שיא נדבקים עולמי: "המגפה בהודו - צונאמי"

מספר הנדבקים ביממה האחרונה בעולם הוא הגבוה מפרוץ המגפה - יותר מ-893,000. שליש מהמאומתים מגיעים מהודו - שם המאבק בנגיף יצא משליטה. לבתי החולים נגמר החמצן, והם לא יכולים לקלוט חולים נוספים. המשפחות נאלצות לטפל ביקיריהן בעצמן, הממשלה שולחת רכבות ומטוסים עם בלוני חמצן. שני מיליון הודים נדבקו בשבוע: "זה צונאמי". ארה"ב מחדשת את השימוש בחיסון ג'ונסון אנד ג'ונסון אחרי שמספר מתחסנים סבלו מקרישי דם

מניין קורבנות הקורונה בהודו – ומספר הנדבקים היומי שלה – הגיעו ביממה האחרונה לשיאים מחרידים. בתי החולים בהודו סובלים ממחסור בחמצן, שנחוץ כדי להנשים חולים במצב קשה, ומדווחים על חולים שמתים בגלל המחסור הכבד. חלק מבתי החולים לא עומדים בעומס ונאלצים לסרב לקלוט חולים חדשים, בגלל מחסור במיטות אשפוז.
הודו, שבה יותר מ-1.3 מיליארד איש (הכי הרבה אחרי סין), הפכה לאחרונה למוקד הקורונה העולמי. היום דווח במדינה על 2,624 מתים נוספים. בשלושת הימים האחרונים מספר הנדבקים היומי שובר שיאים עולמיים: היום הגיע מספר הנדבקים החדשים ל-346,786.
2 צפייה בגלריה
פוטו מנהיגים במסיכה קורונה ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי
פוטו מנהיגים במסיכה קורונה ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי
(צילום: איי פי)
בחודש פברואר הכריזה הממשלה הפדרלית של נרנדרה מודי שהיא הצליחה לבלום את המגפה. באותה תקופה מספר המאומתים עמד על כ-10,000 ליממה. הודו האמינה שהמגפה מאחוריה, וגילתה שאננות: הרשויות הסירו הגבלות ואישרו לקיים התקהלויות. התושבים לא גילו זהירות – ובמקביל החל להתפשט במדינה וריאנט מדבק במיוחד.
כעת, כשהודו נמצאת בעיצומו של הגל השני, מדווחים במדינה על מראות קשים: מחוץ לבתי חולים בערים הגדולות משתרכים תורים של חולי קורונה. המשרפות בדלהי אמרו שהן לא עומדות בעומס, וביקשו ממשפחות שאיבדו את יקיריהן להמתין לשריפת הגופות.
הטלוויזיה ההודית תיעדה משפחות נואשות מטפלות בעצמן בחולים במסדרונות בית החולים וברחובות, בשעה שהן ממתינות לצוותים הרפואיים. גבר שהתאבל על אחיו בבית חולים בדלהי סיפר שראה משפחות רצות עם מכלי חמצן ומנסות למלא אותם בעצמן.
בדלהי המצב קשה במיוחד, ולפי הנתונים בכל ארבע דקות מת בדלהי חולה קורונה. הממשלה הפדרלית שלחה מטוסים ורכבות של צבא הודו כדי להביא לדלהי - ולערים גדולות אחרות - אספקת חמצן מאזורים נידחים ברחבי המדינה, וגם מסינגפור. אחת מ"רכבות האקספרס", עם 30,000 ליטרים של חמצן שמיועדים לבתי החולים, הגיעה לעיר לאקנאו במדינת המחוז אוטר פראדש. גם חיל האוויר העביר מכלי חמצן ואספקה נוספת לערים.
כשברקע המחסור בחמצן, השבוע פקד את הודו אסון כשחמצן דלף במשך חצי שעה ממכל שבעזרתו הונשמו חולי קורונה בבית חולים במדינת מהרשטרה, ו-22 חולים נחנקו למוות.
בתי החולים בדלהי פנו השבוע לבית המשפט העליון בעיר, כדי לדרוש מהממשלה האזורית ומהממשלה הפדרלית להורות על צעדי חירום שיבטיחו אספקה של ציוד רפואי הכרחי – בראש ובראשונה של חמצן. "זה צונאמי", אמר בית המשפט העליון בדלהי על מצב התחלואה, ודרש מהממשלות פתרונות. מומחים רבים מעריכים שהגל הנוכחי לא יסתיים בשבועות הקרובים. לפי המומחים, הדרך היחידה של הודו לבלום את הגל הנוכחי היא לקדם את מבצע החיסונים שלה, ולהטיל סגרים קפדניים ב"אזורים אדומים" עם תחלואה גבוהה.
בעקבות התפשטות המגפה בהודו הגיע היום מספר הנדבקים היומי בעולם לשיא של יותר מ-893,000 נדבקים חדשים. סוכנות הידיעות AFP דיווחה שהשיא הקודם היה ב-8 בינואר, ועמד על כ-819,000 נדבקים. יותר משליש מהנדבקים החדשים מגיעים מהודו. בשבוע החולף אובחנו 5.5 מיליון נדבקים חדשים בעולם – כולל קרוב לשני מיליון בהודו.
לפי הנתונים עד כה אובחנו בהודו 16.6 מיליון נדבקים, ומספר קורבנות הנגיף הוא 189,544. ההערכות הן שמספר החולים בפועל גבוה בהרבה. המדינה עם מספר הנדבקים הגבוה בעולם היא עדיין ארה"ב - שמתקדמת בחיסונים ושנראה ששיא המגפה מאחוריה.
2 צפייה בגלריה
חיסון קורונה ג'ונסון אנד ג'ונסון Johnson _alt Johnson
חיסון קורונה ג'ונסון אנד ג'ונסון Johnson _alt Johnson
חיסון הקורונה של ג'ונסון אנד ג'ונסון. פניית פרסה של ה-CDC
(צילום: רויטרס)
ארה"ב הודיעה אתמול שהיא תחדש את השימוש בחיסון של ג'ונסון אנד ג'ונסון – אחרי 10 ימים של השעיה, במהלכם נבדק הקשר בין החיסונים לקרישי דם שמהם סבל מספר זעום של מתחסנים. המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) ומנהל התרופות והמזון האמריקני מסרו ש-15 סבלו מהתופעה מתוך 8 מיליון שקיבלו את החיסון – ולכן הסיכוי לסבול מהתופעה נמוך במיוחד. כל ה-15 הן נשים, רובן מתחת לגיל 50. שלוש מהן מתו.
"אנחנו כבר לא ממליצים להשעות את השימוש בחיסון", נמסר מה-CDC. בניגוד לחיסונים האחרים לקורונה, החיסון של ג'ונסון אנד ג'ונסון ניתן במנה אחת בלבד.