סגור
משבר אקלים

מחקר: הפחתה בפליטות מזהמים תשפר המצב גם אחרי חציית רף שקבעו מדענים

הממצאים מצביעים, שגם עתה, כשמשבר האקלים מסלים בצורה מוחשית משנה לשנה, פעולה גלובלית מהירה להגבלת הפליטות יכולה להביא לשיפור מוחשי במצב עוד בימי חיינו ולמנוע אסונות גדולים יותר

כמה מנקודות המפנה האקלימיות אינן בלתי-הפיכות, והפחתה של פליטות גזי חממה יכולה למנוע שינויים קבועים גם אחרי חציית רף שקבעו מדענים – כך לפי מחקר שהתפרסם באפריל בכתב העת המדעי Nature. ממצאי המחקר מצביעים על כך שגם עתה, כשמשבר האקלים מסלים בצורה מוחשית משנה לשנה, פעולה גלובלית מהירה להגבלת הפליטות יכולה להביא לשיפור מוחשי במצב עוד בימי חיינו ולמנוע אסונות גדולים יותר.
במחקר החדש התמקדו המדענים בכמה מערכות שמסייעות לאזן את האקלים בכדור הארץ. אלו כוללות את יער הגשם באמזון, כיפות הקרח בקטבים וזרמים באוקיינוס האטלנטי וההודי. כולן נחשבות למערכות קריטיות שנמצאות תחת איום, כאשר קיים חשש אמיתי שעם חציית רף מסוים של התחממות גלובלית הן יתמוטטו וישתנו לבלי הכר. חום ובצורות ממושכות, למשל, יכולים להפוך את יער הגשם של האמזון לסוואנה צחיחה בתוך כמה עשורים.
1 צפייה בגלריה
פליטת גזי חממה מבתי זיקוק ב צ’כיה
פליטת גזי חממה מבתי זיקוק ב צ’כיה
פליטת גזי חממה מבתי זיקוק
(צילום: Martin Divisek)
המדענים בדקו מה יתרחש במקרה שההתחממות הגלובלית תחצה רף מסוים, אך המאמצים להפחתת פליטות גזי חממה יזכו להצלחה ויביאו לירידה של הטמפרטורה. הנחות עבר היו שמערכות שהשתנו לא יתאוששו בקלות, או בכלל. על מנת לבדוק הנחה זה יצרו החוקרים מודלים פשוטים של המערכות השונות ובחנו אותן תחת תרחישים מגוונים.
"מודלים פשוטים אפשרו לנו לבחון חלקים מרכזיים בדינמיקות השונות, מה שאפשר לנו לזהות שהמבנה של סוגים שונים של נקודות מפנה דומה", אמר לאתר Earther ד"ר פול ריצ'י מאוניברסיטת אקסטר, המדען המוביל במחקר. "מודלים מתוחכמים יותר, מנגד, דומים יותר ל'קופסה שחורה' בהבנת כל התהליכים".
כך, לדוגמה, מודלים קודמים זיהו את נקודת המפנה של הזרם האטלנטי שמכונה Atlantic Meridional Overturning Circulation כעומדת על התחממות גלובלית של בין 3 ל-5 מעלות. המחקר הנוכחי מציב את הנקודה על 4 מעלות. ואולם, המחקר מעלה שגם אחרי מעבר הנקודה השינוי במערכת אינו מיידי ויכול להמשך מאות שנים, במהלכן מצוי הזרם במה שמכנים החוקרים "מצב מלנכולי". בתקופה זו, הזרם נסגר באיטיות יחסית מנקודת מבט אנושית (אך מהירה ביחס לשינויים גיאולוגיים). חשוב יותר: הפחתת הטמפרטורה מתחת לנקודת האל-חזור יכולה לגרום להתאוששות מהירה של המערכת. הממצאים בנוגע לכיפות הקרח בקטבים דומים.
הממצאים בנוגע לאמזון קריטיים יותר. שם, נקודת המפנה ממוקמת בטמפרטורה נמוכה יותר, והשינוי שיתרחש עם חצייתה יימשך כמה עשורים או אפילו שנים. במקרה זה, אלא אם תתרחש הפחתה מהירה של הפליטות ובעקבותיה התקררות משמעותית, חציית נקודת המפנה עלולה להיות בלתי-הפיכה. כך גם לגבי זרם המונסון באוקיינוס ההודי, שיכול לשרוד רק כמה עשורים במקרה של חציית נקודת המפנה.
"זה סיפור של חדשות טובות, אבל עדיין יש צורך לנקוט בפעולה אקלימית עכשיו", אמר ריצ'י. "בסופו של דבר, האפשרות הבטוחה ביותר היא לא לחצות את נקודות המפנה מלכתחילה".