סגור

ביידן אסר רכישת אג"ח רוסיות ומכוון ללב הכלכלי של פוטין

בטענה לאיום חריג על כלכלת ארה"ב, בין השאר בשל הניסיון להתערב במערכת הבחירות, אסר ממשל ביידן על בנקים אמריקאיים לרכוש אג"ח של הבנק הרוסי המרכזי. האיום המרחף: הסלמת הסנקציות ובידודה של רוסיה

בשינוי חד ממדיניות קודמו דונלד טראמפ, הכריז הנשיא ג'ו ביידן בשבוע שעבר על הטלת שורת סנקציות כבדות משקל על רוסיה בהודיעו כי ארה"ב ניצבת בפני "מצב חירום לאומי". בין היתר, אסר על בנקים אמריקאיים לרכוש אג"ח שיונפקו לאחר 14 ביוני 2021 על ידי הבנק הרוסי המרכזי, משרד האוצר או קרן העושר הרוסיים, השית סנקציות ממוקדות על חברות טכנולוגיה שתומכות בשירותי הביון הרוסיים והורה על גירוש עשרה דיפלומטים רוסים מהמדינה.
ההאשמות כלפי רוסיה מפורטות: "ערעור מהלך בחירות חופשיות והוגנות ופעילות מוסדות דמוקרטיים, עיסוק בפעילות סייבר זדונית, טיפוח ושימוש בשחיתות בינלאומית כדי להשפיע על ממשלות והפרת עקרונות של החוק הבינלאומי, כולל כבוד לשלמותן הטריטוריאלית של מדינות".
2 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. "מצב חירום לאומי"
(צילום: אי.אף.פי)
רשימה זו מהווה, לפי ביידן, "איום חריג על המדינה, מדיניות החוץ וכלכלת ארה"ב". בה בעת, עם פרסום הסנקציות הוא הודיע כי איננו מעוניין בהסלמה נוספת. "הבהרתי לנשיא פוטין שאנחנו יכולים לבצע מהלכים נוספים", אמר על השיחה שניהל עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בשבוע שעבר. "אך בחרתי שלא לעשות זאת. בחרתי להתנהל באופן פרופורציונלי. ארה"ב לא מבקשת להזניק מעגל של הסלמה וסכסוך עם רוסיה. אנחנו מעוניינים במערכת יחסים יציבה וצפויה". ביידן אף הציע כי השניים ייפגשו בקרוב.
חודש מדיניות החוץ
המינוי הראשון של ביידן היה של אבריל היינס לתפקיד ראש המודיעין הלאומי (DNI), שאותו הוא ביצע ממש ביומו הראשון לתפקיד. כבר למחרת הטיל ביידן על היינס לערוך סקירה מלאה על שלל עבירות, לכאורה, של רוסיה. בשבוע שעבר פורסמו חלקים מהדו"ח, שבו קבעו בסוכנות הביון כי רוסיה פעלה כדי להתערב בבחירות 2020 (הערכה מודיעינית שטראמפ ביטל), הממשלה הרוסית אחראית להרעלת איש האופוזיציה אלכסיי נבאלני (טענה שטראמפ המעיט בחשיבותה) כמו גם לפריצה לספק השירות הממשלתי SolarWinds שנחשבת היום לחמורה ביותר אי פעם (שעליה טראמפ טען ללא כל בסיס, כי סין אחראית). בנוסף, סוכנות הביון קבעה כי קיימת סבירות נמוכה עד בינונית כי הקרמלין אכן הכריז פרס על ראשם של חיילי ארה"ב באפגניסטן.
העובדה שסוכנות הביון לא הצליחה לאמת את הטענה שלפיה רוסיה הכריזה פרס על ראשם של חיילים אמריקאים, ידיעה שבקיץ שעבר הפכה לאחד האירועים החדשותיים החשובים והמפלגים בפוליטיקה האמריקאית, משכה את תשומת לבם של פרשנים ופוליטיקאים מהאגף הימני. אלה טענו, כי כפי שהיה אסור לקבל טענות גורמי מודיעין ללא הוכחות, כך יש גם להתייחס לדו"ח הנוכחי — בספקנות.
ביידן, שהגדיר בעבר את תחום מדיניות החוץ "אהבתו הראשונה", נמנע מלעסוק בה באופן ישיר בשבועות הראשונים. למעשה, פגישתו עם ראש ממשלת יפן יושיהידה סוגה בסוף השבוע היתה הראשונה שקיים מאז תחילת הכהונה. כך, אפריל הפך לחודש מדיניות החוץ של ביידן עם שורה של החלטות מכריעות. לפני ההודעה על המהלך נגד רוסיה הטיל ביידן סנקציות על בכירים סינים בעוון רצח המיעוט האויגורי. הוא אף שלח משלחת לא רשמית ויוצאת דופן לטייוואן, תוך הפגנת תמיכה במדינה המוגדרת בסין כפרובינציה סוררת. בהחלטה שהפתיעה רבים, ביידן גם הודיע על הסגת כוחות ארה"ב מאפגניסטן עד 11 בספטמבר, שם היא מנהלת את המלחמה הארוכה בתולדותיה, שפרצה בעקבות פיגועי 11 בספטמבר.
"הנשיא חתם על הענקת סמכות חדשה וגורפת כדי להתמודד עם התנהגותה המזיקה והמתמשכת של רוסיה", אמרה שרת האוצר ג'נט ילן בהודעה שמפרטת את הסנקציות הכלכליות. "האוצר ממנף את הרשות החדשה הזו כדי להטיל סנקציות על ממשלת רוסיה בשל התנהלותה הבלתי מקובלת, כולל על ידי הגבלת יכולתה של רוסיה לממן את פעילותה ובהתמקדות ביכולות הסייבר הזדוניות של רוסיה". מלבד האיסור להשתתף בשוק האג"ח הממשלתיות של רוסיה, במשרד האוצר מציינים סנקציות שיושתו על שש חברות הטכנולוגיה ו־32 גופים ואנשים שונים, בהם חברות מידע ונתונים, שהקימו מערך של הפצת מידע כוזב בארה"ב, לקחו חלק בהפצת תיאוריות קונספירציה וחדשות כזב כדי להשפיע באופן סמוי על המצביעים האמריקאיים וסייעו לגופי הביון הרוסיים לבצע את הפריצה ל־SolarWinds. ארה"ב אף הטילה סנקציות על חמישה אנשים ושלושה גופים הקשורים לסיפוח קרים, זאת בפעולה מתואמת עם בריטניה, אוסטרליה, קנדה והאיחוד האירופי.
איסור על רכישת חוב הנקוב ברובל הוא ללא ספק הסנקציה הקשה מכולן. איסור זה מצטרף לזה שהוטל על מוסדות פיננסיים אמריקאיים עוד ב־2019 לרכישת חוב שהונפק על ידי הבנק הרוסי המרכזי, קרן העושר או משרד האוצר, הנקוב בדולרים. בשני המקרים, האיסור חל רק על השוק הראשוני ומאפשר מסחר בשוק המשני.
הרובל לא רשם ירידות
עבור רוסיה, גיוס חוב הוא הכלי שבאמצעותו ממומנים עסקי האנרגיה שלה, ומהווה את ליבת הפעילות הכלכלית שלה. מאז הסנקציות הקשות שהטיל הנשיא אובמה ב־2014 בעקבות סיפוח חצי האי קרים, פעלה רוסיה לצמצום הסתמכותה על משקיעים זרים. עם זאת, 20% מהחוב שלה מוחזקים עדיין בידי גורמים זרים, כאשר 7% מהחוב שנקוב ברובל נמצאים בידי גופים אמריקאיים.
מדובר בשיעורים קטנים, כך שהסנקציה לא תורגש באופן משמעותי בכלכלה הרוסית, זאת אף שהיא מצויה במצב שברירי במיוחד ברקע התפשטות הקורונה והנפילה במחירי הנפט. בהתאם, לא נרשמו בימים האחרונים ירידות במחיר הרובל או האג"ח הממשלתיות. הצעד, כך ניכר, אמור בעיקר לשמש תמרור אזהרה, כי אם לא תפסיק בפעילותה, ארה"ב עלולה לנקוט צעדים כלכליים קשים יותר שיבודדו אותה עוד יותר מהשווקים הבינלאומיים.
איומים לחוד תוצאות לחוד. בפעמים הקודמות שהושתו סנקציות קשות על רוסיה, כמו לאחר סיפוח חצי האי קרים או הרעלת המרגל הרוסי בבריטניה ב־2018, רוסיה לא הפכה לשחקן צייתן יותר בזירה הבינלאומית. בהתאם, עם מסירת ההודעה על גירוש אנשי המודיעין הרוסיים מארה"ב והשתת הסנקציות הכלכליות, מסרה דוברת משרד החוץ הרוסי כי המדינה תגיב בעוצמה. "התנהגות תוקפנית שכזו תקבל כמובן תגובה מכרעת", אמרה הדוברת. "בוושינגטון צריכים לדעת שיהיה מחיר להידרדרות היחסים. האחריות מוטלת לחלוטין על ארה"ב". סגן שר החוץ סרגיי ריאבקוב הזהיר גם הוא כי "שורה של פעולות תגמול תגיע בקרוב". כצעד ראשון הודיעה רוסיה על גירושם של עשרה דיפלומטים אמריקאים.