הסכם היסטורי בפסגת G7: ייקבע מס חברות גלובלי של 15% לפחות
הסכם היסטורי בפסגת G7: ייקבע מס חברות גלובלי של 15% לפחות
שרי האוצר של המדינות העשירות בעולם הגיעו בפסגתם בלונדון להסכמה בעניין הטלת מס גלובלי מינימלי על החברות הבינלאומיות הגדולות; שר האוצר הבריטי, רישי סונאק: "הרפורמה תבטיח שהחברות הנכונות ישלמו את המס הנכון במקומות הנכונים"; שרת האוצר האמריקאית, ג'נט ילן: "ההסכם יבטיח יחס הוגן לבני מעמד הביניים ולעובדים בארה"ב ובעולם"
הושגה הסכמה היסטורית: שרי האוצר של מדינות ה-G7 הגיעו להסכם על מיסוי גלובלי מינימלי על חברות בינלאומיות בפגישתם המתקיימת בלונדון בסוף השבוע - והוא יעמוד על 15% לפחות. כשתיושם ההצעה חברות הטכנולוגיה הגדולות, בעלות שולי רווח של 10% לפחות, לא יוכלו עוד להתחמק מתשלום מסים על ידי רישום הכנסותיהן במדינות שהעניקו להן פטור.
שר האוצר הבריטי, רישי סונאק, מסר כי "אני מאושר להודיע ששרי האוצר של מדינות ה-G7 הגיעו היום לאחר שנים של דיונים להסכם היסטורי לרפורמה במיסוי הגלובלי, כך שיתאים לעידן הדיגיטלי העולמי - ובעיקר שיהיה הוגן כך שהחברות הנכונות ישלמו את המס הנכון במקומות הנכונים".
סונאק הסביר כי מדינות ה-G7 (ארה"ב, קנדה, בריטניה, צרפת, איטליה, גרמניה ויפן) הסכימו ל"עיקרון של מס חברות גלובלי מינמלי של 15% על חברות גדולות, שיוטל על בסיס מדינה ספציפית – הוא ייצור שדה משחק מאוזן יותר עבור חברות בריטיות, וכן ימנע העלמות מס".
שרת האוצר האמריקאית, ג'נט ילן, בירכה גם היא על ההסכם וצייצה בטוויטר כי המס החדש "יסיים את המירוץ לתחתית במיסוי תאגידים ויבטיח יחס הוגן לבני מעמד הביניים ולעובדים בארה"ב וברחבי העולם".
ההסכם שם לו למטרה ענקיות טכנולוגיה עולמיות כמו אמזון ומיקרוסופט. שר האוצר הגרמני אולף שולץ אמר לפני ההודעה שההסכם "ישנה את העולם". לדבריו, שיעור מס של 15% יעזור לשלם את החובות שהצטברו במהלך המגפה. "אם נסכים על מס מינימלי לתאגידים, זה יעזור לנו לצאת מהמירוץ אל התחתית שאנו רואים בסוגיית המיסוי כיום", הוא אמר ל-BBC, "זה יעזור גם למדינות שאנו חיים בהן לממן את המשימות העומדות בפניהן, ובמיוחד אחרי מגפת הקורונה וכל הכסף שהוצאנו – להגן על בריאות האזרחים ועל הכלכלה". שר האוצר הצרפתי ברונו לה מר אמר מוקדם יותר שהוא רואה בשיעור המס המינימלי של 15% כ"נקודת התחלה. אם אפשר שהוא יהיה גבוה יותר, אז עדיף שיהיה לנו מס גבוה מ-15%".
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן וממשלו הציעו תחילה מס גלובלי של 21% לפחות, בניסיון להביא לסיומו את המירוץ להורדת יסים שהתנהל בין מספר מדינות כדי לפתות עסקים בינלאומיים. עם זאת, לאחר מו"מ קשוח, הושגה פשרה של 15%.
לפי CNBC, הסכם עולמי בתחום הזה מהווה חדשות טובות עבור אומות מרוששות, שמנסות לבנות מחדש את כלכלתן אחרי משבר הקורונה. אך הרעיון של ביידן לא התקבל באותה רמת התרגשות בכל העולם. בריטניה, למשל, לא תמכה מיד בהצעה. הנושא עשוי להיות שנוי במחלוקת גם בתוך האיחוד האירופי, שמדינות שונות בו מטילות מסים תאגידיים שונים, וחלקן הופכות עצמן כך לכדאיות עבור חברות גדולות. המס המוטל באירלנד, למשל, הוא 12.5%, בעוד זה של צרפת הוא 31%.
שר האוצר האירי פסקל דונוהו אמר באפריל שיש להתיר למדינות קטנות להטיל שיעורי מס מופחתים, כדי לאזן את הפער בינן לבין מדינות גדולות ועשירות. הכלכלות הגדולות בעולם חלוקות ביניהן לגבי שיעורי המס מזה זמן מה, במיוחד לאור התכניות למסות ענקיות טכנולוגיה. ארה"ב תחת דונלד טראמפ התנגדה נחרצות למס דיגיטלי, ואיימה להטיל מכסים נגדיים אם דבר זה ייעשה.