הפילנתרופיה המערבית משנה כיוון: אנרגיה נקייה במקום תרומות מזון
הפילנתרופיה המערבית משנה כיוון: אנרגיה נקייה במקום תרומות מזון
איקאה וקרן רוקפלר מתכננות לגייס 10 מיליארד דולר בהשקעות מסוכנויות פיתוח בינלאומיות. המטרה: הקמת פרויקטי אנרגיה מתחדשת בהודו, ניגריה ואתיופיה וחילוץ כמיליארד אנשים מעוני אנרגטי
קרנות איקאה ורוקפלר יבצעו את ההשקעות הגדולות ביותר שלהן עד כה ויקימו קרן למימון פרויקטי אנרגיה מתחדשת בהיקף של מעל 10 מיליארד דולר. מטרת הפרויקטים, שהיקפיהם יהיו קטנים עד בינוניים, היא לחלץ מעל מיליארד אנשים מעוני אנרגטי.
כל אחת מהקרנות תזרים 500 מיליון דולר בהון סיכון, כאשר היעד הוא למשוך עוד השנה 10 מיליארד דולר בהון נוסף מסוכנויות פיתוח בינלאומיות. בשלב הבא ייפתחו הפרויקטים גם למשקיעים מוסדיים, בניסיון להרחיב את ההשקעה באנרגיה מתחדשת למדינות כמו הודו, ניגריה ואתיופיה.
"זה יכול להיות ישים מבחינה מסחרית. ישנו סיכון של מיליארד דולר שנלקח מראש, והוא יכול להזרים השקעות של עשרות מיליארדי דולרים. אנחנו לא מהמרים פה. ראינו שזה עובד בהודו. אנחנו יודעים מה צריך לעשות כדי להצליח", ציין רג'יב שאה, נשיא עמותת רוקפלר.
פר הגנס, מנכ"ל קרן איקאה הוסיף כי היא מציעה "הזדמנות משמעותית מאוד" להתמודד עם שניים מהאיומים הגדולים ביותר הקיימים במדינות המתפתחות: עוני ושינוי אקלים. השקעה באנרגיה מתחדשת הפכה לעסק רציני באירופה ובארה"ב, אך בכוונת פלטפורמת איקאה־רוקפלר לעשות משהו דומה באמצעות פרויקטים בהיקף מצומצם יותר, בשווקים המתעוררים. המטרה היא לפתח פרויקטי אנרגיה מתחדשת ניתנים להפצה, ולא תחנות כח מרוכזות, זאת בעיקר בצורת פרויקטים מיני־סולאריים אך גם פרויקטים מיקרו־הידרואלקטריים.
העמותות מסרו כי כבר חתמו על הסכמים עם התאגיד הבינלאומי למימון, המשוייך לבנק העולמי ועם תאגיד הפיננסים הבינלאומי האמריקאי, והתקווה היא שהמעורבות של איקאה תוביל לתמיכה של ארגונים דומים באירופה.
המטרה שהציבו היא להשיג מימון של 10 מיליארד דולר עד סוף השנה מסוכנויות פיתוח שיצטרפו למיליארד הדולר הראשוניים שהשקיעו. בשלב הבא יזמינו העמותות גם משקיעים מוסדיים לסייע במימון פרויקטים מסוימים.
להערכתו של שאה, הפלטפורמה עשויה לצמוח בסופו של דבר ל־100 מיליארד דולר או אפילו לטריליון דולר באמצעות "מינוף ההון הפילנתרופי במטרה להשיג הון מסחרי".
מניסיונו כבכיר בממשל אובמה, שהשתתף בוועידות פריז וקופנהגן לשינוי אקלים, שאה מודה כי ראה "הרבה התחייבויות וכוונות טובות, אבל רק מעט ביצוע".
"יש ליוזמה הזו את ההזדמנות להפוך להשקעה המשמעותית והגדולה ביותר שמכוונת לשתי מטרות: לחלץ אנשים מעוני בצורה ידידותית לסביבה", אמר.
לפי הגנס, עמותת איקאה, שהוקמה על ידי ענקית הרהיטים כדי להגן עליה מפני השתלטות וכדי להשקיע בפרויקטים נגד אי־שוויון, מתייחסת לעוני אנרגטי כאל המכשול הגדול ביותר לצמיחה במדינות העניות.
שתי העמותות הציבו גם יעד לצמצם במיליארד טונות את פליטות הפחמן הדו־חמצני, כאשר כלל הפליטות העולמיות ב־2020 עמדו על כ־34 מיליארד טונות, ולחלץ את אותם מיליארד אנשים מעוני אנרגטי עד סוף העשור. שאה הודה שהמגפה עיכבה את הפיתוח במדינות העניות בכשני עשורים וכי קיים צורך רב בעידוד צמיחה כלכלית בצורה ידידותית לסביבה במדינות הללו. "עכשיו הגיע הזמן לפעול", הדגיש.