סגור

FT
משקי הבית העשירים חסכו בקורונה, ולא ימהרו לבזבז

בכלכלות המפותחות שבהן ממשלות הציגו תוכניות תמריצים נדיבות, שיעורי החסכונות העודפים ב־2020 היו מהגבוהים בעולם. למרות העלייה בביטחון הצרכנים, הארנקים לא בהכרח ייפתחו. אנליסט: "משקי בית עשירים ימשיכו לשמור על החסכונות"

צרכנים ברחבי העולם אגרו 5.4 טריליון דולר נוספים בחסכונות מאז פרוץ מגפת הקורונה. בשילוב עם ביטחונם הגובר והולך לגבי התחזית הכלכלית, נסללת הדרך להתאוששות חזקה בהוצאות במקביל לפתיחת העסקים. משקי בית בעולם צברו את החסכונות העודפים — המוגדרים כך בהשוואה לדפוס ההוצאות של 2019 ומהווים יותר מ־6% מהתמ"ג הגלובלי — עד לסוף הרבעון הראשון של השנה. כך לפי הערכות של סוכנות דירוג האשראי מודי'ס.


הכנסות מוגנות

ביטחון הצרכנים הגובר ברחבי העולם מרמז כי יהיו נכונים להוציא שוב במהרה, זאת עם פתיחתם המחודשת של חנויות, ברים ומסעדות כאשר יוקלו מגבלות הריחוק החברתי. ברבעון הראשון של השנה, מדד ביטחון הצרכנים הגלובלי של קונפרנס בורד הגיע לשיא מאז החל תיעוד הנתונים ב־2005, עם התאוששויות משמעותיות באזורים שונים בעולם.
מרק זאנדי, כלכלן ראשי במודי'ס אנליטיקס מציין: "השילוב של השתחררות ביקושים משמעותיים ועודפי חיסכון משמעותיים יתניע את העלייה בהוצאות הצרכנים ברחבי העולם, זאת כאשר מדינות יתקרבו להשגת חיסוניות עדר וייפתחו מחדש". אם הצרכנים יוציאו כשליש מהחסכונות העודפים שלהם, הרי שהתוצר הגלובלי יעלה במעט יותר מ־2% השנה ובשנה הבאה, כך לפי הערכות מודי'ס.

חרף העובדה שהכלכלה הגלובלית רשמה בשנה שעברה את הצניחה הגדולה ביותר בתוצר בתולדות העת החדשה, הכנסות משקי הבית היו מוגנים באופן משמעותי בזכות תוכניות תמריצים ממשלתיות חסרות תקדים שהוצגו ברוב הכלכלות המפותחות. צרכנים גם צמצמו את ההוצאות בשל אי־הוודאות הרבה לגבי משרות והכנסות, ומשום שעסקים רבים היו סגורים או פעילותם הוגבלה.
כתוצאה, ב־2020, שיעורי החיסכון של משקי הבית בכלכלות המפותחות הגיעו לרמות הגבוהות ביותר במאה האחרונה, כך לפי נתוני ה־OECD, ופיקדונות הבנקים גדלו בקצב מהיר במדינות רבות.
זאנדי אומר כי החסכונות העודפים היו ברמה הגבוהה ביותר בכלכלות המפותחות, בעיקר בצפון אמריקה ובאירופה שם הושתו סגרים נרחבים והוצאות הממשלות על תמריצים היו גבוהות.
בארה"ב לבדה, משקי הבית צברו למעלה מ־2 טריליון דולר בחסכונות עודפים, מעריכים במודי'ס.
זאת עוד לפני שחולקו המענקים הישירים במסגרת תוכנית התמריצים של הנשיא ג'ו ביידן שהיקפה 1.9 טריליון דולר. ביחד, לסכומים הללו פוטנציאל לתדלק "פרץ הוצאות נרחב", ציין קרישנה גוהא, כלכלן בחברת הייעוץ לבנקאות השקעות, אוורקור ISI.
סילביה ארדניה, כלכלנית בברקליס, צופה "האצה מהירה למדי של הוצאות משקי הבית השנה" בארה"ב ובמידה פחותה בבריטניה, אף כי הזהירה כי "מבצע התחסנות אטי יותר עלול לפגוע בהתאוששות ההוצאות בגוש היורו" בשני הרבעונים הבאים.
מספר מדינות במזרח התיכון שבהן התמיכה הממשלתית היתה נדיבה רשמו גם הן חסכונות עודפים משמעותיים, בעוד באסיה, החסכונות העודפים היו נמוכים לעומת אזורים אחרים, זאת בעקבות הכלת הנגיף וההשפעה הפחותה של המגפה על התנהלות משקי הבית.
בדרום אמריקה ובמזרח אירופה, החסכונות היו נמוכים יותר כתוצאה מפגיעה קשה של המגפה ותמיכה ממשלתית פחותה.
בה בעת, באופן בולט, ההשפעה של המגפה לא היתה שוויונית והחסכונות נאגרו בעיקר על ידי משקי בית עשירים יותר בכל האזורים.
מדד ביטחון הצרכנים של מורנינג קונסלט מראה שיפורים יציבים בסך הכל בין ינואר לאפריל ב־15 כלכלות גדולות, אף כי נתח גדול יותר של משקי בית מעוטי הכנסה דיווחו כי התנאים הכלכליים שלהם הוחרפו בהשוואה לשנה שעברה.

עלייה בעושר

למעלה משליש ממשקי הבית האמידים במדינות רבות, כולל סין, אוסטרליה, איטליה, רוסיה וארה"ב אמרו כי כעת זהו זמן טוב לביצוע רכישות גדולות, אך זו איננה המציאות במשקי בית עניים יותר, כך לפי נתוני מורנינג קונסלט.
יאן הציוס, כלכלן בגולדמן זאקס, מעריך כי כמעט שני שלישים מהחסכונות העודפים בארה"ב מוחזקים על ידי 40% העשירים יותר של האוכלוסיה ואומר כי עובדה זו עלולה לעכב את היקף ההתאוששות הכלכלית משום ש"משקי בית עשירים יותר ימשיכו להחזיק בחלק הארי של החסכונות העודפים".
אדם סלייטר, כלכלן בכיר באוקספורד אקונומיקס אומר: "אם החסכונות העודפים מוחזקים בעיקר על ידי משקי הבית העשירים יותר והם יתייחסו לחסכונות הללו כאל עלייה בעושר ולא כאל תוספת להכנסה, נוכל לצפות לרמה נמוכה יותר של הוצאות עודפות".
בבריטניה, כמעט שלושה רבעים ממשקי הבית שדיווחו על עלייה בהיקף החסכונות מתכננים להמשיך ולהחזיק בהם בחשבונות הבנק, כך לפי הבנק המרכזי של אנגליה. אחרים מתכננים להשתמש בחסכונות כדי לפרוע חובות, לבצע השקעות או להרחיב את רשת הביטחון הפנסיונית.
נתונים אלה תואמים את ממצאי קונפרנס בורד, לפיהם נרשמה עלייה דו־ספרתית בהיקף הצרכנים שהגדילו את החסכונות וההשקעות ברבעון הראשון של 2021 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.