וריאנט דלתא משתולל בדרום אפריקה, עומס קיצוני בבתי החולים
וריאנט דלתא משתולל בדרום אפריקה, עומס קיצוני בבתי החולים
מבצע החיסונים מקרטע ושיעור ההדבקות במדינה עולה בקצב גבוה. הנשיא רמפוסה: "התגברנו על שני גלים, אך כעת אנחנו בעיצומו של גל הרסני". ארגון הבריאות העולמי: "ממדי הגל השלישי באפריקה הם חסרי תקדים. חייבים לפעול כדי למנוע ממקרה החירום הזה להפוך לטרגדיה"
מערכת הבריאות ביוהנסבורג, העיר הגדולה בדרום אפריקה, נמצאת בימים אלה תחת עומס כבד של חולים בשל גל תחלואה שמקורו בווריאנט דלתא (מוטציה של נגיף הקורונה שהתגלתה לראשונה בהודו), תחלואת חורף ומבצע חיסונים מקרטע. כך מדווח "הגרדיאן" הבריטי.
וריאנט דלתא הוא כעת הדומיננטי במדינה המפותחת ביותר באפריקה, שם שיעור התמותה הרשמי הוא יותר מ-60 אלף. אם כי על פי חלק מהסברות מדובר בתמותה גבוהה של יותר מ-170 אלף איש מקורונה עד כה במדינה.
על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO), ברחבי יבשת אפריקה אחראי הווריאנט לגל שלישי אגרסיבי במיוחד עם עלייה מהירה במספר הנדבקים, יותר מאשר בגלים הקודמים.
ארגון הבריאות העולמי הזהיר בשבוע שעבר שקצב ההדבקה באפריקה נמצא בעלייה כבר שישה שבועות רצופים, והוא רשם עלייה של 25% בשבוע שעבר, עם 202 אלף מקרים חדשים. בדרום אפריקה נרשמו יותר מחצי ממקרי ההדבקה, אם כי זו אחת המדינות היחידות ביבשת שבה מתנהל מערך בדיקות נרחב. ב-1 ביולי בלבד אובחנו במדינה יותר מ-21 אלף נדבקים חדשים.
הרשויות בדרום אפריקה לא הצליחו לעצור את התפשטות הזן החדש של הנגיף, ורק עברו להטיל מגבלות חדשות לאחר שגל הדבקות משמעותי פגע קשות בלבה הכלכלי של המדינה.
נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוסה (Cyril Ramaphosa) אמר בשבוע שעבר שמערכת הבריאות במדינה "מתפרקת", והטיל איסור של שבועיים על כל ההתקהלויות - במקומות סגורים או פתוחים. כמו כן הוטל איסור נסיעה לאזורים ומהאזורים שנפגעו בצורה הקשה ביותר במדינה, כמו חאוטנג, האזור המאוכלס ביותר והפורה ביותר כלכלית. בנוסף הוטל עוצר מורחב ובתי הספר נסגרו לפני החגים. "התגברנו על שני גלים מכריעים, אך כעת יש לפנינו גבעה נוספת לטפס עליה, אתגר ממשי, התחדשות מסיבית של הדבקות, גל הרסני", אמר הנשיא.
עם זאת, הכעס והתסכול במדינה גברו לאחר שהבטחות חוזרות ונשנות להאיץ את מבצע החיסונים המקרטע הופרו. רק 3 מיליון מנות חיסון נמסרו לאוכלוסייה של 60 מיליון תושבים. ממלא מקום שר הבריאות, ממולוקו קוביי-נגובנה, אמר כי משלוח החיסונים ייכנס לקצב בשבועות הקרובים, כאשר היעד הוא לחסן את כל האנשים מעל גיל 50, כמו גם שוטרים, מורים וחיילים.
הזינוק בתחלואה חשף את חולשתה של מערכת הבריאות הציבורית במדינה. בתי החולים עמוסים בחולים ויש מחסור בחמצן לנזקקים, אך מעל לכל חשף הגל הנוכחי את היעדר המיומנות של צוותי הרפואה. הגעתם המתוקשרת של רופאים צבאיים תוארה על ידי אנשי מקצוע בתחום הבריאות כ"טיפה מאוחרת מאוד באוקיינוס גדול מאוד". במקומות רבים במדינה ארגוני התנדבות ממלאים את הפערים בכוח אדם. כמה חולים ביוהנסבורג שלא נמצאה בעבורם מיטה במערכת הבריאות הציבורית מטופלים במחלקת קורונה מאולתרת שהקים ארגון צדקה מוסלמי בעיר.
לפי ארגון הבריאות העולמי, היקפו ומהירותו של הגל השלישי בדרום אפריקה הם חסרי תקדים. לדברי ד"ר מטסידישו מואטי (Matshidiso Moeti), המנהל האזורי של ארגון הבריאות העולמי באפריקה, "ההשתוללות של זנים חדשים ומידבקים יותר של קורונה מעלה את האיום על אפריקה לרמה חדשה לגמרי. המשמעות של יותר הדבקות היא יותר מקרים קשים של תחלואה ויותר מקרי מוות, על כן על כולם לפעול כדי למנוע ממצב החירום הזה להפוך לטרגדיה".
שמונה חיסונים נגד קורונה אושרו על ידי ארגון הבריאות העולמי, אך משלוחים לאפריקה, בפועל, התייבשו. "אסור לתת לאפריקה ליפול בעיצומו של הגל הגרוע ביותר שלה עד כה", אמר מואטי. לפי "הגרדיאן", עד כה 15 מיליון תושבים באפריקה מחוסנים באופן מלא - מדובר ב-1.2% בלבד מאוכלוסיית היבשת.