סגור
משבר אקלים

הקורונה לא עצרה את משבר האקלים - שרק הלך והחמיר ב-2020

לפי דו"ח של ארגון המוטאורולוגיה העולמי של האו"ם, במהלך השנה שעברה נרשמה החמרה בשורה של מדדי אקלים, כמו טמפרטורת ים ויבשה, גובה פני הים, נמיסת קרחונים ואירועי מזג אוויר קיצניים. עם טמפרטורה ממוצעת של 1.2 מעלות מעל לעידן הטרום-תעשייתי, 2020 היתה אחת משלוש השנים החמות בהיסטוריה. בדרך לנקודת האל-חזור?

מגבלת הקורונה וההאטה הכלכלית של 2020 לא עצרו את משבר האקלים, שהשפעותיו השונות הואצו במהלך השנה שעברה – כך מזהיר ארגון המוטאורולוגיה העולמי (WMO) של האו"ם, בדו"ח שפרסם השבוע.
לפי הארגון, במהלך 2020 זוהתה החמרה בשורה של מדדי אקלים, כמו טמפרטורת ים ויבשה, גובה פני הים, נמיסת קרח ים וקרחונים ואירועי מזג אוויר קיצניים. בנוסף, 2020 היתה אחת משלוש השנים החמות בהיסטוריה, עם טמפרטורה ממוצעת של 1.2 מעלות מעל לעידן הטרום-תעשייתי. מדעני אקלים מזהים התחממות של 1.5 מעלות כרף שמעליו לא ניתן יהיה למנוע את ההשפעות החמורות ביותר של שינוי אקלים.
"כל מדדי המפתח בדו"ח הזה מצביעים על כך ששינוי האקלים ממשיך ואינו מרפה, עם עלייה בתדירות ובחומרה של אירועי קיצון, ונזקים חמורים שפוגעים באנשים, בחברות ובכלכלות", אמר מזכ"ל WMO, פרופ' פטרי טאלאס, בהודעה לעיתונות. "מגמת האקלים השלילית תמשך בעשורים הקרובים ללא קשר למאצינו למתן אותה. לכן חשוב להשקיע בהתאמה".
מהדו"ח עולה שריכוז גזי החממה באטמוספירה המשיך לעלות ב-2019 וב-2020, כשריכוז הפחמן עמד בשנה שעברה עלל 410 חלקים למיליון, ועד תוך השנה הנוכחית צפוי לעמוד על 414 חלקים למיליון. זאת, חרף האטה כלכלית שמתנה את פליטות גזי החממה בשנת הקורונה.
2 צפייה בגלריה
ים ארקטי קוטב צפוני קרח קרחונים משבר אקלים התחממות גלובלית
ים ארקטי קוטב צפוני קרח קרחונים משבר אקלים התחממות גלובלית
נמיסת קרחונים בים הארקטי
(צילום: AP)
האוקיינוסים סופגים 90% מהחום העודף שנוצר מפעילות אנושית, וב-2019 הגיע הטמפרטוורווה שלהם לשיא – מגמה שצפויה להמשך ב-2020. יותר מ-80% משטחי האוקיינוסים חוו לפחות גל חום ימי אחד בשנה שעברה, ו-45% מהם סבלו מגל חום "קיצוני". במקביל, גובה פני היום עולה בקצב גבוה מבעבר כתוצאה מנמיסת קרחונים בגרילנד ובאנטארקטיקה.
באזור הארקטי, שטח קרח הים המינמילי עמד בסוף הקיץ שעבר על 3.75 מיליון קמ"ר - הפעם השנייה בהיסטוריה שבה ירד שטחו מתחת ל-4 מיליון קמ"ר. ביולי ובאוקטובר נצפו שיאים שליליים של שטח קרח ים לחודשים אלו. בסיביר ומצפון לחוג הקוטב הצפוני נמדדו טמפרטורות שיא, שהאיצו את נמיסת הקרחונים והביאו לגלי חום ימיים ממושכים. מגמת הנמיסה של מדף הקרח באנטארקטיקה, שנמצאת בהאצה מאז 2005, המשיכה. הטמפרטורות בסיביר היו גבוהות ב-3 מעלות מהממוצע, עם שיא נקודתי של 38 מעלות שלווה בשריפות ממושכות.
אירועי קיצון בולטים שתועדו בשנה החולפת כוללים שטפונות כבדים בחלקים גדולים של אפריקה ואסיה, שבקרן אפריקה הביאו להתפרצות ארבה. במקביל, בפנים דרום-אמריקה נרשמו בצורות חמורות, במיוחד בצפון ארגנטינה, פראגוואי ומערב ברזיל. אובדן התוצרת החקלאית כתוצאה מכך מוערך ב-3 מיליארד דולר בברזיל לבדה. בצורת ארוכת טווח ממשיכה גם בדרום אפריקה.
בארה"ב תועדו בחציון השני של 2021 השריפות הגדולות בהיסטוריה, שתודלקו על ידי בצורת ממושכת. יולי וספטמבר היו החודשים החמים והיבשים בהיטוריה של דרום-מערב ארה"ב: בעמק המוות בקליפורניה נמדדו ב-16 באוגוסט 54.5 מעלות – הטמפרטורה הגבוהה בעולם ב-80 השנים האחרונות לפחות.
2 צפייה בגלריה
גל חום סופר קיצוני ב סיביר
גל חום סופר קיצוני ב סיביר
גל החום הקיצוני בסיביר
(צילום: שאטרסטוק)
גם מספר הסערות הטרופיות הגיעו לשיא, עם יותר מ-30 סופות חזקות מספיק כדי לזכות לשם בעונת ההוריקנים בצפון האוקיינוס האטלנטי – המספר הגדול בהיסטוריה. 12 סופות הגיעו לשטח ארה"ב, לעומת שיא קודם של 9. הוריקן לאורה לבדו גרם לנזקים בהיקך של 19 מיליארד דולר; בגבול הודו-בנגלדש, ציקלון אמפן גרם לנזקים של 14 מיליארד דולר. טייפון רולי, שהגיע לפיליפינים ב-1 בנובמבר, היה הסערה הטרופית החזקה ב-2020 עם רוחות שהגיעו למהירות של 220 קמ"ש.
"הדו"ח הזה מראה שאין לנו זמן לבזבז", אמר מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש. "האקלים משתנה, והשפעותיו כבר יקרות מדי לאנשים ולעולם. זו השנה לפעולה. מדינות צריכות להתחייב לאפס פליטות עד 2050 ולצמצום הפליטות ב-45% בהשוואה ל-2010 עד 2030. הן צריכות לפעול עכשיו כדי להגן על אנשים נגד ההשפעות ההרסניות של שינוי אקלים".