איראן: "סוכם שרוב הסנקציות יוסרו"; ראש המוסד נפגש עם ביידן
איראן: "סוכם שרוב הסנקציות יוסרו"; ראש המוסד נפגש עם ביידן
יוסי כהן הוא הבכיר הישראלי הראשון שנפגש עם נשיא ארה"ב מאז כניסתו לבית הלבן. הוא דן איתו באיראן, כשבווינה מתנהל המו"מ בין טהרן למעצמות על חזרה להסכם הגרעין שמדאיג את ישראל. הנציג האיראני: "על בסיס הסיכומים עד כה – כל הסנקציות על הנפט והבנקים יוסרו". דיפלומטים במערב: "יש עוד הרבה עבודה, בנקודות הקריטיות טרם הושגה הבנה"
ראש המוסד יוסי כהן נועד אתמול (יום ו') בבית הלבן עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן – פגישה שלדברי גורמים בירושלים התקיימה לבקשתו של ביידן וביוזמתו. בכך הפך כהן לבכיר הישראלי הראשון הפוגש את ביידן מאז כניסתו לבית הלבן. הפגישה עסקה ברובה באיראן, כשברקע השיחות בווינה בין טהרן למעצמות על חזרה להסכם הגרעין. בפגישה השתתפו גם בכירים במועצה לביטחון לאומי של ארה"ב.
לפני צאתו לוושינגטון נועד כהן עם ראש הממשלה בנימין נתניהו לשיחת תדרוך, ובביקורו בארה"ב הוא נפגש גם עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן ועם בכירים ב-CIA ובגופי מודיעין אחרים. בפגישות הציג כהן את דאגתה של ישראל מהחזרה המסתמנת של ארה"ב להסכם הגרעין עם איראן.
הפגישה בין ראש המוסד לנשיא ארה"ב באה כשברקע דיווחים על התקדמות בשיחות בין איראן למעצמות בווינה על חזרה להסכם הגרעין בין טהרן למעצמות שנחתם ב-2015. במסגרת ההסכם ההוא הוסרו רוב הסנקציות הבינלאומיות מעל הרפובליקה האיסלאמית, והיא בתמורה צמצמה את תוכנית הגרעין שלה. ישראל ומדינות ערביות במפרץ מתחו ביקורת חריפה על ההסכם, וטענו כי בכך שהוא מאפשר לאיראן לשקם את כלכלתה הוא יקל עליה להגביר את פעילות הטרור שלה ברחבי המזרח התיכון והעולם. בשנת 2018 אימץ נשיא ארה"ב דונלד טראמפ את עמדתן, הוציא את ארה"ב מההסכם והטיל מחדש סנקציות חריפות על איראן. בתגובה החלה טהרן להתיר את ההתחייבויות שהיא עצמה נתנה בהסכם, וצברה כמויות אורניום מועשר גדולות בהרבה משההסכם התיר לה, בין השאר אורניום המועשר ל-60% - רמה הקרובה מאוד לזו שנחוצה לפיתוח נשק גרעיני.
השיחות בין איראן למעצמות נמשכו גם בסוף השבוע האחרון, והיום יצאו הצדדים להפסקה בת שישה ימים. הם ישובו וייפגשו בסוף השבוע הבא. ראש צוות המשא ומתן של איראן לשיחות הגרעין, סגן שר החוץ עבאס ארקצ'י, טען הערב כי עד כה כבר סוכם בשיחות שרוב הסנקציות האמריקניות על אישים ומוסדות איראניים יוסרו. לדבריו, על בסיס הסיכומים עד כה הציפייה של איראן היא שארה"ב תסיר את כל הסנקציות על הנפט והגז האיראניים, על תעשיית הרכב, הפיננסים והבנקאות של טהרן – וכן על הנמלים שלה.
השיחות בווינה נערכות ברובן בקומת המרתף של מלון יוקרה, שם מכונסים נציגי איראן, רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה, המדינות שלא פרשו מההסכם. נציגי ארה"ב נמצאים במלון אחר, בצד השני של הרחוב, ושליחים מעבירים מסרים אליהם ומהם, משום שאיראן סירבה לאפשר לנציגיה לקיים איתם שיחות ישירות.
דיפלומטים בכירים מצרפת, בריטניה וגרמניה אמרו הערב: "יש לנו עוד הרבה עבודה, ונשאר לנו מעט זמן. בהתחשב בכך, היינו מקווים להתקדמות גדולה יותר השבוע. עדיין לא הגענו להבנה על רוב הנקודות הקריטיות. הצלחה במשימה היא ממש לא דבר מובטח, אבל היא גם לא בלתי אפשרית". גורמים רשמיים אמרו שהם מקווים לגבש הסכם עד 21 במאי, היום שבו יפקע ההסכם בין טהרן לסוכנות הגרעין של האו"ם על המשך הפיקוח של הסוכנות על פעילותה הגרעינית של איראן.
היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ייק סאליבן אמר אתמול שהשיחות נמצאות ב"מקום לא ברור" – כשכוונתו שלא בטוח שהן יובילו להסכם. שגריר רוסיה בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מיכאיל אוליאנוב, אמר היום: "אנחנו לא צריכים לצפות לפריצות דרך בימים הקרובים. אנחנו צריכים פשוט להמשיך בעבודה הדיפלומטית, ויש לנו כל סיבה לצפות שהתוצאה הסופית תהיה מוצלחת ושהיא תגיע די בקרוב, בתוך כמה שבועות". אוליאנוב, יש לציין, נחשב לאחד הגורמים האופטימיים יותר בשיחות.