סגור

צניחה דרמטית בתחלואה באירופה

באפריל עוד הייתה היבשת מוקד ההתפרצות הקשה ביותר של הקורונה, אך כעת היא נהנית מהירידה הגדולה בעולם בשיעור הנדבקים. באיביזה, כרתים וקורסיקה כבר מחכים לתיירים, פורטוגל קיבלה אלפי בריטים לגמר הצ'מפיונס למרות הווריאנט ההודי. גורמי בריאות מזהירים מאופוריה: "הסכנה לא חלפה"

כשאיטליה ניצחה בתחרות האירוויזיון בשבוע שעבר, הניצחון הזה היה הרבה יותר מאשר זריקת עידוד לאיטלקים עצמם, שארצם הייתה מהנפגעות הקשות ביותר של מגפת הקורונה באירופה: עצם קיומה של התחרות באולם סגור בהולנד בפני קהל חי של 3,500 בני אדם היה איתות על ראשיתה של חזרה לשגרה ביבשת, חזרה לשגרה שרק לפני כמה שבועות עוד נראתה דמיונית.
מספר הנדבקים, המתאשפזים והמתים שלהם גורם הנגיף ברחבי אירופה נמצא כעת בצניחה חדה, אחרי שלאורך הסתיו והחורף האחרונים פקדו את היבשת גלי קורונה שגבו את חייהם של מאות אלפי בני אדם ואילצו את מדינות אירופה להטיל סגרים והגבלות כדי להפחית את העומס האדיר על המחלקות לטיפול נמרץ.
2 צפייה בגלריה
תיירים מבריטניה בפורטו לקראת גמר ליגת האלופות
תיירים מבריטניה בפורטו לקראת גמר ליגת האלופות
תיירים מבריטניה בפורטו לקראת גמר ליגת האלופות
(צילום: רויטרס)
כעת, סוף סוף קצב החיסונים באירופה הולך וגדל, ויחד איתו גדל גם הסיכוי של האירופים ליהנות מחופשות הקיץ המסורתיות באיביזה, בכרתים או בקורסיקה. ביבשת יש כעת תקווה של ממש שענף התיירות יתאושש מהשנה הקשה שעברה עליו, במיוחד במדינות כמו ספרד ואיטליה, שבהן התיירות אחראית לבדה ל-13% מהתוצר המקומי הגולמי.
"אנחנו לא מדברים על 2020, אנחנו מדברים על מה שקורה מהיום הלאה", אומר גולילמו מיאני, נשיא רובע חנויות היוקרה מונטנפולאונה במילאנו, שתיירים מאירופה ומארה"ב מתחילים לחזור אליו. התקווה כאן היא שבשנה הבאה יחזרו גם התיירים מאסיה.
הירידה במספר הנדבקים החדשים בקורונה והמתים מהנגיף שנרשמה השבוע באירופה הייתה גבוהה יותר מבכל אזור אחר בעולם. לפי הנתונים העדכניים, כ-44% מהאזרחים הבגירים באיחוד האירופי כבר קיבלו לפחות מנה אחת של חיסון נגד הנגיף – ודי במנה הזו כדי לתת להם הגנה טובה מאוד ממנו, גם אם פחותה מזו של מי שמקבל שתי מנות.
זו בשורה יוצאת דופן עבור אירופה בהתחשב בנתונים העגומים שהגיעו ממנה רק לפני שבועות אחדים. מאז אמצע אוקטובר ועד דצמבר החזיקה אירופה במקום הראשון בעולם בשיעור הנדבקים החדשים השבועי, ואחרי שפינתה לזמן מה את המקום הראשון לצפון אמריקה ולדרום אמריקה, היא שבה ונטלה את ההובלה המפוקפקת מפברואר ועד אפריל. אבל כעת, שום מדינה אירופית אינה נמצאת ברשימת עשר המדינות עם מספר הנדבקים הגבוה ביותר ביחס למספר התושבים, ורק שלוש מדינות אירופיות – גאורגיה, ליטא ושבדיה – נמצאות בין 20 הראשונות.
2 צפייה בגלריה
משיקים כוסית בשער ברנדנבורג בברלין מאי 2021
משיקים כוסית בשער ברנדנבורג בברלין מאי 2021
משיקים כוסית בשער ברנדנבורג בברלין מאי 2021
(צילום: אי פי איי)

האויב הגדול: הווריאנט ההודי מתפשט בבריטניה

הירידה בתחלואה אין פירושה כמובן שאירופה יכולה להרשות לעצמה להיתפס לשאננות. התפשטות מדאיגה של הנגיף נרשמת בימים אלה באזורים אחרים בעולם, בראש ובראשונה בדרום-מזרח אסיה ובאמריקה הלטינית, והשבוע הוא פגע קשה במיוחד באיים המלדיביים ובאיי סיישל. בהתחשב בווריאנטים החדשים של הקורונה שצצים מעת לעת ועלולים להערים קשיים חדשים מזהיר ד"ר מייקל ראיין, ראש מחלקת החירום של ארגון הבריאות העולמי, שבראייה עולמית המצב עדיין שברירי, ושלפיכך גם אירופה לא יצאה מכלל סכנה: "ריכוך מוקדם מדי של ההגבלות כבר גרם לעלייה בהדבקות שראינו בשנת 2020 וברבעון הראשון של 2021. אנחנו חייבים להמשיך לנהוג באחריות תוך חתירה להגדלת מספר המחוסנים".
הדאגה הגדולה מכול כרגע באירופה היא הווריאנט המידבק-למדי שמכונה "הווריאנט ההודי", על שם המדינה שבה התגלה לראשונה. הווריאנט הזה הולך ומתפשט בבריטניה, והממשלה בלונדון הזהירה השבוע כי בין 50% ל-75% מהנדבקים החדשים כעת הם נשאים של הווריאנט הזה. לדברי הממשלה, התפשטותו עלולה לאלץ אותה לדחות את הפעימה הבאה של הסרת ההגבלות, שנועדה ל-21 ביוני. "אם יש משהו שלמדנו על הנגיף הוא שכשהוא מתחיל להתפשט מעבר לכמה נדבקים בודדים, קשה מאוד לעצור אותו", אומר הווירולוג לורנס יאנג מאוניברסיטת וורוויק. "רק סגרים מקומיים קפדניים ביותר מיד אחרי גילוי הנדבקים הראשונים ימנע מהנגיף להתפשט".
העלייה במספר הנדבקים החדשים שמתגלים כנשאים של הווריאנט ההודי גרמה השבוע לגרמניה ולצרפת לחייב את כל הנוסעים המגיעים אליהן מבריטניה בבידוד. החיסונים אמנם מסתמנים כיעילים-למדי גם מול הווריאנט הזה, אבל עדיין חשוב שאנשים יקבלו את שתי מנות החיסון כדי להבטיח שהם נהנים מחסינות מקסימלית בפניו כדי להקשות עליו לתפוס אחיזה. באוכלוסיות שבהן ההגנה החיסונית היא חלקית בלבד, קל לו יותר להתפשט.
על כל פנים, החששות האלה לא מונעים ממדינות באירופה לנסות לפתות את התיירים בחזרה אליהן – אפילו את התיירים מבריטניה. לפחות 12 אלף איש זרמו מאז יום שישי מהממלכה אל פורטו שבפורטוגל, לקראת גמר ליגת האלופות בכדורגל שהתקיים שם אמש בין מנצ'סטר סיטי וצ'לסי, שתיהן קבוצות אנגליות. התיירים המגיעים מבריטניה חייבים להציג בדיקת קורונה שלילית כדי שיותר להם להיכנס היום לאצטדיון, אבל הם אינם נדרשים להיכנס לבידוד. "למרבה המזל קיבלתי שתי מנות חיסון", סיפר קספר גלין, עורך דין בן 51 מלונדון שבא לפורטו כדי לעודד את צ'לסי עם שני בניו. "הם צעירים ובריאים, אז התחושה טובה", אמר.

פולין: מ-35 אלף נדבקים לכמה מאות

ביום שני הסירה ספרד את ההגבלות – בכלל זה הדרישה לבדיקת קורונה שלילית – על נוסעים הנכנסים לתחומה מ-10 מדינות, בהן בריטניה. התיירים הבריטים מבוקשים למדי באתרי הנופש של חופי ספרד, משום שהם נוהגים לבזבז את סכומי הכסף הגדולים ביותר. את הסרת ההגבלות ביצעה ספרד אחרי ששיעור הנדבקים שלה ירד ל-130 נדבקים לכל 100 אלף איש, לעומת 900 בסוף ינואר. פרננדו סימון, ראש המרכז לתיאום פעולות חירום רפואיות, אומר שהיה מעדיף שספרד תיפתח לתיירים בעוד 20 יום, ולא כעת, כשנדרשת עדיין זהירות רבה. "אני חושב שאנחנו צריכים להרגיע קצת את האופוריה", הוא אומר.
גם יוון קוראת לנקוט משנה זהירות, אף שלאחרונה החלה להתניע את תיירות הפנים שלה ולחדש את רוב פעילותה הכלכלית. כשליש מאוכלוסיית יוון כבר חוסנה במנה אחת לפחות של החיסון, אבל שיעור הנדבקים החדשים והמתים עדיין גבוה. "כן, מספר המאושפזים יורד, כן, מספר המתים והמונשמים יורד, אבל יש עדיין אנשים שנכנסים לבתי החולים ושיכלו להתחסן אך לא עשו זאת", אמר השבוע ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטקיס לאזרחיו וקרא להם להתחסן. "למרבה הצער, יש ביניהם מי שמאבד את חייו. זו טרגדיה".
במקומות אחרים, האופוריה אמיתית. בפולין יש תחושה ממשית של הקלה ותקווה עם התקרבות הקיץ, אחרי שמספר הנדבקים החדשים צנח מיותר מ-35 אלף בשלהי מרץ ותחילת אפריל עד לכמה מאות בלבד בימים האחרונים. יותר מ-19 מיליון מנות חיסון כבר הוזרקו בפולין, מדינה שבה חיים כ-38 מיליון בני אדם. חדשות טובות מגיעות גם ממדינות אחרות: צפון מקדוניה סגרה בשבוע שעבר את כל מרכזי הטיפול לחולי קורונה למעט אחד, בעקבות ירידה דרמטית של 90% במספר הנדבקים החדשים. איטליה וקפריסין צפויות להתיר למסעדות החל מיום שלישי הקרוב לארח לקוחות בחללים סגורים. מועדוני הריקודים – מקור הכנסה חשוב ביותר באתרי הנופש של דרום אירופה – צפויים להיפתח מיד אחר כך.
בעיר ההולנדית רוטרדם, כאמור, המסיבה החלה כבר בסוף השבוע שעבר, כשלהקת הרוק האיטלקית מונסקין, שהחלה את דרכה בהופעות רחוב ברומא, זכתה במקום הראשון באירוויזיון שנערך שם. "כל האירוע הזה היה הקלה", העיד סולן הלהקה דמיאנו דוד. "לאירוויזיון הזה יש משמעות גדולה לכל אירופה. הוא יהיה המגדלור".