"לא הוגן ולא צודק": המדינות שעוד לא קיבלו חיסוני קורונה בכלל
"לא הוגן ולא צודק": המדינות שעוד לא קיבלו חיסוני קורונה בכלל
בעוד שיש מדינות בעולם שמתקדמות במבצעי החיסונים, לפי ארגון הבריאות העולמי עשרות מדינות - רבות מהן באפריקה - לא קיבלו עדיין ולו חיסון אחד. בין המדינות שממתינות לאספקה: צ'אד, בורקינה פאסו, בורונדי, אריתריאה וטנזניה. רופאה בצ'אד: "זה מעציב"
בבית החולים הקטן היכן שד"ר קומאימה דג'רמה (Oumaima Djarma) עובדת בבירת צ'אד, נג'מנה, אין ויכוח על כך שחיסון לקורונה הוא הדבר הטוב ביותר להילחם במגפה - אבל אין שם חיסונים בכלל. לפי דיווח ב-AP, גם לרופאים ולאחיות שמטפלים בחולי קורונה בצ'אד, אחת מהמדינות הפחות מפותחות בעולם שבה כשליש מהאוכלוסייה חי במדבר סהרה, אין חיסונים. "אני מוצאת את זה לא הוגן ולא צודק, וזה דבר שמעציב אותי" אומרת הרופאה בת ה-33 למחלות זיהומיות. "אפילו אין לי את הברירה - החיסון המאושר הראשון שיגיע, אקח אותו".
בעוד שמדינות עשירות יותר הצטיידו בחיסונים עבור אזרחיהן, מדינות עניות רבות עדיין מנסות לקושש חיסונים. ויש כאלה, כמו צ'אד, שאין להן חיסונים בכלל. ארגון הבריאות העולמי (WHO) אמר שכמה עשרות מדינות - רבות מהן באפריקה - עדיין מחכות למשלוחי חיסונים. מדינות נוספות מלבד צ'אד שנמצאות במצב הזה הן בורקינה פאסו, בורונדי, אריתריאה וטנזניה.
"עיכובים ומחסור באספקת חיסונים מביאים את מדינות אפריקה לפגר עוד מאחורי שאר מדינות העולם בכל הנוגע למבצע החיסונים. רק 1% מכלל החיסונים לקורונה שניתנו עד כה בעולם, ניתנו באפריקה", הזהיר הארגון ביום חמישי האחרון. "במקומות שבהם אין חיסונים, קיים החשש שמוטציות חדשות ומדאיגות יתפתחו", אומר ג'יאן גנדי (Gian Gandhi), האחראי על תוכנית חלוקת החיסונים COVAX של ארגון יוניסף. "אז אנחנו צריכים להיות מודאגים בשל כל מחסור בכל מקום בעולם", אמר גנדי, והפציר במדינות עם הכנסות גבוהות לתרום חיסונים למדינות שעדיין ממתינות לקבל חיסונים.
בעוד שסך המקרים המאושרים באפריקה עדיין נמוך באופן יחסי למדינות שבהן התחלואה משתוללת, מומחי בריאות טוענים כי המספרים האמיתיים באפריקה ככל הנראה גבוהים יותר. בנוסף, המדינות באפריקה שממתינות לחיסונים הן בין המדינות שהכי פחות מצוידות באמצעים לאיתור חולים - בשל מערכות הבריאות הלא מפותחות בהן. צ'אד דיווחה עד כה על 170 מתים בלבד מפרוץ המגפה, אך המאמצים לעצור את התפשטות הנגיף במדינה לא היו עקביים. בעוד ששדה התעופה במדינה נסגר לזמן קצר בשנה שעברה, המקרה הראשון במדינה הגיע מאדם שחצה את אחד מגבולות המדינה היבשתיים הפרוצים. כמו כן, טיסות רגילות מפריז וממקומות אחרים בעולם המשיכו, מה שמגדיל את הסיכויים למקרי הדבקה נוספים מעבר ל-4,835 שכבר דווחו.
"כשאני שומעת, לדוגמה, שבכמה מדינות סיימו לחסן את הצוותים הרפואיים ואת האוכלוסייה המבוגרת ועכשיו עוברים לחסן קבוצות אוכלוסייה אחרות, בכנות, זה מעציב אותי", אומרת ד"ר דג'רמה. "אני שואלת אותם אם הם יכולים לספק לנו חיסונים, לפחות בשביל להגן על הצוותים הרפואיים. כולם מתים מהמחלה הזו, עשירים או עניים", היא אומרת. "לכולם חייבת להינתן הזדמנות להיות מחוסנים, במיוחד אלו שהכי חשופים לסיכון".
קובאקס (COVAX), תוכנית הגיבוי של האו"ם לאספקת חיסוני קורונה ברחבי העולם, מיועדת לסייע למדינות עם הכנסה ממוצעת ונמוכה לקבל גישה למלאי החיסונים העולמי. עם זאת, כמה מדינות, כולל צ'אד, הביעו חששות מקבלת החיסון שפיתחה אסטרזניקה, מתוך דאגה שאולי הוא לא יגן היטב מפני הנגיף הדרום אפריקאי. צ'אד צפויה לקבל חיסונים מחברת פייזר בחודש הבא, אם תוכל לאחסנם לפי דרישות החברה. האקלים בצ'אד הוא חם במיוחד, והטמפרטורות שם מטפסות ל-43.5 מעלות צלזיוס.
לא רק באפריקה
מדינה נוספת שטרם קיבלה ולו חיסון אחד לקורונה היא האיטי, שלה אוכלוסייה של 11 מיליון בני אדם. האיטי אמורה לקבל 756 אלף מנות חיסון של אסטרזניקה במסגרת תוכנית קובאקס של האו"ם, אך בממשלה טוענים שאין ברשות המדינה את התשתיות המתאימות לאחסן את החיסונים וחוששים שהמשלוח ייזרק. כמו כן, גורמים בממשלה מביעים חשש מתופעות לוואי של החיסון ואמרו שהם מעדיפים חיסון שניתן במנה אחת.
כמו כן, מדינות איים קטנות באוקיינוס השקט גם טרם קיבלו חיסונים לקורונה. עם זאת, העובדה שאין התפרצות של המגפה בכמה מהן הופך את הנושא לדחוף פחות. ונואטו למשל, עם אוכלוסייה של 300 אלף איש, ממתינה לקבל מנות ראשונות של החיסון של אסטרזניקה מאוחר יותר החודש. במדינה נרשמו עד כה שלושה מקרים בלבד של קורונה - כולם נמצאים בבידוד.
בבית החולים פארצ'ה בצ'אד, תשעה אנשי צוות רפואי נדבקו בנגיף, כולל ד"ר מחמט יאיא קיצ'ין (Mahamat Yaya Kichine), רופא לב. בית החולים ארגן את עובדי הרפואה לעבודה בקפסולות, כדי לצמצם את החשיפה לשאר הצוות. "לקח לי כמעט 14 יום להחלים", אמר קיצ'ין לסוכנות AP. "הרבה אנשי צוות נדבקו, אז אני חושב שכדאי לספק חיסונים, זה יקל בצורה משמעותית על העבודה שלנו".